«Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέκτησαν πληροφορίες μέσω των μυστικών υπηρεσιών τους ότι η Ρωσία μπορεί να στοχεύσει εξέχοντες πολιτικούς αντιπάλους, ακτιβιστές κατά της διαφθοράς και Λευκορώσους και Ρώσους αντιφρονούντες που ζουν στην εξορία, εάν προχωρήσει σε σχέδια εισβολής στην Ουκρανία. Για αυτό προειδοποίησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν την Πέμπτη 17/2 ότι η απειλή μιας ρωσικής εισβολής στη χώρα παραμένει “πολύ υψηλή” και θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί εντός των επόμενων ημερών».

Η Είμι Μάκινσον, ο Ρόμπι Γκράμερ και ο Τζακ Ντετς, είναι δημοσιογράφοι αρμόδιοι για ζητήματα μυστικών υπηρεσιών, εθνικής ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής του Foreign Policy και σχολιάζουν την τρέχουσα συγκυρία και την ένταση που βρίσκεται στο κόκκινο, για πάνω από ένα μήνα, στα σύνορα Ρωσίας και Ουκρανίας.

«Τέσσερα άτομα που γνωρίζουν τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ δήλωσαν ότι η Ρωσία έχει συντάξει λίστες με πολιτικά πρόσωπα στην Ουκρανία και άλλα εξέχοντα άτομα που θα στοχοποιηθούν είτε για σύλληψη είτε για δολοφονία σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία», συνεχίζουν οι ρεπόρτερ.

Ουκρανοί στρατιώτες

«Ένα πέμπτο άτομο, ένας αμερικανός αξιωματούχος που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υποβαθμίσει τη διαβάθμιση πληροφοριών σχετικά με απειλές σε συγκεκριμένες ομάδες εντός της Ουκρανίας για να μοιραστούν αυτές τις πληροφορίες με ουκρανικούς κυβερνητικούς αξιωματούχους και άλλους εταίρους στην περιοχή που είναι σε θέση να βοηθήσουν.

“Όπως έχουμε δει στο παρελθόν, αναμένουμε ότι η Ρωσία θα προσπαθήσει να αναγκάσει τη συνεργασία μέσω εκφοβισμού και καταστολής”, είπε ένας Αμερικανός αξιωματούχος που μίλησε στο παρασκήνιο αυτόν τον πληροφοριών υπό τον όρο της ανωνυμίας».

Ποιοι θα στοχοποιηθούν

Διαδήλωση στην Ουκρανία

Όπως αναφέρει το Foreign Policy «αυτές οι πράξεις, οι οποίες σε προηγούμενες ρωσικές επιχειρήσεις περιλάμβαναν στοχευμένες δολοφονίες, απαγωγές/αναγκαστικές εξαφανίσεις, κρατήσεις και χρήση βασανιστηρίων, πιθανότατα θα στοχεύουν όσους αντιτίθενται στις ρωσικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων Ρώσων και Λευκορώσων αντιφρονούντων στην Ουκρανία, δημοσιογράφων και αντιφρονούντων, ακτιβιστών κατά της διαφθοράς και ευάλωτους πληθυσμούς όπως θρησκευτικές και εθνοτικές μειονότητες και άτομα της LGBTQI+ κοινότητας», είπε ο αξιωματούχος.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει επίσης τρομάξει από το πόσο “επίσημες” είναι αυτές οι λίστες, οι οποίες φαίνεται να στοχεύουν οποιονδήποτε θα μπορούσε να αμφισβητήσει τη ρωσική ατζέντα. Οι εταίροι πληροφοριών Five Eyes έχουν επίσης παρακολουθήσει ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών, όπως το FSB και το GRU, δημιουργώντας λίστες στόχων για δολοφονίες. Ένας βοηθός του Κογκρέσου, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι οι κινήσεις ήταν χαρακτηριστικές του ρωσικού δόγματος, χρησιμοποιώντας ένοπλες δυνάμεις για την κατάληψη στρατιωτικών στόχων, ενώ ειδικοί χειριστές διαμορφώνουν τη σύγκρουση ενώ μέλη των μυστικών υπηρεσιών έρχονται στη χώρα για να απαλλαγούν από στοιχεία της αντιπολίτευσης.

