Μια πολύ δύσκολη μάχη καλούνται να δώσουν σήμερα οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, απέναντι στις σταθερά άκαμπτες χώρες του Βορρά που διστάζουν να πάρουν δραστικά μέτρα τα οποία θα δράσουν ανακουφιστικά στις οικονομίες κάθε χώρας-μέλους της ΕΕ και κατ’ επέκταση στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει αποφασισμένος να παλέψει μέχρι τέλους για να περάσουν κάποιες από τις προτάσεις του και να διαπεράσουν το άκαμπτο τείχος της άρνησης που έχουν υψώσει η Γερμανία και οι χώρες – δορυφόροι της.
Ο πρωθυπουργός, θα τονίσει την ανάγκη συγκροτημένης ευρωπαϊκής αντίδρασης και απέναντί του θα έχει αυτό που ακούγεται τις τελευταίες ώρες στην βελγική πρωτεύουσα ότι μέχρι τώρα οι κυρώσεις πλήττουν περισσότερο τον αντίπαλο, δηλαδή την Ρωσία, παρά εκείνους που τις επιβάλλουν, δηλαδή την ΕΕ και τους συμμάχους της.
Αναπτύσσοντας την επιχειρηματολογία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισημάνει ότι μπορεί όλα τα κράτη – μέλη να στηρίζουν από τους εθνικούς προϋπολογισμούς τους πολίτες τους, αλλά αυτό είναι στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους και ειδικά στο Νότο είναι περιορισμένες.
Θα επαναλάβει την πρότασή του για επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου στην χονδρεμπορική αγορά έτσι ώστε να συμπιεστούν και οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.
Όπως προκύπτει από μέρος του προσχεδίου συμπερασμάτων που έχει διαρρεύσει, οι ηγέτες θα συμφωνήσουν να συνεργαστούν για την κοινή αγορά φυσικού αερίου, υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και υδρογόνου, αλλά, ενόψει του επόμενου χειμώνα και θα συντονίσουν μέτρα για την πλήρωση των αποθηκών φυσικού αερίου – κινήσεις που αποσκοπούν στη δημιουργία ενός αποθέματος με μη ρωσικό φυσικό αέριο.
Αυτό, δεν διαφέρει από όλα όσα έκαναν πράξη οι ηγέτες της ΕΕ προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν την πανδημία όταν αγόρασαν εμβόλια ως Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά και δεν άφησαν τα κράτη-μέλη να διαπραγματευτούν μόνα τους. Το σχέδιο αυτό είχε ρίξει στο τραπέζι ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Να σημειωθεί ότι ήδη η Κομισιόν έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη να ηγηθεί των διαπραγματεύσεων για τη συγκέντρωση της ζήτησης και την αναζήτηση φυσικού αερίου, ακολουθώντας ένα παρόμοιο μοντέλο με αυτό των εμβολίων και σύμφωνα με τους Financial Times σήμερα το πρωί η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, θα ανακοινώσουν συμφωνία για προμήθεια έως και 15 δισ. επιπλέον κυβικών μέτρων υγροποιημένου φυσικού αερίου μέχρι το τέλος του 2022 από τις ΗΠΑ.
Πέραν αυτού, δηλαδή να γεμίσουν οι αποθήκες της ΕΕ με προμήθειες για τον επόμενο χειμώνα οι 27 δεν αναμένεται – εκτός ευχάριστων εκπλήξεων – να λάβουν κάποιο άλλο μέτρο αλλά θα παραπέμψουν τις συζητήσεις και σε επόμενη Σύνοδο Κορυφής.