Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, συναντήθηκε με τον ομόλογό του των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, στο Πεντάγωνο ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση που του απηύθυνε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας.

Όπως ανέφερε σε μήνυμά του στον λογαριασμό του στο Twitter, ο Λόιντ Όστιν, οι δύο άνδρες συζήτησαν για τις κοινές προσπάθειες υποστήριξης της Ουκρανίας στον πόλεμο με τη Ρωσία. «Είπα στον υπουργό ότι οι ΗΠΑ εκτιμούν την αμοιβαία αμυντική συνεργασία μας, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης των στρατιωτικών βάσεων στην Ελλάδα. Επιπλέον, συζητήσαμε για την προσπάθεια ώστε να διατηρηθεί η σταθερότητα στο Αιγαίο».

Επίσης, ο Λόιντ Όστιν τόνισε πως θα επικοινωνήσει με τον Τούρκο ομολόγό του Χουλουσί Ακάρ τις επόμενες ημέρες και προέτρεψε την Ελλάδα με την Τουρκία να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου.

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ στο μεταξύ, δημοσίευσε και τι ειπώθηκε εκτενώς στη συνάντηση των δύο υπουργών.

«Ο υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, συναντήθηκε με τον υπουργό Άμυνας της Ελλάδας, Νίκο Παναγιωτόπουλο στο Πεντάγωνο για να συζητήσουν την αναπτυσσόμενη αμυντική συνεργασία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα και τη στενή συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες στο ζήτημα των στρατιωτικών βάσεων, του εκσυγχρονισμού της άμυνας και της συμμαχικής άμυνας, ιδίως στο φως της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο υπουργός ευχαρίστησε συγκεκριμένα τον υπουργό Παναγιωτόπουλο για την ουσιαστική υποστήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία ώστε να αμυνθεί από τη βάναυση και απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας.

Ο υπουργός Όστιν μοιράστηκε την εκτίμηση του για την Ελλάδα που φιλοξενεί τις δυνάμεις των ΗΠΑ στη Σούδας καθώς και την πρόσφατη επέκταση των αμερικανικών δραστηριοτήτων εκεί και σε άλλες τοποθεσίες στην Ελλάδα.

Ο υπουργός Όστιν ευχαρίστησε επίσης την Ελλάδα για τη χρήση του λιμανιού της Αλεξανδροπούλης, το οποίο έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μεταφορά δυνάμεων και εξοπλισμού των ΗΠΑ προς και μέσω της Ανατολικής Πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

Οι ηγέτες συζήτησαν επίσης την ανάγκη μείωσης της έντασης στο Αιγαίο μέσω εποικοδομητικού διαλόγου. Σημειώνοντας ότι θα μιλήσει τηλεφωνικά με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ τις επόμενες ημέρες, ο υπουργός (σ.σ. Όστιν) προέτρεψε και οι δύο πλευρές να διερευνήσουν ρεαλιστικές λύσεις σε μακροχρόνιες διαφορές.

Ο υπουργός Όστιν ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη σταθερή υπέρβαση των αμυντικών της δαπανών και των δεσμεύσεων εκσυγχρονισμού του ΝΑΤΟ, γεγονός που θα ενισχύσει την λειτουργικότητα μεταξύ των δύο στρατών μας».

Λόιντ Όστιν: «Η συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας ποτέ δεν ήταν πιο ισχυρή»

Επιπλέον, δόθηκαν και στη δημοσιότητα οι αναφορές των δύο υπουργών πριν από τη συνάντησή τους.

Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν: «Κύριε υπουργέ, είμαι ενθουσιασμένος που επιτέλους σας υποδέχομαι στο Πεντάγωνο. Είναι εξαιρετικό που σας βλέπω ξανά μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, η οποία ήταν μια ιστορική Σύνοδος Κορυφής.

Εκείνη η Σύνοδος Κορυφής υπογράμμισε τη σημασία των διατλαντικών σχέσεων για την κοινή μας ασφάλεια. Κι αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο καθώς η Ουκρανία συνεχίζει να μάχεται εναντίον της Ρωσίας, στην απρόκλητη και άδικη εισβολή της. Οπότε κ. υπουργέ θέλω να σας ευχαριστήσω για την βοήθεια ασφαλείας που παρέχει η Ελλάδα ώστε να στηρίξει την Ουκρανία έπειτα από την απαράδεκτη επίθεση της Ρωσίας στον ειρηνικό γείτονά της.