Ουκρανοί ετοιμάζονται για πόλεμο

Ο πρώτος αξιωματούχος σημείωσε ότι οι αντιφρονούντες από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, όπου η βίαιη καταστολή των διαφωνούντων μετά από μαζικές διαδηλώσεις το 2020 ώθησε πολλούς να καταφύγουν στη γειτονική Ουκρανία, αντιμετώπισαν ιδιαίτερες προκλήσεις εάν χρειαστεί να φύγουν. Σε αντίθεση με τους Ουκρανούς πολίτες, απαιτούν βίζα για να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Ο Φράνακ Βιακόρκα, ανώτερος σύμβουλος του ηγέτη της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας Σβιατλάνα Τσιχανούσκαγια, είπε ότι η ομάδα του είχε εκδώσει σειρές συγκεκριμένων συστάσεων στους Λευκορώσους που ζουν στην Ουκρανία σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης, αλλά ότι δεν είχαν ενημερωθεί για συγκεκριμένη απειλή στους Λευκορώσους αντιφρονούντες».

Η υπερσυσσώρευση στρατευμάτων στα σύνορα

Στρατιώτες στην Ουκρανία

Και συνεχίζουν οι δημοσιογράφοι: «Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περίπου 150.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, φαινομενικά για στρατιωτικές ασκήσεις ρουτίνας με τις στρατιωτικές δυνάμεις του γειτονικού Λευκορώσου δικτάτορα Λουκασένο. Η Ρωσία αρνείται σταθερά ότι έχει σχέδια να εισβάλει στην Ουκρανία και έχει κατηγορήσει τη Δύση ότι κατασκευάζει την κρίση.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, Μάικλ Κάρπεντερ, δήλωσε την Παρασκευή ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν ότι η Ρωσία έχει συγκεντρώσει προσωπικό μεταξύ 169.000 και 190.000 εντός και κοντά στην Ουκρανία, μια απότομη αύξηση από τα τέλη Ιανουαρίου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν από τη Ρωσία διευκρινίσεις σχετικά με τις “μεγάλης κλίμακας και ασυνήθιστες στρατιωτικές δραστηριότητές της”, είπε ο Κάρπεντερ, συμπεριλαμβανομένης της ακριβούς τοποθεσίας των επιχειρήσεων και του αριθμού και των τύπων των στρατιωτικών μονάδων που εμπλέκονται.

Παρόλο που οι ΗΠΑ και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ ανησυχούν για πιθανή εισβολή, ο Ζελένσκι υποβάθμισε την απειλή τις τελευταίες εβδομάδες, επιμένοντας ότι μια εισβολή είναι απίθανη και ότι η Ουάσιγκτον δεν βοηθά στην εκτόνωση της κρίσης πυροδοτώντας συναγερμό».

Πώς θα μπορούσε η Ρωσία να εισβάλλει

Ένταση στην Ουκρανία

«Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την Πέμπτη 17/2, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μπλίνκεν σκιαγράφησε μια λεπτομερή και ανησυχητική εικόνα του πώς θα μπορούσε να είναι μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ξεκινώντας από τη δημιουργία ενός ψευδούς προσχήματος για εισβολή και τη ρωσική κυβέρνηση σύγκληση έκτακτων συνεδριάσεων για την αντιμετώπιση της βιομηχανικής κρίσης. Ορισμένοι δυτικοί αξιωματούχοι έχουν επισημάνει τους νέους ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις διαπράττουν μια «γενοκτονία» κατά του ρωσόφωνου πληθυσμού στο Ντονμπάς ως πιθανό ψευδές πρόσχημα – έναν ισχυρισμό που απορρίπτουν ως εντελώς ψευδή», ανέφερε το Foreign Policy.

«”Στη συνέχεια, η επίθεση σχεδιάζεται να ξεκινήσει”, είπε ο Μπλίνκεν. “Ρωσικοί πύραυλοι και βόμβες θα πέσουν σε όλη την Ουκρανία. Οι επικοινωνίες θα μπλοκαριστούν. Οι κυβερνοεπιθέσεις θα κλείσουν βασικά ουκρανικά ιδρύματα”. Μετά από αυτό, είπε, ρωσικά τανκς και στρατιώτες “θα προχωρήσουν σε βασικούς στόχους που έχουν ήδη εντοπιστεί και χαρτογραφηθεί σε λεπτομερή σχέδια. Πιστεύουμε ότι αυτοί οι στόχοι περιλαμβάνουν… την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, μια πόλη 2,8 εκατομμυρίων κατοίκων”.

