Στο διαχρονικό ιστορικό αίτημα, την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα που – όπως είπε – εκφράζει την συντριπτική πλειοψηφία της παγκόσμιας κοινότητας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στην αρχή της συνέντευξης που παραχωρεί αυτή την ώρα στην ΕΡΤ και στον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά, εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι θα επιστρέψουν στην πατρίδα μας.
Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «έχει γίνει μία πολύ συστηματική δουλειά από την κυβέρνηση για να καλλιεργηθεί και η βρετανική κοινή γνώμη, αλλά και για να μπορέσουμε να επιχειρηματολογήσουμε με το βρετανικό μουσείο. Γιατί η επανένωση των γλυπτών ουσιαστικά θα αποτελεί ένα μοναδικό γεγονός, το οποίο δε θα θέσει σε κίνδυνο τη συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, καθώς πρόκειται για μία μοναδική επανένωση ενός μνημείου με τόσο μεγάλη παγκόσμια ακτινοβολία».
Πρόσθεσε δε ότι η ζωοφόρος του Παρθενώνα αποτυπώνει το μεγαλείο της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι δεν επέλεξε τυχαία να αναφερθεί σε αυτό στην ομιλία που έκανε στο Κογκρέσο και συμπλήρωσε: «Θα αποτελούσε μία πολύ τολμηρή κίνηση και από πλευράς βρετανικής κυβέρνησης να προσφέρει τα γλυπτά του Παρθενώνα στην πατρίδα μας, για να μπορέσει να συμβολίσει και την ξεχωριστή σημασία που έχει η Αθηναϊκή Δημοκρατία στην παγκόσμια συζήτηση για την ανάγκη να εκσυγχρονίσουμε και να κάνουμε πιο ισχυρή τη σημερινή Δημοκρατία στον 21ο αιώνα».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι: «Η συζήτηση ωριμάζει με μεγάλη ταχύτητα και όπως είχα πει και στο Ηνωμένο Βασίλειο όταν βρέθηκα και ανέδειξα με δημόσιο τρόπο και μπροστά στη Βρετανική κοινή γνώμη, το ζήτημα αυτό δεν αποτέλεσε τότε μία πρωτοβουλία φωτοβολίδα» και τόνισε ότι: «Είναι μία πρωτοβουλία με διάρκεια που θα εκδηλωθεί σε βάθος χρόνου. Πιστεύω ότι η βρετανική κοινή γνώμη σε συνδυασμό και με την πίεση που ασκείται και από την UNESCO μας δίνει τη δυνατότητα να μπορούμε να πιέσουμε τη βρετανική κυβέρνηση και το βρετανικό μουσείο και να μπορέσουμε να προσφέρουμε και στο βρετανικό μουσείο ένα πλαίσιο περιοδικών εκθέσεων το οποίο και το ίδιο το μουσείο θα το βρει μία πολύ ελκυστική πρόταση, προκειμένου να υποκαταστήσει ένα αναμφισβήτητα σημαντικό κομμάτι της μόνιμης συλλογής του. Δεν υπάρχει επισκέπτης που να έρχεται στο μνημείο της Ακρόπολης και να μη διαπιστώνει κάνοντας τη σύγκριση μεταξύ των πρωτότυπων και των αντιγράφων τον αυτονόητο χαρακτήρα του αιτήματος της επανένωσης των γλυπτών του Παρθενώνα».
«Δεν μπορούμε να κάνουμε διάλογο με το παράλογο»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μηνύματα προς την Τουρκία, λέγοντας πως η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει διάλογο με το παράλογο, ενώ αποκάλυψε πως ο νέος γύρος του Fuel Pass θα είναι ενισχυμένος ενόψει των καλοκαιρινών διακοπών των πολιτών.
«Η Τουρκία ήταν αυτή η πρώτη που έκανε το βήμα πρόκλησης και ένταση. Όπως και η Τουρκία ήταν αυτή που το Νοέμβριο του 2019 υπέγραψε το προκλητικό και παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο. Όπως η Τουρκία ήταν αυτή που το Μάρτιο του 2020 εργαλειοποίησε το μεταναστευτικό και ανάγκασε την Ελλάδα να υψώσει το ανάστημά της και να προστατεύσει τα σύνορά της πατρίδας που είναι και σύνορα της Ευρώπης» είπε ο πρωθυπουργός.
