Για ακόμα μια φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα οι ηγέτες της ΕΕ βρίσκονται σήμερα στις Βρυξέλλες προκειμένου να αναζητήσουν λύσεις όσον αφορά στην ενεργειακή κρίση αλλά και να συζητήσουν το θέμα της ένταξης Ουκρανίας, Μολδαβίας και Γεωργίας στην ΕΕ. Το Ευρωπαϊκό αυτό Συμβούλιο αποκτά και αμιγώς ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς η χώρα μας περιμένει από τους εταίρους της να «τραβήξουν» με κάποιο τρόπο το αυτί του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Από τη Σύνοδο αυτή ενδεχομένως να προκύψουν δυο τινά: ή να διαφανεί το χάσμα απέναντι σε βορρά και νότο αν ο πρώτος φανεί απρόθυμος να προχωρήσει σε μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ή ενωμένοι οι 27 να βρουν τρόπους κοινής δράσης για τη στήριξη των ευρωπαίων πολιτών.
Αυτό που πλέον θεωρείται δεδομένο και εκφράστηκε χθες βράδυ με τον πιο επίσημο τρόπο στη δίωρη συνάντηση που είχαν στη Ρώμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Μάριο Ντράγκι, είναι πως Ελλάδα και Ιταλία θα κατέβουν με κοινές θέσεις στα ζητήματα της αντιμετώπισης των συνεπειών από την συνεχή άνοδο στις τιμές της ενέργειας, ζητώντας να επιβληθεί πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου.
Οι θέσεις της Ελλάδας – Αναζητώντας το μήνυμα προς την Άγκυρα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ευρικόμενος ενώπιον των ομολόγων του, εκτός από τα θέματα της ενέργειας και την αγωνία για τον επισιτιστικό εφοδιασμό θα ζητήσει και πάλι ευρωπαϊκές λύσεις για ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα.
Ο πρωθυπουργός συνεχίζοντας επίσης την τακτική της διεθνοποίησης της τουρκικής προκλητικότητας αφού ενημερώσει με στοιχεία και ντοκουμέντα τους εταίρους μας θα ζητήσει κάτι παραπάνω από μια απλή καταδίκη μιας χώρας που επιβουλεύεται την εθνική κυριαρχία μιας χώρας – μέλους της ΕΕ.
Να μην ξεχνάμε ότι μόλις χθες, ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, κάλεσε τους ευρωπαίους ηγέτη να σκληρύνουν την στάση τους απέναντι στην Τουρκία και έριξε στο τραπέζει μέχρι και το θέμα του παγώματος πώλησης όπλων.
Ο Πρωθυπουργός θα επαναλάβει τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πορεία της Ουκρανίας, θα ζητήσει να σταλεί ένα καθαρό και θετικό μήνυμα για την ενταξιακή προοπτική και την στήριξη των Δυτικών Βαλκανίων μια διαδικασία που έχει «βαλτώσει». Θα προτείνει την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων μέχρι το 2033.
Το πρόγραμμα και τα θέματα της Συνόδου
Το πλάνο του διημέρου περιλαμβάνει κατ΄αρχήν το πρωί την συνάντηση των ηγετών ΕΕ και Δυτικών Βαλκανίων. Θα ξεκινήσει στις 10:30 ώρα Ελλάδος, και μάλιστα όταν ολοκληρωθεί θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου των Προέδρων Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα ξεκινήσει στις 16.00. Αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες τόνιζαν ότι η Σύνοδος αυτή θα έχει καθαρά γεωπολιτικό χαρακτήρα καθώς εκτός απροόπτου θα αποδοθεί καθεστώς υποψήφιας χώρας τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Μολδαβία.
Στο τραπέζι θα πέσει βεβαίως και το θέμα της «ευρύτερης Ευρώπης», που θα συζητηθεί κατά το δείπνο. Με άλλα λόγια, πως θα δομηθεί, ποιο είναι οι τομείς ενδιαφέροντος και ποιοι θα προσκληθούν να συμμετάσχουν, αναφέροντας ότι ένα ερώτημα είναι αν τα κριτήρια θα είναι κοινών αξιών ή γεωπολιτικά.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες φαίνεται να έχουν πλήρη επίγνωση και εικόνα της συμπεριφοράς της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα.
Θα υπάρξουν συμπεράσματα, άλλωστε έχει ήδη διαρρεύσει το προσχέδιο το οποίο καλει την Άγκυρα να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Έτσι, οι 27 θα συζητήσουν – με την βοήθεια και του Έλληνα πρωθυπουργού – πως θα δώσουν στον Ερνογάν να καταλάβει ότι δεν είναι ώρα για πειραματισμούς απέναντι στη συγκεκριμένη χώρα.