Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης κατέθεσε σήμερα αλλαγές κατά την έναρξη της συζήτησης του σχεδίου νόμου «Γιατρός για όλους, ισότιμη και ποιοτική πρόσβαση στις υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και άλλες διατάξεις» στην Ολομέλεια. Όπως σημείωσε, διαγράφονται από το άρθρο 4 του νομοσχεδίου ως κριτήριο ποιότητας για τη διαμόρφωση πολιτικών αποζημιώσεων του ΕΟΠΥΥ σε παρόχους, αυτό της «κοινωνικής δράσης και προσφοράς στις τοπικές κοινωνίες» και εισάγεται η πρόταση που είχε κάνει ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Γιώργος Φραγγίδης για τον «βαθμό ικανοποίησης ασθενών».
Επίσης, στις βελτιώσεις – προσθήκες, συμπεριλαμβάνονται παρατηρήσεις που έχουν γίνει από τους φορείς των Οδοντιάτρων αλλά και της ΠΟΑΣΥ σχετικά με τις μεταφορές ασθενών.
Στο άρθρο 51 που αφορά τη «Δυνατότητα αναγνώρισης ενώσεων ή συλλόγων ασθενών ως συνομιλητές της Πολιτείας σε θέματα παροχής υπηρεσίων υγείας» θα προστεθεί στην Υπουργική Απόφαση ότι θα συμπεριληφθούν ονομαστικά και ρητά η ΕΣΑμεΑ και η Ένωση Ασθενών Ελλάδος.
Ο υπουργός Υγείας παρουσίασε τους βασικούς άξονες των δύο τροπολογιών που έχει καταθέσει:
Για την τροπολογία που αφορά την φαρμακευτική δαπάνη είπε πως «για την εξωνοσοκομειακή δαπάνη θα υπάρξει κλειστός προϋπολογισμός για τα ακριβά φάρμακα στην λογική ότι με το clow back που θα παράγεται, με αυτό θα πρέπει να επιβαρύνονται οι κατηγορίες που είναι οι πιο δαπανοφόρες για το σύστημα. Αντιστοίχως, θα υπάρξει επιπλέον rebate στα ακριβά φάρμακα κατά 5%, είναι το πολυώνυμο το οποίο αλλάζει και έχει μεγαλύτερο rebate, καθώς και 3% για τις κατηγορίες φαρμάκων με μεγάλη κατανάλωση στον ΕΟΠΥΥ. Kαταργείται το “80- 20”, ακριβώς επειδή πλέον τα ακριβά φάρμακα πηγαίνουν σε κλειστό προϋπολογισμό, άρα δεν θα επηρεάζουν τον προϋπολογισμό των άλλων φαρμάκων. Για τα νοσοκομειακά φάρμακα, σε ό,τι αφορά το clow back θα υπάρξει κατάργηση του “90- 10” και θα υπάρξει προστασία στα πολύ φθηνά φάρμακα (έως 5 ευρώ) όπου μπαίνει κλίμακα για να προστατευθούν και το βάρος μετακαλείται στα ακριβά φάρμακα».
Απαγόρευση των «πρακτικών μεταστροφής»
Για την δεύτερη τροπολογία, που κατέθεσε ο υπουργός Υγείας, είπε πως το βασικό θέμα που ρυθμίζει έχει να κάνει με την απαγόρευση των «πρακτικών μεταστροφής». Ήταν ένα αίτημα που υπήρχε και το είχαμε επεξεργαστεί και αφορά κάποιες «ψευδεπίγραφες» θεραπείες που αναφέρουν ότι όταν ένα ανήλικο άτομο έχει επιλέξει έναν διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό, οι γονείς του μπορεί να προβούν υποτίθεται σε «θεραπείες» για «να επανέλθει στην κανονικότητα».
Προφανέστατα, -τόνισε ο υπουργός- αυτές οι «θεραπείες» όχι μόνο δεν είναι θεραπείες, αλλά δεν υποστηρίζονται καθόλου επιστημονικά και έπρεπε με ρύθμιση να απαγορευτούν ρητώς για τα ανήλικα πρόσωπα. Και μάλιστα στη ρύθμιση προβλέπουμε σοβαρές κυρώσεις σε όσους, είτε ιατρούς είτε ψυχολόγους ή άλλες ειδικότητες Υγείας διαφημίζουν ότι κάνουν τέτοιες «θεραπείες».
Πιστεύουμε ότι αυτή η ρύθμιση θα στηριχθεί από όλα τα κόμματα και θεωρώ ότι δεν υπάρχει κανένας που μπορεί να υποστηρίζονται τέτοιου είδους πρακτικές σήμερα, ανέφερε ο κ. Πλεύρης.