Η άφιξη ενός Γερμανού καγκελάριου στην Ελλάδα αποτελεί είδηση ανεξαρτήτως συγκυριών. Οι τελευταίες επισκέψεις της προκατόχου του νυν καγκελαρίου Σολτς, της Άνγκελα Μέρκελ στην χώρα μας έλαβαν χώρα σε ταραγμένες περιόδους, σε εποχές μνημονίων και συνοδεύονταν από δυσαρέσκεια μεγάλου μέρους του πληθυσμού που αντιδρούσε στις στις επιβαλλόμενες σκληρές πολιτικές λιτότητας.
Η Ελλάδα των μνημονίων ωστόσο, δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του σήμερα. Η χώρα, πλέον προσπαθεί να ξεπληρώσει τα δάνειά της και να μην κάνει δημοσιονομικούς ακροβατισμούς, βγαίνει μπροστά στην αντιμετώπιση κρίσεων όπως η πανδημία και επίσης είναι μια χώρα η οποία κατάφερε να πείσει μεγάλο μέρος των εταίρων της πως τηρεί στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της.
Αυτό που δεν έχει αλλάξει ωστόσο, είναι ότι η Ελλάδα έχει και θα έχει έναν ιδιαίτερα επιθετικό γείτονα εξ ανατολών. Για τον λόγο αυτό, επιχειρεί να χτίζει συμμαχίες ειδικά με τις λεγόμενες μεγάλες δυνάμεις της ευρωπαϊκής ηπείρου και όχι να ζητεί αλλά να «απαιτεί» την στήριξη τους.
Όμως, όπως η χώρα μας, έτσι και η Γερμανία έχει εισέλθει σε άλλη εποχή, στην μετά-Μέρκελ περίοδο με τον Όλαφ Σολτς στο τιμόνι σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη αλλά και όλο τον δυτικό κόσμο. Με έναν πόλεμο να μαίνεται σε ευρωπαϊκό έδαφος, με την ενεργειακή κρίση να μην λέει να κοπάσει και με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο να αρχίζει να θυμίζει το καλοκαίρι του 2020, οι χειρισμοί που απαιτούνται είναι λεπτοί.
Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, στις 10 Ιουνίου θα βρεθεί στην Θεσσαλονίκη μετά από πρόσκληση του πρωθυπουργού.
Αυτή η υψηλού επιπέδου άφιξη την επόμενη εβδομάδα στην Ελλάδα έχει πολλούς συμβολισμούς.
Ο Γερμανός καγκελάριος, στο πλαίσιο ευρύτερου ταξιδιού στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, θα μεταβεί στις 10 του μηνός αρχικά στη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο, ενώ το βράδυ της 10ης Ιουνίου είναι καλεσμένος από τον Έλληνα πρωθυπουργό για δείπνο εργασίας στη Θεσσαλονίκη, μαζί με εκπροσώπους των δεκατριών χωρών της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιoανατολικής Ευρώπης – όπου συμμετέχει και η Τουρκία. Και αυτό θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον και πολλούς συμβολισμούς.
Η Αθήνα μετά την δήλωση των ίσων αποστάσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία από Γερμανό κυβερνητικό αξιωματούχο δεν έκρυψε την ενόχλησή της. Όμως, από την άλλη, γνωρίζει πολύ καλά τις ισορροπίες στην ΕΕ. Η 30η Μαΐου ήταν η ημέρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να πράξει αυτό που έπραξε και στις ΗΠΑ. Να γίνει δηλαδή με αποδείξεις ο Γερμανός Καγκελάριος κοινωνός της τουρκικής προκλητικότητας και του επεκτατισμού, αλλά και της αναθεωρητικής στάσης που κρατάει με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο τιμόνι της χώρας.
Έτσι, μια ημέρα μετά, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, ο Όλαφ Σολτς είδε με τα ίδια του τα μάτια τον χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας», έμαθε πόσες παραβιάσεις και υπερπτήσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο έχουν γίνει από τουρκικά μαχητικά, γεγονότα που δεν μπορούν ούτε να περάσουν απαρατήρητα αλλά και αναπάντητα.
Έτσι, η Γερμανία καταδίκασε, η ηγεσία της αποδέχθηκε την πρόσκληση να έρθει στην Θεσσαλονίκη και το παιχνίδι φαίνεται να γυρίζει προς το μέρος της Αθήνας.
«Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι σε αυτή την φάση, η Γερμανία επιλέγει την Ελλάδα και όχι κάποια άλλη χώρα της περιοχής μας ως ισότιμο συνομιλητή», τόνισε κυβερνητικός αξιωματούχος στο Newsbeast.
Σημείωνε ακόμα, ότι αυτό που επίσης θα συζητηθεί ανάμεσα στους δυο ηγέτες θα είναι η συνεργασία μας με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία. Για την ιστορία, όλες οι διαμεσολαβητικές προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα από την Άγκυρα για να τερματιστεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έχουν πέσει στο κενό. Θεωρείται λοιπόν, μια λαμπρή ευκαιρία για την Αθήνα να δείξει για ακόμα μια φορά την θέση της πάνω σε αυτό το ζήτημα.
Αμέσως μετά τη Θεσσαλονίκη ο Όλαφ Σολτς θα μεταβεί στη Βόρεια Μακεδονία και τέλος στη Βουλγαρία.