Τώρα, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας επισκέφθηκε την Ουάσινγκτον τον περασμένο Μάιο και συναντήθηκε με τον πρόεδρο Μπάιντεν και μετέφερε ένα ιστορικό μήνυμα στο Κογκρέσο, στη διάρκεια της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι δύο χώρες μας μοιράζονται δημοκρατικές αξίες και ιδανικά, και αυτές οι αρχές έχουν δημιουργήσει τα θεμέλια πάνω στα οποία χτίζουμε τη δυνατή και αναπτυσσόμενη σχέση μας. Είναι και ο λόγος που συνεχίζουμε να σημειώνουμε πρόοδο ως συνεργάτες σε θέματα ασφαλείας τα τελευταία αρκετά χρόνια.

Η αμυντική σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας ποτέ δεν ήταν πιο δυνατή. Η επικαιροποιημένη Αμοιβαία Αμυντική Συμφωνία ΗΠΑ-Ελλάδας αντικατοπτρίζει την αφοσίωσή των εθνών μας σε μια κοινή ειρήνη και ασφάλεια και επέτρεψε την επέκταση των δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα προκειμένου να υποστηριχθούν οι στόχοι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως την Ελλάδα που μας φιλοξενεί στη Σούδα, που είναι ο ακρογωνιαίος λίθος την αμυντικής σχέσης μας. Θα ήθελα επίσης να υπογραμμίσω την προτεραιότητα που έδωσε η κυβέρνησή σας στην πρόσβαση των δυνάμεών μας στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, που είναι η πρόσβαση που μας επιτρέπει να παρέχουμε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία ώστε να αντιμετωπίσει τους κακόβουλους παράγοντες και να δραστηριοποιούμαστε και να επιχειρούμε στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο και στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου.

Οπότε κύριε υπουργέ, σας ευχαριστώ και πάλι που κάνατε το ταξίδι. Είμαστε ενθουσιασμένοι που σας υποδεχόμαστε. Ανυπομονώ για μια εξαιρετική συζήτηση και για τη συνεχιζόμενη συνεργασία μας καθώς συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την ειρήνη και την ασφάλεια».

Νίκος Παναγιωτόπουλος: «Ο αναθεωρητισμός δεν μπορεί να επικρατήσει»

Από τη μεριά του ο Έλληνας υπουργός, τόνισε: «Κύριε υπουργέ, αγαπητέ Λόιντ, είναι μεγάλη μου ευχαρίστηση που σε συναντώ σήμερα στην Ουάσινγκτον. Μια πραγματική τιμή που επισκέπτομαι το Πεντάγωνο. Οπότε, αρχικά επέτρεψε μου να επαναβεβαιώσω τη σημασία της δυνατής και βαθιάς αναπτυσσόμενης στρατηγικής αμυντικής συνεργασίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα, μια συνεργασία που έχει φτάσει στην ιστορική κορυφή του τα τελευταία χρόνια έπειτα από τις δύο ανανεώσεις της αμοιβαίας συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας μας το 2019 και το περασμένο έτος. Το εξαιρετικό επίπεδο της Ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας το οποίο αναμειγμένο με τις κοινές ασκήσεις που αυξάνουν την λειτουργικότητά μας καθώς επίσης και την εκτεταμένη παρουσία των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ σε νέες τοποθεσίες και στρατηγικά σημεία στην ελληνική επικράτεια, όπως αναφέρατε, αποτελεί κατάθεση της κοινής μας θέλησης και επιθυμίας να αυξήσουμε το βαθμό ετοιμότητάς μας προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τους κοινούς εχθρούς και προκλήσεις και να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας στην ευρύτερη περιοχή μας που είναι μια περιοχή μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας.

Ανάμεσα σ’ αυτές τις τοποθεσίες, η Σούδα είναι περιβόητη για την εξαιρετική στρατηγική σημασία της προς τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο καθώς και η Αλεξανδρούπολη, όπως αναφέρατε, στην εγγύτητά της προς τον Εύξεινο Πόντο που αποδεικνύεται καθοριστική στις προσπάθειές μας να παρέχουμε βοήθεια προς την Ουκρανία.

