Ανέλπιστα δώρα μέσα στην ενεργειακή κρίση που χτυπά όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και τις περισσότερες οικονομίες του κόσμου, ήταν για την κυβέρνηση από τη μια οι πολύ καλές επιδόσεις στον τομέα του τουρισμού και από την άλλη η ανταπόκριση των πολιτών στις φορολογικές τους υποχρεώσεις με ένα πολύ μεγάλο ποσοστό να σπεύδει να πληρώσει έγκαιρα τους φόρους του.
Τα κρατικά ταμεία γεμίζουν με πιο γρήγορους ρυθμούς και κύρια έγνοια του Μεγάρου Μαξίμου είναι πως θα χτιστεί το νέο ανάχωμα με μέτρα στήριξης των πολιτών ενόψει του κατά γενική ομολογία δύσκολου χειμώνα που έρχεται χωρίς όμως ταυτόχρονα να διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία και οι όποιες εφεδρείες.
Στο Μέγαρο Μαξίμου οι συσκέψεις είναι συνεχείς και όπως είπε και ξεκάθαρα χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου τα μέτρα που θα αποφασιστούν θα ανακοινωθούν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ.
Ήδη, στο οικονομικό επιτελείο καταρτίζεται συμπληρωματικός προϋπολογισμός (οι εκτιμήσεις τον θέλουν γύρω στα 2 δις) και τα στοιχεία επικαιροποιούνται και παρουσιάζονται στον πρωθυπουργό, ο οποίος σε κοινή γραμμή με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα επισημαίνουν σε όλους τους τόνους ότι οι αποφάσεις δεν θα πρέπει να είναι βεβιασμένες, ότι θα πρέπει όλα να κινούνται με βάση και τα οικονομικά στοιχεία όπως η πορεία του ΑΕΠ ανά τρίμηνο. Παράλληλα, στόχος είναι να μείνει χώρος για όσα έχουν ήδη εξαγγελθεί για το 2023 όπως είναι για παράδειγμα η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για το σύνολο των εργαζομένων και τους συνταξιούχους.
Οι άξονες των μέτρων
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αυτό που εξετάζεται είναι το μείγμα των μέτρων να περιλαμβάνει και έκτακτες παρεμβάσεις με ημερομηνία λήξης όπως αυτές που έχουν ανακοινωθεί έως σήμερα (fuel pass 1 και 2, παρεμβάσεις στον τρόπο τιμολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος) και βεβαίως επιλύοντας αγκάθια του παρελθόντος όπως τα αναδρομικά στους συνταξιούχους, μια ακόμα αύξηση του κατώτατου μισθού, διευρυμένο και πιο γενναίο επίδομα θέρμανσης αλλά και φοροαπαλλαγές.
Έτσι, στα σενάρια όσον αφορά στα έκτακτα μέτρα που πέφτουν στο τραπέζι είναι ένα Fuel Pass 3 αν χρειαστεί και μια «επιταγή ακρίβειας» για τους αδύναμους. Άλλωστε όπως τόνιζαν οι ίδιες πηγές η κυβέρνηση θα εξακολουθήσει σε μεγάλο ποσοστό να κινείται στο μοτίβο των στοχευμένων μέτρων χωρίς όμως να αποκλείει ή να ξεχνάει ότι ανάγκη στήριξης έχουν και άλλες μεγάλες κοινωνικές ομάδες όπως για παράδειγμα η λεγόμενη μεσαία τάξη.
Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου τόνιζαν στο Newsbeast ότι όπως έχει γίνει μέχρι σήμερα στην πράξη ο όποιος δημοσιονομικός χώρος δημιουργείται θα επιστρέφεται στην κοινωνία όχι μόνο σε περιόδους κρίσεων όπως η τωρινή αλλά και όταν επέλθει η όποια κανονικότητα.
Έτσι, αφού ιεραρχηθούν οι προτεραιότητες και μετρηθούν σωστά τα στοιχεία ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει από τη Θεσσαλονίκη τι θα πρέπει να περιμένουν οι πολίτες.