Κοινές δηλώσεις έκαναν ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν. Πρώτος, πήρε τον λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Χάρη στις προσπάθειες των ελλήνων πολιτών σχεδόν όλα είναι πολύ διαφορετικά και στην οικονομία και στην κοινωνία. Η Ελλάδα είναι εκτός ευρωπαϊκής εποπτείας και εμφανίζει έναν από τους πιο δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα έχει εκτινάξει εξαγωγές και επενδύσεις και έχει μειώσει το δημόσιο χρέος», τόνισε.
Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι η συνολική αναβάθμιση την ώρα που η πατρίδα αμύνεται στην ενεργειακή επίθεση της Ρωσίας αλλά και στις προκλήσεις που γεννά η επιθετική συμπεριφορά των γειτόνων μας.
«Για την αξιοπιστία που κατέκτησε η χώρα μας είμαστε υπερήφανοι όλοι οι Έλληνες. Η χώρα μας σέβεται και αξιοποιεί την ευρωπαϊκή αρωγή και όσο πιο αποτελεσματικά την αξιοποιεί τόσο πιο εύκολο είναι να αξιοποιήσει νέους πόρους. Μακριά από ρόλους ισχυρού και αδύναμου και πιστωτή και δανειζόμενου. Συζητάμε ισότιμα και δημιουργικά. Ζούμε σε μια νέα εποχή και ήδη η Ευρώπη με τη Γερμανία συντονίζει τα βήματά της για την πολιτική στο φυσικό αέριο».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε και θέμα επανορθώσεων λέγοντας ότι «για την Αθήνα παραμένει ανοικτό το θέμα των αποζημιώσεων ειδικά για το θέμα του κατοχικού δανείου η ρύθμισή του θα ήταν αμοιβαία επωφελής σε μια συγκυρία μάλιστα που η ελληνογερμανική σύμπλευση απέναντι στις προκλήσεις των καιρών είναι ακλόνητη».
Στις τουρκικές προκλήσεις αντιτάσσουμε το διεθνές δίκαιο – Καλώ τον Ερντογάν να αποκλιμακώσει τις προκλήσεις
«Επανέλαβα ότι είναι κρίμα ο κ. Ερντογάν να μη βλέπει ότι βαδίζει σε ένα αδιέξοδο», είπε ο πρωθυπουργός, «όταν δηλητηριάζει με ψέματα τον λαό του εναντίον της Ελλάδας. Οι γείτονές μας ξέρουν ότι τα νησιά μας δεν απειλούν κανέναν η ιστορία δεν αλλάζει με ψευδαισθήσεις και παραχαραγμένους χάρτες. Η Ελλάδα φρουρεί και θα φρουρεί τα ευρωπαϊκά σύνορα αποκρούοντας τις ροές των δουλεμπόρων. Οι θέσεις μας στις απειλές είναι σαφείς ότι αντιτάσσουμε στην προκλητικότητα το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας και διατηρούμε το δικαίωμα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών».
Για το έγγραφο που δήθεν κυκλοφορεί ως τουρκολυβικό σύμφωνο κλείνω με μια ευχή οι γείτονές μας να επιλέξουν τον δρόμο της αποκλιμάκωσης και της νομιμότητας της εθνικής συνύπαρξης. Θα με βρουν πανέτοιμο να τείνω χείρα φιλίας. Δεν έχουμε περιθώριο για άλλες αχρείαστες εστίες έντασης. Αυτό θέλει ο ελληνικός και ο τουρκικός λαός.
Τα τεθωρακισμένα Marder θα κατευθυνθούν στον Έβρο
Καθαρή χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός τη στάση του κ. Σολτς ότι δεν νοείται θέμα αμφισβήτησης της κυριαρχίας μας. «Τον ενημέρωσα για το τι συμβαίνει στην ανατολική Μεσόγειο και ποιοι είναι οι δρόμοι προς την αποκλιμάκωση που θα είναι προς όφελος των δυο λαών και προς το όφελος Τουρκίας – ΕΕ».
«Για τα τεθωρακισμένα έχει απόλυτο δίκιο ο καγκελάριος να λέει ότι είναι δικό μας θέμα. Τα Marder θα κατευθυνθούν στον Έβρο γιατί εκεί είναι πιο χρήσιμα» είπε ο πρωθυπουργός.
Για τις επανορθώσεις το θέμα για εμάς είναι ανοικτό και ειδικά το ζήτημα του κατοχικού δανείου έχει ιδιαιτερότητες. Έχουμε ευαισθησία στο θέμα αυτό και η συζήτηση αυτή είναι για εμάς επίκαιρη αλλά το γεγονός ότι δεν έχουμε καταφέρει να βρούμε λύση δεν σκιάζει το επίπεδο των ελληνογερμανικών σχέσεων και να συνεργαστούμε στους δυο τομείς.