Κύριε υπουργέ, επιτρέψτε μου να αναγνωρίσω τον καθοριστικό ρόλο σας και την ηγεσία σας αναφορικά με τις προσπάθειες ενός μεγάλου αριθμού χωρών να προσφέρουν βοήθεια στην Ουκρανία. Η δράση της Ελλάδας στην απρόκλητη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ήταν, όντως, γρήγορη και αποφασιστική. Προσφέραμε όλη τη βοήθεια που μπορούσαμε στην Ουκρανία, μια χώρα που βρίσκεται υπό πολιορκία κι ενώ παραβιάζεται κάθε κανόνας του διεθνούς δικαίου. Έχουμε εφαρμόσει όλες τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη χώρα που επιτίθεται παρά το κόστος τους προς εμάς, είμαστε διατεθειμένοι να εξετάσουμε κάθε άλλη δραστηριότητα, κάθε άλλον τύπο συνδρομής που θα βοηθούσε.

Η Ελλάδα είναι άξονας «κλειδί» για την υποστήριξη και την προστασία και την παρουσία συμμάχων σε μια περιοχή που αντιμετωπίζει ποικιλία μορφών αναθεωρητισμού. Αναθεωρητισμού που είτε παίρνει τη μορφή της αμφισβήτησης βασικών κανόνων που διέπουν το διεθνές δίκαιο, που είτε εκφράζεται με τη διεκδίκηση της αλλαγής διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων ή ακόμη και τα δύο, όπως συχνά συμβαίνει, αποτελεί μια μεγάλη απειλή προς τα συμφέροντα της Ελλάδας, τα συμφέροντα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ γενικά. Ως εκ τούτου, ο αναθεωρητισμός οποιασδήποτε μορφής είναι εναντίον της σταθερότητας. Ο αναθεωρητισμός δεν πρέπει να επικρατήσει.

Πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση, πειθαρχημένοι και αποφασισμένοι να αποφύγουμε οποιοδήποτε αρνητικό προηγούμενο και να παρουσιάσουμε μια κοινή θέση εναντίον οποιασδήποτε παράνομης και αποσταθεροποιητικής συμπεριφοράς τέτοιου τύπου. Ο βασικός κοινός στόχος θα πρέπει να είναι η προστασία της διεθνούς νομικής τάξης βασισμένης κυρίως στο διεθνές δίκαιο, αλλά και στις καλές σχέσεις μεταξύ γειτόνων.

Αγαπητέ Λόιντ, συνοψίζοντας, είμαι ευχαριστημένος που η σημερινή μας συνάντηση θα μας δώσει την ευκαιρία να συζητήσουμε τρόπους που θα ενισχύσουν περαιτέρω και θα επεκτείνουν την αμυντική συνεργασία μας που ήδη ευδοκιμεί. Ένα νέο ορόσημο αυτής της στρατηγικής συνεργασίας είναι χωρίς αμφιβολία και η απόκτηση από την Ελλάδα του τελευταίας τεχνολογίας μαχητικού αεροσκάφους F-35, ένα μεγάλο βήμα για την ακόμη πιο στενή διαδραστικότητα, συντονισμό και διαλειτουργικότητα μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας και των ΗΠΑ.

Όπως ανέφερα, πολλά έχουν γίνει αλλά με σεβασμό στην περαιτέρω ανάπτυξη της στρατηγικής μας συνεργασίας, ο ουρανός είναι το όριο κι αυτό είναι, πράγματι, ένα πολύ σωστό σχόλιο με δεδομένη την απόκτηση του επόμενου μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς του ΝΑΤΟ.

Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία».

Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν: «Κύριε υπουργέ, είναι τεράστια η χαρά μου που σας έχουμε εδώ και αδημονώ σε μια θαυμάσια συζήτηση.

Υπουργός Άμυνας της Ελλάδας, Νίκος Παναγιωτόπουλος: «Σας ευχαριστώ, κύριε».

Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν: «Σας ευχαριστούμε, όλους».

Πριν από την επίσκεψη του Νίκου Παναγιωτόπουλου στο Πεντάγωνο προηγήθηκαν συναντήσεις με την ηγεσία και στελέχη της δεξαμενής σκέψης «Heritage Institute» και με υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ακολούθως, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης είχε συνεργασία με τον επικεφαλής του Προγράμματος F-35 του Αμερικανικού Πενταγώνου, Αντιστράτηγο Μάικλ Σμιντ (Lt Gen Michael Smidt), καθώς και με τον Πρόεδρο του American-Hellenic Institute (AHI, Ελληνο-Αμερικανικού Ινστιτούτου) κ. Νίκο Λαρυγγάκη.