«Η παράταση της παραμονής της ΝΔ στην εξουσία βλάπτει τη χώρα και στο επίπεδο της διπλωματίας και στο επίπεδο της εξωτερικής πολιτικής» δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, στο υπουργείο Εξωτερικών, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης των κοινοβουλευτικών κομμάτων που πραγματοποιεί σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών για τα τρέχοντα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.
Σε δήλωσή του μετά το πέρας της ενημέρωσης, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε πως «η συμπεριφορά “τα δίνουμε όλα και δεν παίρνουμε τίποτα”, αυτή η εξωτερική πολιτική, η προσωποπαγής, δεν ωφελεί τη χώρα, και είναι ένας επιπλέον λόγος για να επιστρέψουμε στην πολυδιάστατη ενεργητική διπλωματία που έχει ανάγκη η χώρα, να έχουμε το δυνατό συντομότερο εκλογές».
Κατά τον Γιώργο Κατρούγκαλο, η εξωτερική πολιτική του κ. Μητσοτάκη έχει τρία χαρακτηριστικά: «Πρώτον, συνιστά ανατροπή πάγιων δογμάτων της διπλωματίας μας, εγκατάλειψη της πολυδιάστατης και ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής και επιστροφή στο δόγμα που χρησιμοποιούσε η ελληνική δεξιά την περίοδο του εμφυλίου, της Ελλάδας ως προκεχωρημένου φυλακίου. Ταυτόχρονα, με μια λογική που δεν είναι διεκδικητική, η λογική του πιστού και δεδομένου.
Δεύτερο χαρακτηριστικό είναι ότι πρόκειται για μια ΙΧ πολιτική, η οποία πολλές φορές εκδηλώνεται εν αγνοία τόσο του υπουργείου Εξωτερικών όσο και του υπουργείου Άμυνας. Χαρακτηριστική η ανακοίνωση για την αγορά των 6 Ραφάλ και των πρόσθετων Ραφάλ στη ΔΕΘ, που την αγνοούσε ο ίδιος ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, ή οι πρόσφατες εξαγγελίες για τα F35.
Το τρίτο χαρακτηριστικό είναι η έμφαση στην επικοινωνία και όχι στην ουσία, και η κατασκευή εικονικών πραγματικοτήτων, όπως είναι η αφήγηση περί τάχα απομόνωσης της Τουρκίας, λόγω των μεγάλων επιτυχιών του Μωυσή πρωθυπουργού. Η μεγαλύτερη διάψευση αυτού του αφηγήματος έγινε στην πρόσφατη Διάσκεψη του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, όπου η παραβατική Τουρκία, που παραβιάζει τα δικαιώματα στο εσωτερικό της χώρας, που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, όχι μόνο με τις παράλογες αιτιάσεις απέναντι στη δική μας χώρα, αλλά και έχοντας στρατεύματα κατοχής σε τρεις χώρες, στην Κύπρο, στη Συρία, στο Ιράκ. Αυτή η παραβατική Τουρκία πήρε την πλήρη στήριξη της Δύσης, πήρε ό,τι ήθελε από τη Διάσκεψη αυτή. Και πώς χαρακτηρίστηκε το αποτέλεσμά της; Αν όχι επιτυχία, θετική τουλάχιστον για τον πρωθυπουργό, τη στιγμή που όλοι οι αντικειμενικοί παρατηρητές, και αυτοί που συμμετείχαν άμεσα στη Διάσκεψη αυτή, όπως ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Κασουλίδης, χαρακτήρισαν δυσμενή εξέλιξη».
Η ενημέρωση του υπουργού Εξωτερικών συνεχίστηκε, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στις 10:45 με τη συνάντηση με τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ανδρέα Λοβέρδο. Στη συνέχεια, στις 11:30 με τον εκπρόσωπο του ΚΚΕ Γιώργο Μαρίνο, στις 12.00 με τον εκπρόσωπο της Ελληνικής Λύσης Αντώνη Μυλωνάκη, στις 12:30 με τους εκπροσώπους του ΜΕΡΑ 25 Σοφία Σακοράφα και Δημήτρη Λιάπη, στις 13:00 με τον πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Κωνσταντίνο Γκιουλέκα και στις 13:45 με τον εκπρόσωπο της ΝΔ Δημήτρη Καιρίδη.