Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει την Κυριακή στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη μεταξύ 15 και 17 Μαΐου, σε μια από τις κρισιμότερες και ιστορικότερες συγκυρίες στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Τη Δευτέρα 16 Μαΐου, στις 14:30 ώρα Ελλάδας, ο Πρωθυπουργός θα δώσει συνέντευξη στην εκπομπή Morning Joe του τηλεοπτικού δικτύου MSNBC και στους δημοσιογράφους Joe Scarborough και Mika Brzezinski.
Στις 17:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σε ανοιχτή συζήτηση με συνομιλητή τον δημοσιογράφο David Ignatius, στο πανεπιστήμιο Georgetown University.
Στις 22:30 ώρα Ελλάδας ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Joe Biden, στον Λευκό Οίκο.
Στις 00:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δεξίωση που παρατίθεται προς τιμήν του στον Λευκό Οίκο από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.
Την Τρίτη 17 Μαΐου, στις 16:40 ώρα Ελλάδας, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Κογκρέσο, όπου θα έχει συνάντηση με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Nancy Pelosi.
Στις 18:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει ομιλία στην Κοινή Σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Kamala Harris.
Στις 19:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δεξίωση που παραθέτει προς τιμήν του η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Στις 2:10 ώρα Ελλάδας ο κ. Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δείπνο με εκπροσώπους ελληνοαμερικανικών οργανώσεων.
Τα πέντε θέματα που θα συζητηθούν στο Οβάλ Γραφείο
Αν επιχειρούσε κάποιος να κωδικοποιήσει τα πέντε θέματα που θα συζητήσουν Μητσοτάκης και Μπάιντεν θα είναι:
1. Ελληνοτουρκικά. Παρά την προσπάθεια της Αθήνας να έρθει πιο κοντά με την Άγκυρα, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να ταξιδεύει μέχρι την Κωνσταντινούπολη για να συναντήσει τον Πρόεδρο της Τουρκίας, η γειτονική μας χώρα όχι μόνο δεν σταμάτησε τις προκλήσεις, ή δεν τις πάγωσε, αλλά τις έχει κλιμακώσει. Αυτές εκφράζονται μέσω των πρωτοφανών παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου, αλλά και της πρόθεσης για νέες γεωτρήσεις μέσα στο καλοκαίρι στην Ανατολική Μεσόγειο.
Αν αυτό γίνει κατανοητό από τον Αμερικανό πρόεδρο και βάλει στην άκρη την πάγια πολιτική των ίσων αποστάσεων από τις ΗΠΑ, τότε ο στόχος αυτός θα έχει επιτευχθεί.
2. Πολύ ουσιαστικό είναι και το θέμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και οι συνέπειές της και για την Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός θα θυμίσει στον Τζο Μπάιντεν ότι η Ελλάδα χωρίς δισταγμό και από την πρώτη στιγμή, συμπορεύτηκε με τους εταίρους της στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
3. Η στρατηγική εταιρική σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ ( 3+1) και πως αυτή μετουσιώνεται στην πράξη με τρεις χώρες της ανατολικής Μεσογείου (Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ) να περιμένουν από τον ισχυρό τους εταίρο να τις βοηθήσει να παραμείνουν πυλώνες ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας και έτσι να επαναβεβαιωθεί ότι όλοι είναι αποφασισμένοι να συνεργαστούν στον ενεργειακό τομέα αλλά και στον τομέα των νέων τεχνολογιών.
4. Τα ενεργειακά θα καταλάβουν αρκετή ώρα στην συζήτηση των δυο αδρών. Η Ελλάδα τονίζει σε κάθε ευκαιρία ότι μπορεί να γίνει κόμβος μεταφοράς φυσικού αερίου και καθαρής πράσινης ενέργειας από τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, συμβάλλοντας στην ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία.
5. Επενδύσεις. Μετά από μια σειρά αμερικανικών κολοσσών που πέρασαν τα ελληνικά σύνορα έχοντας δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στο επιχειρηματικό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί, θα ζητηθεί από την αμερικανική διοίκηση να ενθαρρύνει και άλλους επιχειρηματίες να δοκιμάσουν την τύχη τους και στη χώρα μας επενδύοντας σε τομείς όπως η τεχνολογία, ο φαρμακευτικός κλάδος, ο τουρισμός κ.α.