Στην ομιλία του, ο Μπλίνκεν αναφέρθηκε εν συντομία στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ που υποδεικνύουν ότι η Ρωσία θα στόχευε πολιτικούς αντιπάλους με σύλληψη ή δολοφονία: «Και οι συμβατικές επιθέσεις δεν είναι το μόνο που σχεδιάζει να επιφέρει η Ρωσία στον λαό της Ουκρανίας. Έχουμε πληροφορίες που δείχνουν ότι η Ρωσία θα στοχεύσει συγκεκριμένες ομάδες Ουκρανών».

Την Παρασκευή 18/2, οι αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία ανακοίνωσαν σχέδια για εκκένωση αμάχων στη Ρωσία, κατηγορώντας την ουκρανική κυβέρνηση ότι σχεδίαζε επίθεση στην περιοχή. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα διέψευσε κατηγορηματικά ότι το Κίεβο είχε σχέδια να ξεκινήσει επιθετική επιχείρηση στην περιοχή, περιγράφοντας τους ισχυρισμούς ως ρωσική παραπληροφόρηση».

«Σοβαρή η ρωσική διείσδυση στην στις δομές τοπικής αυτοδιοίκησης της Ουκρανίας»

Κρατήρας από έκρηξη

Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα από το βρετανικό αμυντικό think tank Royal United Services Institute, βασισμένη σε συνεντεύξεις με αρκετούς ανώτερους ουκρανούς αξιωματούχους πληροφοριών, ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας είχαν εκτεταμένη διείσδυση στις δομές τοπικής αυτοδιοίκησης της Ουκρανίας και είχαν αρχίσει να χαρτογραφούν δίκτυα ατόμων στους οποίους θα μπορούσε να βασιστεί κανείς για τη διοίκηση των τοπικών κυβερνήσεων σε περίπτωση ρωσικής εισβολής.

Σύμφωνα με την έκθεση, η 9η Διεύθυνση της υπηρεσίας ασφαλείας της FSB της Ρωσίας ξεκίνησε σενάρια πολεμικού παιχνιδιού τον περασμένο Δεκέμβριο με την ηγεσία των Ρωσικών Αερομεταφερόμενων Δυνάμεων.

“Μαζί χαρτογράφησαν ποιους ντόπιους θα ήταν υποστηρικτικοί και άρχισαν να εργάζονται σε λίστες στόχων που δεν θα το έκαναν. Η πρόθεση ήταν να δημιουργηθούν οι δεσμοί διοίκησης και ελέγχου μεταξύ των στοιχείων πληροφοριών και των στρατιωτικών μονάδων για την εξασφάλιση ζωτικής σημασίας υποδομής, κυβερνητικά κτίρια και τον εντοπισμό και την εξάλειψη Ουκρανών ηγετών που θα συσπειρώναν αντίσταση”, ανέφερε η έκθεση.

Οι λεπτομέρειες του πολεμικού παιχνιδιού της Ρωσίας δεν είναι δημόσιες. “Προκύπτουν από τις συνεντεύξεις μας. Ωστόσο, οι συνεντευξιαζόμενοι μας εξήγησαν λεπτομερώς πώς γνωρίζουν γι ‘αυτούς. Έχουν τις αποδείξεις”, είπε σε ένα email ο Τζακ Γουότλινγκ, ερευνητής του ινστιτούτου, από τους συγγραφείς της έκθεσης.

Η προειδοποίηση προς την Ουκρανία και άλλους συμμάχους σχετικά με το πιθανό σχέδιο της Ρωσίας να στοχεύσει πολιτικούς αντιπάλους ευθυγραμμίζεται με το νέο βιβλίο παιχνιδιού της Ουάσιγκτον για ταχύ αποχαρακτηρισμό των ευαίσθητων πληροφοριών ώστε να δημοσιοποιήσει τις κινήσεις της Μόσχας προτού γίνουν. Οι ΗΠΑ και άλλοι κορυφαίοι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι η απόφαση για το αν θα εισβάλουν εξαρτάται αποκλειστικά από τους ώμους του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με ανώτερους Αμερικανούς διπλωμάτες και πρώην αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών, η ελπίδα είναι ότι φωνάζοντας τις κινήσεις του Πούτιν πριν τις κάνει και αφαιρώντας κάθε στοιχείο έκπληξης, μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή μιας εισβολής».