Δεν υπάρχει πρόβλημα στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού της Θήβας αναφορικά με την πανδημία, ξεκαθάρισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης και Θανάσης Παφίλης με θέμα: «Προβλήματα αντιμετωπίζουν οι νεοσύλλεκτοι στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού (ΚΕΠΒ) στη Θήβα».

Όπως τόνισε το μέλος της κυβέρνησης, στη μονάδα «εφαρμόζονται πλήρως όλα τα προβλεπόμενα από την κείμενη νομοθεσία καθώς και τις εκδοθείσες οδηγίες για τον περιορισμό διασποράς του κορονοϊού. Το ΚΕΠΒ προβαίνει σε διαγνωστικούς ελέγχους, όπως τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου SARS-CoV-2 (Rapid test), σε όσους κατατασσόμενους οπλίτες δεν έχουν προσκομίσει το προβλεπόμενο Rapid test ή PCR πριν την είσοδό τους στο στρατόπεδο, καθ’ όλο το 24ωρο (τα αποτελέσματα καταχωρούνται και ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ), rapid test σε όλο το προσωπικό που επιστρέφει από οποιαδήποτε άδεια απομάκρυνσης πέραν των 48 ωρών, καθώς και άμεση διενέργεια Rapid test σε οποιοδήποτε στέλεχος ή οπλίτη, ο οποίος φέρει συμπτώματα Covid-19, καθώς και λήψη όλων των μέτρων που προβλέπονται στην επιχειρησιακή σχεδίαση αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών.

Επιπλέον, όλες οι κτιριακές εγκαταστάσεις, στις οποίες στρατωνίζεται προσωπικό του ΚΕΠΒ, νεοσύλλεκτοι, μετακινούμενοι οπλίτες προς Κύπρο καθώς και το μόνιμο προσωπικό, «συμπληρώνονται έως και 50% της προβλεπόμενης χωρητικότητάς τους, σύμφωνα με τα ισχύοντα θεσμικά κείμενα».

Όσον αφορά τη σίτιση, ο υπουργός τόνισε πως «κάθε μοίρα προσέρχεται στα εστιατόρια σε συγκεκριμένη ώρα (ανά 40′ κάθε πυροβολαρχία) ώστε να αποφεύγεται η ταυτόχρονη παρουσία οπλιτών, ενώ τα είδη εστίασης απολυμαίνονται σε ειδικά πλυντήρια, τα οποία καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες του Κέντρου. Για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, έχουν διαμορφωθεί τρία κτίρια χωρητικότητας 160 οπλιτών, έκαστο για την περίπτωση που διαπιστωθούν κρούσματα Covid-19 εντός στρατοπέδου, τα οποία διατίθενται για την καραντίνα θετικών κρουσμάτων, καθώς και την ιχνηλάτηση πιθανών επαφών, ένα επιπλέον κτίριο χωρητικότητας 160 οπλιτών, το οποίο χρησιμοποιείται για τη διαμονή των εξερχόμενων θετικών κρουσμάτων από το κτίριο της καραντίνας τους, για μικρό χρονικό διάστημα, πριν επιστρέψουν οριστικά στο θάλαμό τους».

Κατέληξε δε, λέγοντας πως «κύριο μέλημα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αποτελεί η διαφύλαξη της υγείας όλου του προσωπικού και η μέριμνα για την ασφάλειά του από την εξάπλωση του κορονοϊού. Για την επίτευξη του σκοπού αυτού, λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα, σύμφωνα με τις υφιστάμενες οδηγίες και κατευθύνσεις, σε κάθε κλιμάκιο διοίκησης και σε όλες τις εγκαταστάσεις των Ενόπλων Δυνάμεων».