Τις ευθύνες της απέναντι στους πολίτες της, θα καλέσουν η Ελλάδα και άλλες χώρες του Νότου να αναλάβει η ΕΕ την ώρα που η Ευρώπη βρίσκεται στην δίνη ενός πολέμου που διεξάγεται στα ανατολικά της εδώ και 22 ημέρες. Η τελευταία διετία δεν ήταν καθόλου εύκολη για καμία ευρωπαϊκή χώρα αλλά ειδικά στο Νότο, σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία η κατάσταση σε οικονομικό επίπεδο επιδεινώνεται τουλάχιστον μια δεκαετία.
Η φράση με την οποία ξεκίνησε το χθεσινό μήνυμά του προς τους πολίτες ο πρωθυπουργός περιέγραφε γλαφυρά τα παραπάνω.
«Θέλω να απευθυνθώ στην καθεμιά και στον καθένα σας σε στιγμές που ο κόσμος μας βιώνει τη βαθύτερη γεωπολιτική του κρίση εδώ και σχεδόν οκτώ δεκαετίες».
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι είναι το σοβαρότερο θέμα στον πλανήτη αυτή την στιγμή. Κι αυτό, γιατί πέρα από την αιματοχυσία στο πεδίο των μαχών και τις απώλειες αμάχων, η Ευρώπη ζει μια από τις πιο σοβαρές οικονομικές κρίσεις ως αποτέλεσμα αυτού του πολέμου.
Εθνικά μέτρα κατά της ακρίβειας
Η Ελλάδα, ανακοινώνει σήμερα εθνικά μέτρα για την καταπολέμηση της ακρίβειας, αλλά με τα περιθώρια των δυνατοτήτων της να είναι ασφυκτικά καθώς παραμένει μια χώρα υπό επιτήρηση δεν μπορεί να ρισκάρει να ναρκοθετήσει το μέλλον προκειμένου να αντιμετωπίσει ένα δύσκολο παρόν.
Η ίδια εικόνα υπάρχει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και ειδικά στο Νότο της Ευρώπης και για το λόγο αυτό αύριο, οι ηγέτες αυτών των χωρών θα συμμετάσχουν σε μια προπαρασκευαστική μίνι σύνοδο προκειμένου να κατέλθουν με κοινή γραμμή στην μεγάλη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στις 24 και 25 Μαρτίου στην καρδιά της Ευρώπης, στις Βρυξέλλες.
Η χώρα μας, με την πρόταση έξι σημείων που κατέθεσε ο πρωθυπουργός στην Κομισιόν, πέτυχε να εξετάζονται την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές παρεμβάσεις στη διαμόρφωση των χονδρικών τιμών φυσικού αερίου, έτσι ώστε όπως επανέλαβε ο πρωθυπουργός, «να χτυπηθεί η διεθνής κερδοσκοπία που ανατροφοδοτεί τη γεωπολιτική κρίση, προκαλώντας αλυσιδωτές ανατιμήσεις».
Αυτό που αναμένεται να ζητήσουν από τους εταίρους τους οι ηγέτες του Νότου, είναι να τεθούν κανόνες στις αγορές και οι εταιρείες με υπερκέρδη από αυτήν τη συγκυρία να αναλάβουν μερίδιο στο κόστος υπέρβασής της.
Πέρα όμως από την απαίτηση που θα εκφραστεί στην σύνοδο κορυφής να απλώσει η ΕΕ οικονομικό δίχτυ προστασίας στους πολίτες της, ένα άλλο μεγάλο στοίχημα θα είναι να ξεκινήσει η μεγάλη συζήτηση για την Στρατηγική Αυτονομία της Ευρώπης.
Όπως τόνιζαν ανώτατα κυβερνητικά στελέχη στο Newsbeast, «μέσα από τις μεγάλες κρίσεις γεννιούνται και μεγάλες ευκαιρίες».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο χθεσινό μήνυμά του περιέγραψε την στάση που θα κρατήσει η χώρα μας.
«Στη διεθνή σκακιέρα», είπε, «είμαστε με το μέρος της Ειρήνης, του Διεθνούς Δικαίου και της Δύσης. Πιστοί στις απαιτήσεις των συμμαχιών μας αλλά κι απαιτητικοί προς τους συμμάχους μας. Κάτι που αφορά και τα εθνικά θέματα, όπου νομίζω ότι η στάση των περισσότερων δυνάμεων είναι κοινή, όπως διαπίστωσα συνομιλώντας και με τους αρχηγούς των κομμάτων».
Ξεκαθάρισε επίσης ότι η Ελλάδα διεκδικεί την ενεργειακή της αυτάρκεια με επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές, ξεπερνώντας κάθε γραφειοκρατικό εμπόδιο, με ανάπτυξη ηλεκτρικών διασυνδέσεων με κράτη, όπως η Αίγυπτος και την μετατροπή της πατρίδας μας σε πύλη εισόδου υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Προανήγγειλε επίσης λέγοντας ότι σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις την αξιοποίηση των εθνικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου με οικονομικό ενδιαφέρον.