«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί. Οι Έλληνες να αισθάνονται ασφαλείς. Η χώρα εκτός από την αποτρεπτική ικανότητα, έχει και πολύ ισχυρούς συμμάχους και βρίσκεται μέσα σε ένα πλαίσιο χωρών που θεωρούν ότι τα σύνορα δεν μπορούν να παραβιάζονται με τη βία και ότι οι διάφορες πρέπει να λύνονται με βάση το διεθνές δίκαιο», είπε για την Τουρκία ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είχε προχωρήσει σε προκλητικές δηλώσεις και μάλιστα είχε δηλώσει πως δεν πρόκειται να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό.
«Νομοτελειακά, κάποια στιγμή θα συναντηθούμε και όπως είπα και στον ίδιο πρέπει να μπορούμε να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε και να αντιλαμβανόμαστε ότι τα επιχειρήματα δεν μπορούν να αγγίζουν τη σφαίρα του παραλόγου. Με το παράλογο δεν μπορούμε να κάνουμε διάλογο και αυτά που λέει η Τουρκία, σχετικά με τα νησιά, είναι παράλογα», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Για συμβούλιο πολιτικών αρχηγών
Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αρνητικός για σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, σημειώνοντας ωστόσο ότι είναι στη διάθεση οποιουδήποτε πολιτικού αρχηγού για ενημέρωση. «Υπάρχει θεσμοθετημένος δίαυλος ενημέρωσης των κομμάτων από τον υπουργό Εξωτερικών που γίνεται με συστηματικό τρόπο και φυσικά υπάρχουν και δημόσιες συζητήσεις στη Βουλή, όπου όλα τα κόμματα και οι αρχηγοί έχουν τη δυνατότητα να τοποθετηθούν με διαφάνεια απέναντι στον ελληνικό λαό» επισήμανε χαρακτηριστικά.
Για αποστολή όπλων στην Ουκρανία
«Οι συμμαχίες υπάρχουν ώστε να δρουν αποτρεπτικά απέναντι σε οποιονδήποτε μπορεί να επιβουλεύεται κυριαρχία και στη χειρότερη περίπτωση να μπορούν να ενεργοποιηθούν εάν η χώρα μας δεχθεί κάποια επίθεση» απάντησε ο πρωθυπουργός αντικρούοντας την κριτική που δέχεται από την αντιπολίτευση για την αποστολή όπλων στην Ουκρανία. Η Ελλάδα δεν θα έπρεπε με την ίδια λογική που το έκαναν κι άλλες χώρες να στηρίξει μία χώρα της οποίας τα σύνορα παραβιάζονται με τη βία;» διερωτήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνοντας ότι «Τα όπλα που στείλαμε δεν υπονομεύουν κατά οποιοδήποτε τρόπο την αμυντική ικανότητα της χώρας, όπλα έστειλε και Ισπανία του κ. Σάντσεθ και δεν είδα ο κ. Τσίπρας να έχει κάποιο πρόβλημα με αυτό…
Αυτό που έγινε στην Ουκρανία είναι μία τομή στον πολιτικό χρόνο της Ευρώπης. Το κάνουμε, για να μπορέσουμε να δώσουμε στην Ουκρανία τη δυνατότητα να μπορέσει κάποια στιγμή να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία με τους καλύτερους δυνατούς όρους. Δεν θα επιβάλλουμε εμείς ειρήνη στην Ουκρανία, αλλά οι ίδιοι οι Ουκρανοί θα πρέπει να αποφασίσουν με ποιον τρόπο θα συζητήσουν με τη Ρωσία. Αλλά, για να το κάνουν αυτό δε θα πρέπει να είναι ανίσχυροι στο πεδίο, γιατί θα μιλάμε για συνθηκολόγηση. Κι αν η Ουκρανία συνθηκολογούσε, θα ήταν μία νίκη του αυταρχικού δεσποτισμού, η οποία μπορεί να άνοιγε τις ορέξεις σε πολλούς άλλους που έχουν στο βάθος του μυαλού τους ίδια σχέδια.
