Προθεσμία έως το απόγευμα της 10ης Οκτωβρίου έχουν τα κόμματα προκειμένου να συντάξουν τις πορισματικές τους εκθέσεις στο πλαίσιο της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση των υποκλοπών, καθώς με την κατάθεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη, ολοκληρώθηκε ο κύκλος των μαρτύρων. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιθυμούσαν τη διεύρυνση του καταλόγου ώστε να προσέλθουν κι άλλα πρόσωπα, αλλά τα μέλη της πλειοψηφίας (ήτοι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας) διαφώνησαν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Άρα, τώρα απομένει η κατάθεση των πορισμάτων.
Αρχικά ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και οι κοινοβουλευτικές ομάδες της ελάσσονος αντιπολίτευσης σκεφτόντουσαν προς στιγμής να αποχωρήσουν μετά το «άρον – άρον κλείσιμο των εργασιών» της Εξεταστικής, όπως υποστηρίζουν, αλλά δεν ήθελαν και να επιστέψουν να κατατεθεί εν τέλει μονάχα ένα πόρισμα με την άποψη της πλειοψηφίας χωρίς να υπάρχει αντίλογος.
Η αλήθεια είναι ότι η επίκληση του «απορρήτου» από τους μάρτυρες (πρωτίστως τον νυν και του τέως επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών) δεν άφησαν πολλά περιθώρια για την εξαγωγή αρκετών συμπερασμάτων όσων αφορά την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη.
Όσον αφορά το τί θα υποστηρίξει κάθε κόμμα στο δικό του πόρισμα, η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να σταθεί στις διαχρονικές παθογένειες της ΕΥΠ και στις προσπάθειες που καταβάλει η κυβέρνηση για τη διόρθωσή τους, ενώ για πολιτικούς λόγους θα αναδείξει την πτυχή της παρακολούθησης του πρώην προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιου Πιτσιόρλα από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα καταγγείλει προσπάθειες συγκάλυψης εκ μέρους της κυβέρνησης ώστε να μην αποκαλυφθεί η πάσα αλήθεια, ενώ η κοινή στάση στην υπόθεση με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ μπορεί να οδηγήσει σε ταυτόσημες θέσεις. Αμφότερα τα δύο κόμματα θα ξεκαθαρίζουν ότι με την ολοκλήρωση των εργασιών της Εξεταστικής δεν μπαίνει και ταφόπλακα στην υπόθεση καθώς θα φροντίσουν να κάνουν χρήση του δικαιώματος που τους δίνει ο Κανονισμός της Βουλής για συνέχιση διερεύνησης του ζητήματος των επισυνδέσεων στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.
Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ πάντως συν τοις άλλοις θα αναδείξει και το γεγονός ότι έχει αναλάβει πρωτοβουλίες αναφορικά με το νέο πλαίσιο λειτουργίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και της αποκατάστασης του ρόλου της ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, μέσω τριών τροπολογιών που κατατέθηκαν στην Ολομέλεια της Βουλής. Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ προτείνει:
- Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών θα πρέπει να μεταφερθεί ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων, και προσωπικού, στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη.
- Αποκατάσταση του ρόλου της Α.Δ.Α.Ε. ως προς την άρση του απορρήτου για λόγους εθνικής ασφαλείας, επεκτείνοντας στις περιπτώσεις αυτές τη δυνατότητα γνωστοποίησης της επιβολής του μέτρου αυτού στους θιγομένους. Επαναφέρεται συνεπώς το προηγούμενο καθεστώς, το οποίο ίσχυε αδιαλείπτως από το 1994 έως το 2021, όταν η Α.Δ.Α.Ε. αποψιλώθηκε από την αρμοδιότητά της αυτή, οδηγώντας την υπό τον Πρωθυπουργό Ε.Υ.Π. σε ένα καθεστώς «πανοπτικής» ασυδοσίας.
- Τέλος, η διάταξη που επιβάλλει την άρση του απορρήτου, προτείνεται να περιέχει τα ακόλουθα στοιχεία: α) το όργανο που διατάσσει την άρση, β) τη δημόσια αρχή ή τον εισαγγελέα ή τον ανακριτή που ζητούν την επιβολή της άρσης, γ) τον σκοπό της επιβολής της άρσης δ) τα μέσα ανταπόκρισης ή επικοινωνίας στα οποία επιβάλλεται η άρση, ε) την εδαφική έκταση εφαρμογής και τη χρονική διάρκεια της άρσης, στ) την ημερομηνία έκδοσης της διάταξης, ζ) το όνομα του προσώπου ή των προσώπων κατά των οποίων λαμβάνεται το μέτρο της άρσης και τη διεύθυνση διαμονής τους, εφόσον είναι γνωστή, η) την αιτιολογία επιβολής της άρσης.
Τέλος το ΚΚΕ πέραν όλων των άλλων θα επικεντρωθεί και στην υπόθεση των συνακροάσεων του τηλεφωνικού κέντρου των γραφείων του στον Περισσό, καταγγέλλοντας επιχείρηση κουκουλώματος, ενώ αιχμές κατά της κυβέρνησης θα εμπεριέχουν και τα πορίσματα της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25.