Σε δημόσια διαβούλευση πριν κατατεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή τίθεται από το Υπουργείο Υγείας το νέο νομοσχέδιο που απλοποιεί τις διαδικασίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, δηλαδή τις μεθόδους που αποσκοπούν στη διευκόλυνση της σύλληψης ενός παιδιού, συμπεριλαμβανομένης και της εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Όπως μαθαίνουμε, οι νέες διατάξεις καταρχάς θα αυξάνουν το ανώτατο όριο ηλικίας κατά το οποίο μια γυναίκα θα μπορεί να προχωρήσει σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Σήμερα το όριο ηλικίας έχει τεθεί στα 50 έτη. Με το νομοσχέδιο που προωθείται, το όριο αυτό θα αυξηθεί είτε στα 52 είτε στα 54 έτη προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής σε κάθε γυναίκα που οριακά βάσει της επιστήμης θα μπορούσε να φέρει στον κόσμο ένα υγιές παιδάκι.
Ο τελευταίος σχετικός νόμος ψηφίστηκε το 2002 αλλά από τότε έχουν αλλάξει πολλά. Κατά συνέπεια κρίθηκε επιβεβλημένος ο εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου. Αξίζει να σημειωθεί για παράδειγμα ότι μέχρι σήμερα για τις γυναίκες εκτός γάμου, η δυνατότητα κρυοσυντήρησης ωαρίων δινόταν καθαρά και μόνο για ιατρικούς σκοπούς. Η διάταξη αυτή τώρα θα καταργηθεί και θα μπορούν οι γυναίκες εκτός γάμου να προβαίνουν σε κρυοσυντήρηση γενετικού υλικού και για κοινωνικούς σκοπούς. Η αλλαγή αυτή μάλιστα ενδεχομένως να ανοίξει το δρόμο και για τη δημιουργία τράπεζας ωραίων στην Ελλάδα, διευκολύνοντας με αυτό τον τρόπο τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν πρόβλημα γονιμότητας.
Τέλος, στο νομοσχέδιο θα υπάρχει κατά πάσα πιθανότητα άρθρο που θα δίνει τη δυνατότητα χρήσης κρυοσυντηρημένων ωαρίων και μετά τη διακοπή της έγγαμης συμβίωσης που έως σήμερα απαγορεύεται.