Δεν θα πρέπει να ηττηθεί η Ουκρανία. Και αυτό είναι το σκεπτικό που αναπτύχθηκε με απόλυτη ενότητα στο Ευρωπαϊκό συμβούλιο. Και εγώ δε θα ήθελα η χώρα μου να είναι η μόνη που να εξηγεί στο Ευρωπαϊκό συμβούλιο, γιατί δε στείλαμε όπλα στην Ουκρανία που στο κάτω-κάτω είναι από το περίσσευμα μας».
Για τα τεθωρακισμένα από την Γερμανία
«Ήταν μία υπηρεσιακή συζήτηση σε επίπεδο επιτελείων. Μού το έθεσε ο κ. Σολτς και είπα ότι από τη στιγμή που συμφωνούν τα επιτελεία μας γιατί να μην προχωρήσουμε σε μία ανταλλαγή που είναι υπέρ της χώρας μας. Ανταλλάσσουμε ένα μικρό αριθμό 20 έως 30 οχημάτων με πολύ πιο σύγχρονα οχήματα γερμανικής κατασκευής. Και βοηθάμε την Ουκρανία και ενισχύουμε τις ένοπλες δυνάμεις μας με πιο καινούργια τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού…»
Κυριάκος Μητσοτάκης: Δε θα μειώσουμε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στη βενζίνη – Θα υπάρξει νέα παρέμβαση – ανάσα
Όσο για το νέο επίδομα καυσίμων με το δεύτερο γύρο του Fuel Pass ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε: «Κανείς πολίτης δεν θα μείνει απροστάτευτος απέναντι στις αυξήσεις» επανέλαβε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι έχουν ληφθεί ήδη μέτρα και οι παρεμβάσεις θα συνεχιστούν για όσο χρόνο χρειάζεται.
Υπογράμμισε ότι μέχρι την Παρασκευή η πλατφόρμα ανοίγει και οι πολίτες θα μπορούν με εύκολο τρόπο να μπορέσουν να εισάγουν τα στοιχεία τους και θα πάρουν επιστροφή έως και 600 ευρώ, για αυτά τα οποία πλήρωσαν παραπάνω από το μήνα Δεκέμβριο έως το μήνα Απρίλιο. Και ήδη οι λογαριασμοί του ρεύματος έρχονται σχετικά μειωμένοι ειδικά στις επιχειρήσεις.
«Θα συνεχιστεί η παρέμβαση για όσο χρόνο χρειάζεται. Η χώρα μας έχει σχετικά αυξημένη βενζίνη σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, γιατί διαχρονικά είχαμε υψηλούς φόρους. Δεν θα μειώσουμε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης για τον απλούστατο τρόπο ότι με αυτό τον τρόπο θα επιδοτούσαμε περισσότερο τους πλούσιους και λιγότερο τους φτωχούς. Θα υπάρχει παρέμβαση και στη βενζίνη και οι ανακοινώσεις θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα από το οικονομικό επιτελείο. Ο τρόπος που έχουμε δράσει μέχρι σήμερα, δίνει ένα περίγραμμα του πώς θα παρέμβουμε από δω και στο εξής. Θέλουμε να κάνουμε παρέμβαση. Πιστεύω ότι το αντέχουμε οικονομικά και θα πρέπει να υπάρχει μία ανακούφιση των πολιτών, ενόψει και των διακοπών» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Εκλογές στο τέλος της 4ετίας και όχι όποτε βολεύει τα κόμματα
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, τονίζοντας ότι το εθνικό συμφέρον εξυπηρετείται από τους σταθερούς εκλογικούς κύκλους μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ, το βράδυ της Τρίτης (14/06). «Δικό μου χρέος είναι να κρατώ σταθερό το κυβερνητικό τιμόνι και να μην επιτρέπω προεκλογική χαλάρωση» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει ακόμα πλούσιο μεταρρυθμιστικό έργο, το οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί.
Αναφερόμενος στην απλή αναλογική σημείωσε ότι είναι κοινός τόπος ότι δημιουργεί συνθήκες αστάθειας ενόψει του επόμενου εκλογικού κύκλου και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας. Πρόσθεσε δε ότι σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσει και τις πολιτικές εξελίξεις στο βαθμό που οι επόμενες εκλογές θα είναι διπλές.