Μητσοτάκης για φυσικό αέριο: Θα ήταν αποτυχία αν το θέμα επιστρέψει σ εμάς
«Κάναμε σημαντική πρόοδο. Για να υπάρχει λύση πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες όλων των κρατών – μελών για τις τιμές του φυσικού αερίου και την ασφάλεια στον εφοδιασμό. Θα ήταν αποτυχία μας, αν το θέμα ξαναγυρίσει σε εμάς. Θέλουμε να επιλυθεί σε επίπεδο υπουργών ενέργειας», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Για την Κίνα
Είχαμε μια σημαντική συζήτηση για τη στάση της ΕΕ απέναντι στην Κίνα, είπε ο πρωθυπουργός και την χαρακτήρισε σημαντικό ευρωπαϊκό εταίρο. «Κανείς δεν πρέπει να είναι αφελής. Το λιμάνι του Πειραιά θέλω να θυμίσω ότι η επένδυση αυτή ολοκληρώθηκε πριν από 13 χρόνια όταν ελάχιστοι ενδιαφέρονταν να επενδύσουν σε υποδομές στη χώρα μας. Η Ελλάδα τιμά τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί από τους προκατόχους μας. Δεν ανησυχώ, το λιμάνι έχει αποδώσει καλύτερα από ότι στο παρελθόν αλλά υπάρχει σε ευρωπαϊκό επίπεδο ένα σημαντικό φίλτρο για επενδύσεις υποδομών στην Ευρώπη. Η Ελλάδα πηγαίνει καλύτερα και δεν είναι εξαρτημένη από μια ή δυο ή λίγες χώρες ως προμηθευτές κεφαλαίων σε έργα υποδομής. Η Κίνα δεν συμμετείχε σε καμία από αυτές τα τελευταία χρόνια».
Σολτς σε Μητσοτάκη: Φτάσαμε σε μια νέα Ελλάδα – Τι είπε για τις τουρκικές προκλήσεις
«Ξεκινήσαμε την ημέρα μας μαζί με την επίσκεψη στην Ακρόπολη, επίσκεψη που με χαροποίησε και με εντυπωσίασε γιατί η Ακρόπολη είναι η κοινή μας ευρωπαϊκή ιστορία. Η δημοκρατία έχει εδώ την πρώτη εκδήλωση στην πράξη. Είναι ένα από τα πιο ουσιαστικά μνημεία της Ευρώπης», τόνισε ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, στις κοινές του δηλώσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Σήμερα είμαστε στενοί εταίροι στην ΕΕ και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ», τόνισε και συμπλήρωσε: «Φτάσαμε σε μία νέα Ελλάδα. Οι οικονομικές συνθήκες είναι εξαιρετικές. Είμαι ευτυχής για τη στενή συνεργασία».
Τόνισε ότι συζητήθηκαν κυρίως τρία ζητήματα. Πρώτον η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία την οποία χαρακτήρισε «αίτια για όλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε» και εκτίμησε ότι είναι στο χέρι της Ρωσίας να τερματίσει τον πόλεμο, ενώ δήλωσε ευγνώμων «που μπορούμε από κοινού να εφοδιάσουμε την Ουκρανία με αμυντικό εξοπλισμό».
Το δεύτερο θέμα ήταν η επιπτώσεις από την κρίση στην Ουκρανία. Είπε ότι οι τιμές πρέπει να πέσουνε και σημείωσε ότι στην ΕΕ «συμφωνήσαμε ότι μόνο με αλληλεγγύη μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε».
Σημείωσε ότι η ΕΕ έλαβε απόφαση για να υπάρξουν κοινές πλατφόρμες και αποφάσεις που θα οδηγήσουν σε μείωση τιμών και αύξηση της αγοραστικής αξίας των μισθών, «και να συμβάλλουμε ώστε με τις αποφάσεις που θα λάβουμε θα μα οδηγήσει να μην υπάρχει σπεκουλάρισμα τιμές», προσθέτοντας: «Πρέπει να επεκτείνουμε τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αυτές χρειαζόμαστε αυτή είναι η βάση για την Ευρώπη. Η Ελλάδα έχει εξαιρετική προγράμματα για ΑΠΕ. Χρειαζόμαστε φυσικό αέριο αλλά χρειαζόμαστε και ΑΠΕ για περαιτέρω μείωση τιμών στην ενέργεια» .
Ανέφερε επίσης ότι συζητήθηκαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τα κονδύλια που θα έχουμε στη διάθεση μας και θα δώσουν δυνατότητα για επενδύσεις στο μέλλον καθώς και ο στόχος απεξάρτησης από εισαγωγή ενέργειας από Ρωσία.
Για την Ανατολική Μεσόγειος, είπε ότι πρόκειται για μια περιοχή γεμάτη δυνατότητες ιδίως στο οικονομικό επίπεδο και είναι προς το συμφέρον όλων των χωρών να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες για το καλό των λαών τους. «Αποκόμισα σήμερα την εντύπωση ότι η Ελλάδα είναι απολύτως έτοιμη και πρέπει να το στηρίξουμε. Οι σχέσεις Ελλάδας Τουρκίας είναι σημαντικές και για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ. Είμαι σίγουρος ότι όλα τα θέματα μπορούν να λυθούν στη βάση του διαλόγου και του διεθνούς δικαίου» υπογράμμισε.
