Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Newsbeast, o Κυριάκος Μητσοτάκης δέχθηκε εισηγήσεις από πολύ στενούς του συνεργάτες για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο, με το σκεπτικό ότι τα υπερέσοδα από τον τουρισμό θα έχουν δημιουργήσει ένα πολύ θετικό momentum, ενώ ο χειμώνας προμηνύεται δύσκολος λόγω της ενεργειακής κρίσης.
«Δεν γνωρίζετε καλά τον Κυριάκο, ό,τι λέει το εννοεί» έλεγε στο Newsbeast άνθρωπος πολύ κοντά στον πρωθυπουργό, εξηγώντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση χρειάζεται χρόνο για να δουλέψει ουσιαστικά και να φέρει σε πέρας στο ακέραιο το προεκλογικό της πρόγραμμα.
Βέβαια, είναι σαφές ότι η λήψη απόφασης για προσφυγή στις κάλπες εξαρτάται πάντα από τις συνθήκες που δημιουργούνται σε ένα απόλυτα ασταθές περιβάλλον και ουδείς μπορεί να προδικάσει πως θα εξελιχθεί για παράδειγμα το καλοκαίρι με ένα πιθανό ξέσπασμα πυρκαγιών. Και στο θέμα αυτό ο πρωθυπουργός ζήτησε απόλυτη εγρήγορση για θέματα πολιτικής προστασίας, επισημαίνοντας ότι έχει γίνει πολύ πιο συστηματική προετοιμασία φέτος σε σχέση με όσα συνέβησαν πέρυσι.
«Πήραμε τα μαθήματά μας, είδαμε τι πρέπει να διορθώσουμε αλλά χρειάζεται και η συνεργασία τοπικών κοινωνιών και εθελοντικών οργανώσεων, για να μπορέσουμε να περάσουμε αυτό το καλοκαίρι χωρίς να ξαναζήσουμε ποτέ αυτά που συνέβησαν πέρυσι» επισήμανε χαρακτηριστικά.
Στο πλαίσιο αυτό ο σχεδιασμός του Μαξίμου για το προσεχές διάστημα περιλαμβάνει ένα πυκνό πρόγραμμα περιοδειών του πρωθυπουργού σε στοχευμένες περιοχές της περιφέρειας, για να εκπέμψει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν ασχολείται μόνο με τα μεγάλα, τις εθνικές πολιτικές, όπως τη μείωση φόρων και την αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά έχει σταθερό προσανατολισμό στο να αναδείξει έργα που υλοποιούνται ή δρομολογούνται με την αξιοποίηση πόρων του ταμείου ανάκαμψης, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας αλλά και σημαντικά έργα υποδομής.
Πού ποντάρει η κυβέρνηση
Ο πολιτικός χρόνος που μεσολαβεί μέχρι τις κάλπες με την εξάντληση της τετραετίας είναι σημαντικός, καθώς η κυβέρνηση ποντάρει σε συγκεκριμένα ορόσημα, τα οποία θα δώσουν ώθηση στο έργο της αλλά και θα δημιουργήσουν το κατάλληλο έδαφος για να καρποφορήσουν οι πολιτικές που θέλει να εφαρμόσει.
Αυτά είναι:
-Η έξοδος της χώρας από την τελευταία φάση της «ενισχυμένης εποπτείας», προκειμένου να αποκτήσει μεγαλύτερη ευελιξία.
-Η είσοδος στην πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα, ώστε να χρηματοδοτεί τα προγράμματά που έχει σχεδιάσει ευκολότερα αλλά και να υπάρξει μεγαλύτερη προσέλκυση επενδύσεων.
-Η αξιοποίηση του ταμείου ανάκαμψης αλλά και του ΕΣΠΑ για να υλοποιηθούν μεγάλα έργα – ψηφιοποίηση του κράτους – πράσινη μετάβαση- που αποτελούν σημαντικό “χαρτί” για την κυβέρνηση στο δρόμο προς τις κάλπες.
-Η υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος που περιλαμβάνει τις αλλαγές στην πρωτοβάθμια υγεία, τον εθνικό κλιματικό νόμο, το νέο πλαίσιο στα ΑΕΙ αλλά και την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων.
Τέλος, η κυβέρνηση θέλει ορίζοντα τετραετίας και προοπτική οκταετίας για να συνεχίσει την πολιτική της μείωσης των φόρων και της αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, με μία ακόμη οριζόντια παροχή – ανάσα που είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους το 2023. Άλλωστε, απόλυτος ρυθμιστής των εκλογών είναι ο βαθμός του αισθήματος ανασφάλειας και αβεβαιότητας των πολιτών, κάτι που η κυβέρνηση επιχειρεί να ανατρέψει, επιχειρώντας να δημιουργήσει περιβάλλον σταθερότητας για τους δυνητικούς της ψηφοφόρους.