«Αυτό που δε θα ήθελα σε καμία περίπτωση είναι η συζήτηση, οι πρόωρες εκλογές να αντικατασταθούν από πρόωρη πόλωση, ένταση και διαρκή τοξικότητα που θα διαρκέσει δέκα μήνες Αυτό θα ήταν κακό για τη χώρα. Αυτό δεν εξαρτάται από εμάς αλλά εξαρτάται κυρίως από την αντιπολίτευση. Νομίζω ότι ο τρόπος και ο μηδενισμός της αντιπολίτευσης απέναντι στο κυβερνητικό έργο μερικές φορές φτάνει στο σημείο να είναι γραφικός. Η απόλυτη διαστρέβλωση της πραγματικότητας, με fake news και ψέματα, ειδικά ως προς την πανδημία. Είναι απαράδεκτο ο αρχηγός της αντιπολίτευσης να βγαίνει και να λέει ότι είμαστε πρώτοι σε θανάτου στην Ευρώπη. Είναι ψέμα.
Υπάρχει και μία διαρκής προσωπική στοχοποίηση την οποία την καταλαβαίνω. Αλλά πιστεύω ότι πολλές φορές οι χαρακτηρισμοί, η τοξικότητα που ενισχύεται στο διαδίκτυο, η πόλωση και η ακρότητα του λόγου που εκφράζει η αντιπολίτευση, δια στελεχών της και συχνά δια του αρχηγού της, νομίζω στην παρούσα φάση που χρειαζόμαστε περισσότερη ηρεμία, συγκέντρωση στα πραγματικά προβλήματα και κυρίως εναλλακτικές προτάσεις που είμαστε πάντα έτοιμοι να ακούσουμε, αυτό σίγουρα δεν θα έκανε καλό στη χώρα» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Για αυτοδυναμία
«Δεν πιστεύω στην απλή αναλογική και το έχω δηλώσει σε όλους τους τόνους…Το γεγονός ότι μεσολαβεί μία εκλογική αναμέτρηση με απλή αναλογική είναι ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα και η δεύτερη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν με ενισχυμένη αναλογική. Το μείζον ζητούμενο για τη χώρα είναι η σταθερότητα και η κυβερνησιμότητα. Ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη τους ταραγμένους καιρούς στους οποίους ζούμε. Σε αυτές τις συνθήκες το να έχει ένα κόμμα απόλυτη πλειοψηφία είναι μεγάλο πλεονέκτημα για τη χώρα.
Η αυτοδύναμη κυβέρνηση δε σημαίνει μία κυβέρνηση που θα αποτελείται μόνο από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Μην μπλέκουμε την αυτοδυναμία με μονοκομματικές κυβερνήσεις. Είχα μιλήσει προεκλογικά το 2019 για αυτοδύναμη Ελλάδα και θα επιμείνω σε αυτό το σύνθημα το οποίο σήμερα είναι πολύ πιο επίκαιρο από ότι ήταν το 2019.
Δε θα ήθελα η χώρα να εγκλωβιστεί στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων σε εσωκομματικά παζάρια εκεί που πρέπει να πάρουμε γρήγορες αποφάσεις. Δε μπορώ να προεξοφλήσω το εκλογικό αποτέλεσμα γιατί κυρίαρχος είναι ο λαός και αυτός θα μας υποδείξει τελικά μέσα από το συσχετισμό των δυνάμεων τι θα γίνει. Και σε καμία περίπτωση η πρώτη εκλογή δεν είναι αδιάφορη. Αντιμετωπίζουμε την πρώτη κάλπη ως τελική κάλπη, αλλά η πρόθεσή μου είναι να μπορέσουμε να έχουμε τη δυνατότητα να σχηματίσουμε κυβέρνηση με αντίστοιχο τρόπο με αυτόν που το κάναμε το 2019» απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Για εκλογικό νόμο
«Είμαστε σοβαροί; Θα αλλάζουμε τους κανόνες του παιχνιδιού ανάλογα με το τι μας συμφέρει; Ή θα πάρουμε αυτό το ποσοστό, οπότε ο ελληνικός λαός θα μας έχει πει έχετε τη δυνατότητα να κυβερνήσετε αυτοδύναμοι, αλλά όχι μονοκομματικοί και το έχω αποδείξει αυτό ή δε θα πάρουμε αυτό το ποσοστό, οπότε ουσιαστικά θα μας έχει υποδείξει αλλά στις συνθήκες του εκλογικού νόμου της ενισχυμένης αναλογικής ότι δε πρέπει να κυβερνήσουμε μόνοι μας. Επομένως, θα σεβαστούμε την απόφαση του ελληνικού λαού» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η συμβουλή στον Νίκο Ανδρουλάκη – «Πρωθυπουργό διαλέγει ο λαός»
Μια συμβουλή στον Νίκο Ανδρουλάκη έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ, το βράδυ της Τρίτης (14/06).
