Με την κατάσταση να γίνεται καθημερινά ολοένα και πιο δύσκολη για τα ελληνικά νοικοκυριά, το Μέγαρο Μαξίμου ψάχνει διέξοδο από ακόμα μια κρίση που πρέπει να διαχειριστεί.
Γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα περιθώρια είναι λίγα και δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να θέσουν σε κίνδυνο την εκτέλεση του προϋπολογισμού, αλλά παράλληλα εξετάζουν νέα μέτρα για την στήριξη της ελληνικής οικογένειας.
Τα μέτωπα είναι πολλά. Οι συνεχείς αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων έχουν συμπαρασύρει και άλλα προϊόντα και υπηρεσίες προς τα πάνω και το λεγόμενο «καλάθι της νοικοκυράς» γίνεται όλο και πιο ακριβό.
Παράλληλα, γνωρίζουν ότι η οικονομία και ειδικά η ακρίβεια θα είναι το νούμερο ένα όπλο που θα στρέψουν κατά της κυβέρνησης τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Μπορεί η μείωση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης να έχει αποκλειστεί, αφού είναι ένα από τα πιο σημαντικά έσοδα του κράτους, αλλά το οικονομικό επιτελείο έχει καταστρώσει σχέδια για μειώσεις φόρων. Όλα όμως θα εξαρτηθούν από το πως θα κινηθεί ο πληθωρισμός, ο οποίος δυστυχώς, θα μας θυμίσει παλαιότερες εποχές όπως δείχνει η πρώτη εκτίμηση της Eurostat.
Υπουργείο Οικονομικών και παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η άνοδος του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή θα κινηθεί στο 5%, με πολλούς να βάζουν τον πήχη πάνω από το φράγμα του 5,5% κυρίως λόγω των πιέσεων που ασκούν οι τιμές σε πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο, βενζίνη, ηλεκτρικό ρεύμα αλλά και σε ευρύ φάσμα ειδών διατροφής.
Παράλληλα, με το «Ουκρανικό» να είναι μια πληγή για όλο τον πλανήτη, όλα δείχνουν ότι η ενεργειακή κρίση δεν θα τελειώσει τόσο σύντομα όπως αναμενόταν.
Σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον, δεν αποκλείεται να δούμε μέχρι το τέλος του μήνα και μόνο βέβαια αν έχουμε την συγκατάθεση των δανειστών μας μια σημαντική μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα. Αν συμβεί αυτό και μειωθεί στο 6%, τότε θα υπάρξει σοβαρή ελάφρυνση στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Αυτό που αναμένεται επίσης από τους θεσμούς είναι να επιδοτηθούν σε μεγαλύτερο ποσοστό από το 50% που είναι σήμερα οι λογαριασμοί ρεύματος των επιχειρήσεων.
Τι έχει γίνει μέχρι σήμερα
Όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη δεν είναι λίγα τα όσα έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα αλλά την ώρα που είναι μια κρίση σαν κι αυτή σε εξέλιξη με άγνωστη ημερομηνία λήξης τίποτα δεν φαντάζει αρκετό όσο ο πολίτης βλέπει μήνα με τον μήνα να μειώνεται το διαθέσιμο εισόδημά του.
Από τις πιο πρόσφατες μειώσεις φόρων είναι: Η μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές στο 6%, η μείωση του ΕΝΦΙΑ, που ανέρχεται πλέον στο 34% σε σχέση με το 2018.
Επίσης, οι δυο αυξήσεις του κατώτατου μισθού μέσα στον ίδιο χρόνο, με την μια να έχει γίνει ήδη και την άλλη να έρχεται και να είναι μεγαλύτερη όπως έχει ήδη δεσμευτεί ο πρωθυπουργός.
Την ίδια ώρα, «τρέχουν» μέτρα όπως η διευρυμένη κρατική επιδότηση σε λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και παροχής φυσικού αερίου για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες, αλλά και η ενίσχυση του επιδόματος θέρμανσης.
Όπλο και οι έλεγχοι της αγοράς
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού αναπτύσσει δράσεις για την αποτροπή καρτέλ στα σούπερ μάρκετ, στη χονδρεμπορική αλυσίδα, και γενικά σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα. Άνθρωποι που γνωρίζουν καλά την αγορά επισημαίνουν ότι το τελευταίο διάστημα έγιναν οι περισσότεροι έλεγχοι της δεκαετίας. Έλεγχοι πραγματοποιούνται επίσης από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή. Επιβάλλονται πρόστιμα στα φαινόμενα αισχροκέρδειας και παράλληλα οι πολίτες μέσα από το e-καταναλωτής, μπορούν να ενημερώνονται πού θα βρουν τις φθηνότερες τιμές, κοντά στο σπίτι τους.