Τέλος είπε ότι συζητήθηκε το θέμα της ευρωπαϊκής προοπτικής της Ουκρανίας και της Γεωργίας καθώς και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. «Δεσμευόμαστε να προωθήσουμε την ενταξιακή πορεία αυτών των χωρών» είπε ο Σολτς.
«Δεν υπάρχει περίπτωση κράτη μέλη της Συμμαχίας να αμφισβητούν εθνικές κυριαρχίες»
Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση για τις προκλήσεις της Τουρκίας κατά της Ελλάδας, ο Σολτς είπε ότι είναι προς το συμφέρον όλων μας η καλή γειτονία, και παρέπεμψε στα όσα είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός λέγοντας ότι «είπε επίσης ξεκάθαρα τη θέση του επ’ αυτού».
Σε ερώτηση για την τοποθέτηση της γερμανίδας υπουργού εξωτερικών υπέρ της Ελλάδας στο θέμα της τουρκικής αμφισβήτησης των ελληνικών νησιών, είπε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση κράτη μέλη της Συμμαχίας να αμφισβητούν εθνικές κυριαρχίες». Επίσης για το εάν η Γερμανία έχει πρόβλημα με την τοποθέτηση των τεθωρακισμένων Marder στα σύνορα με την Τουρκία, είπε ότι «για τα τεθωρακισμένα δεν ρωτάμε τι κάνει η Ελλάδα με αυτά. Θέμα της Ελλάδας είναι που θα τα τοποθετήσει». Ερωτώμενος για τις γερμανικές επανορθώσεις και εάν το θέμα αυτό είναι ανοιχτό, ανέφερε ότι «θα στηρίξουμε τα καθήκοντα που έχουμε να επιλύσουμε από κοινού».
Σχετικά με την ενεργειακή κρίση και την εξεύρεση λύσης τιμής φυσικού αερίου, δήλωσε, «πιστεύω ότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, και αφορά κυρίως τους υπουργούς Ενέργειας, που προσπαθούν να περιορίσουν τις αιχμές των τιμών». Προσέθεσε ακόμη ότι «πέρα από το τι μπορούμε να πετύχουμε από κοινού, πρέπει να αντιμετωπίσουμε το θέμα του σπεκουλαρίσματος των τιμών και πολλοί εμπειρογνώμονες πρέπει να ασχοληθούν με αυτό, αλλά είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει σε μια νύχτα».
Επίσης ο Γερμανός καγκελάριος χαρακτήρισε την Ελλάδα «πρότυπο με τις εγκαταστάσεις αποθηκών υγροποιημένου αερίου και πρέπει», είπε «να τα κάνουμε αυτά και στην Ευρώπη», σημειώνοντας ότι «η Γερμανία αποφάσισε την κατασκευή τερματικών για εισαγωγή υγροποιημένου αερίου. Θέλουμε να έχουμε επαφή με τις δυτικές χώρες γιατί η Γερμανία είναι υπεύθυνη και για την εφοδιασμό κι άλλων χωρών. Πήραμε αποφάσεις να μειώσουμε την παραγωγή ενέργειας από διάφορες άλλες πηγές. Αυτό που κάναμε είναι να ξαναχρησιμοποιήσουμε εργοστάσια παραγωγής ενέργειας και είμαστε σε θέση να παράγουμε ηλεκτρικό ρεύμα, και μπορούμε να βοηθήσουμε κι άλλες χώρες. Το ίδιο συμβαίνει με τις εγκαταστάσεις αποθηκών τις οποίες θα κατασκευάσουμε σε τέσσερα σημεία στη Γερμανία».
Τέλος, ερωτώμενος για την συμμετοχή των Κινέζων της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, ο Σολτς απάντησε πως όταν πρόκειται για τη σχέση μας με την Κίνα πρέπει να φροντίζουμε να υπάρχει διαφοροποίηση στις διεθνείς μας σχέσεις και να διασφαλίσουμε ώστε να μην υπάρχει μονομερής εξάρτηση.
«Αυτό είναι το δίδαγμα που εξάγουμε και από τις σχέσεις μας με τη Ρωσία. Στην Ευρώπη παίρνονται αποφάσεις που συμβάλλουν ώστε να μας δίνουν μεγαλύτερες δυνατότητες στην αλυσίδα προμήθειας. Οργανώνουμε τις εξαγωγές μας ώστε να υπάρχουν όλο και περισσότερες αγορές και να μην συγκεντρώνονται σε μια χώρα οι επενδύσεις μας. Πάντα ήταν σωστό αυτό. Όσοι δεν σκέφτηκαν έτσι τώρα κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση. Για το λιμάνι, πρόκειται για μια εταιρεία μέσα σε ένα μεγάλο λιμάνι με ένα ποσοστό 24,5% που είναι σωστό, μαζί με άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται. Πρέπει να μην υπάρχουν εξαρτώμενες υποδομές».