«Ο κ. Ανδρουλάκης είναι ένας νέος πολιτικός αρχηγός και αν μπορώ να δώσω μία συμβουλή θα ήταν ότι είναι καλό να αποφεύγει χαρακτηρισμούς και φράσεις που κινδυνεύουν να τον κάνουν να φαίνεται ως αλαζόνας. Πρωθυπουργό διαλέγει ο λαός και δεν διαλέγει ο κ. Ανδρουλάκης. Πρωθυπουργός πρέπει να είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος, είτε μόνος, είτε σε κυβέρνηση συνεργασίας και αυτό ισχύει για όποιον είναι πρώτο κόμμα» είπε ο πρωθυπουργός.
Για αξιοποίηση Βενιζέλου
«Δεν έχω καμία δυσκολία ή κομματικό σύμπλεγμα να αποταθώ σε ανθρώπους που έχουν περγαμηνές, Όταν μου το πρότεινε ο κύριος Βαρβιτσιώτης συμφώνησα αμέσως με την επιλογή αυτή. Γιατί δεν υπάρχει κανείς που να αμφιβάλλει ότι το βιογραφικό του κυρίου Βενιζέλου τον κάνει απόλυτα ακατάλληλο για αυτή τη θέση» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Για τον κεντρώο χώρο
«Η Νέα Δημοκρατία είναι κεντροδεξιό κόμμα και έχει αποδείξει ότι μπορεί ταυτόχρονα να ενσωματώνει προοδευτικές δυνάμεις που θα ήταν πιο ταυτισμένες με αυτό που αποκαλούμε παραδοσιακό κεντρώο χώρο με δυνάμεις που έχουν ίσως πιο συντηρητικά χαρακτηριστικά και με αυτό τον τρόπο να διευρύνει την εκλογική της επιρροή.
Ο κρίσιμος πυρήνας των αναποφάσιστων συμπολιτών μας που δεν έχουν ακόμα καταλήξει τι θα ψηφίσουν είναι και βρίσκεται πιο κοντά σε αυτό που αποκαλούμε μεσαίο ή κεντρώο χώρο από ό,τι στα άκρα του πολιτικού συστήματος. Με αυτήν την έννοια, ναι, οι εκλογές κερδίζονται στο κέντρο, αλλά θα ήταν καλό να προσδιορίσουμε και πάλι τι εννοούμε κέντρο. Κέντρο είναι ψηφοφόροι συμπολίτες μας που δεν έχουν ιδιαίτερα ιδεολογικά στεγανά, ασπάζονται την ιδέα μιας ελεύθερης οικονομίας, αλλά και ενός κράτους που πρέπει να παρεμβαίνει και να έχει μία ισχυρή παρουσία, όποτε αυτό είναι απαραίτητο» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Για τα γαλάζια ψηφοδέλτια
«Τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας ήδη από τις προηγούμενες εκλογές έχουν πολύ σημαντική ανανέωση. Ήδη η κοινοβουλευτική μας ομάδα είναι σημαντικά ανανεωμένη. Κάθε φορά, η άσκηση της συγκρότησης των ψηφοδελτίων είναι η διαρκής αναζήτηση των καλύτερων δυνατών εκπροσώπων των τοπικών κοινωνιών. Οι καλύτεροι έχουν πάντα θέση. Οι καλύτεροι που μπορούν να συναντηθούν με το ιδεολογικό πλαίσιο της Νέας Δημοκρατίας».