Μπορεί ο κορονοϊός να τον κρατάει στην Αθήνα αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την βοήθεια της τεχνολογίας θα συμμετάσχει σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης στην μίνι σύνοδο των χωρών του Νότου που γίνεται στις 12.00 στην Ρώμη.
Η κρίση δεν μπορεί να περιμένει. Αυτό το ξέρουν πολύ καλά ειδικά χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Οι ηγέτες των χωρών στα νότια της Ευρώπης επιδιώκουν με μια κοινή ατζέντα να αποσπάσουν όσες περισσότερες δεσμεύσεις μπορούν από τις χώρες του βορρά, τις χώρες «δορυφόρους» της Γερμανίας που θέλουν όπως πάντα να προωθούν τα εθνικά τους συμφέροντα.
Άλλωστε, όπως έχουν αποδείξει στο πρόσφατο παρελθόν δεν δυσκολεύονται να εξαντλούν την αυστηρότητά τους σε χώρες με όχι τόσο στιβαρές οικονομίες.
Οι εποχές όμως έχουν αλλάξει και το γνωρίζουν πολύ καλά τόσο το Βερολίνο όσο και η Ολλανδία. Με τον πόλεμο να μαίνεται στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση να μην κάνει διακρίσεις, οι ηγέτες που θα συναντηθούν σήμερα στην Ρώμη γνωρίζουν ότι τώρα είναι η ιδανική συγκυρία να πιέσουν τους εταίρους τους στην ΕΕ αλλά και τους επικεφαλής των θεσμών να πάρουν αποφάσεις με κοινά μέτρα στήριξης έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το τσουνάμι της ακρίβειας.
Σε εθνικό επίπεδο έχουν ληφθεί όσα μέτρα ήταν δυνατόν να ληφθούν στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της κάθε χώρας, όμως αυτό δεν είναι αρκετό για να δημιουργηθεί ανάχωμα στην ακρίβεια.
Αυτό που επίσης επιδιώκει η Αθήνα, η οποία θα δει τις προτάσεις έξι σημείων του πρωθυπουργού να είναι στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής στις 24 και 25 Μαρτίου, είναι να γίνει η αρχή για την ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης.
Οι 4 ηγέτες του Νότου θα προσπαθήσουν να στρέψουν την συζήτηση και αλλού εκτός από τα ενεργειακά. Σήμερα (18/3) θα επιβεβαιώσουν για ακόμα μια φορά ότι στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει με επίμονο τρόπο να πιέσουν να αρχίσει η διαβούλευση για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας.
Γνωρίζουν επίσης καλά ότι όπως είχε πει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης οι αποφάσεις για ένα νέο πιο χαλαρό Σύμφωνο Σταθερότητας θα πάρουν πολύ χρόνο αλλά πρέπει να γίνει μια αρχή για να φτάσουμε στο 2023.
Εκτός από την Αθήνα και ο Μάριο Ντράγκι έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ της ανάγκης αλλαγής των κανόνων του παρελθόντος.
Από τα βασικά αιτήματα της Ελλάδας είναι να εξαιρεθούν οι δαπάνες για την άμυνα από το έλλειμμα και το χρέος. Την ίδια θέση έχει εκφράσει και η Πορτογαλία.