Έμφαση στην ασφάλεια έδωσε ξεκινώντας την ομιλία του ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, στην πρώτη Διάσκεψη Κορυφής του ΟΑΣΕ στην Κεντρική Ασία.

«Γνωρίζουμε όλοι ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με νέες προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας: οργανωμένο έγκλημα, διακίνηση ναρκωτικών, εμπορία ανθρώπων, διεθνής τρομοκρατία, πρόσφυγες λόγω κλιματικών αλλαγών, πρόσβαση σε καθαρό νερό και προσιτή ενέργεια, παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κοινωνικές ανισότητες, ασφάλεια στον κυβερνοχώρο – όλα αυτά αποτελούν νέες πτυχές της πολιτικής ασφάλειας του 21ου αιώνα, που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη».

Με αιχμές προς συμφέροντα αναφέρθηκε και στην «παγκόσμια οικονομία, εκφράζοντας τη συμφωνία με τον Πρόεδρο Ναζαρμπάγιεφ, να περιληφθεί το θέμα της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην ατζέντα του ΟΑΣΕ».

«Ο ΟΑΣΕ συνέβαλε ουσιαστικά στην οικοδόμηση της ασφάλειας στην Ευρώπη, από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Σήμερα, όμως, ο κόσμος έχει αλλάξει. Χρειαζόμαστε λιγότερη μονομέρεια, αποτελεσματικότερη πολυμέρεια, λιγότερη πόλωση, ισχυρότερες συμπράξεις, λιγότερο εθνικισμό, περισσότερο διεθνισμό. Γι’ αυτό είναι και τόσο σημαντική η έννοια μιας νέας κοινότητας ασφάλειας για τον ΟΑΣΕ», είπε ο Πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην κλιματική αλλαγή, στην ανάγκη συνεργασίας για την αποτελεσματική διαχείριση της μετανάστευσης, καθώς και στην ανάγκη ο ΟΑΣΕ να αποκτήσει νομική οντότητα.

«Το μέλλον του Οργανισμού μας βρίσκεται στα χέρια των 56 χωρών, που εκπροσωπούνται σήμερα εδώ. Η σημερινή Διάσκεψη Κορυφής είναι μοναδική ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουμε την πολιτική εντολή του ΟΑΣΕ, να δημιουργήσουμε μια κοινότητα ασφάλειας, που να εγγυάται τον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών, σε όλες τις χώρες μας, ισότιμα, χωρίς να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά», είπε.