«Η βάση της επικοινωνίας πρέπει να είναι η ειλικρίνεια και όχι μια προσπάθεια να κοροϊδέψουμε τον κόσμο», τόνισε σε δηλώσεις του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, σχολιάζοντας την ενδεχόμενη συμφωνία τύπου τελεσιγράφου μεταξύ Ελλάδας-δανειστών.
«Δεν γνωρίζω που έχει κάτσει αυτή η συμφωνία γιατί μοιάζει με κινούμενη άμμος όλη η διαπραγμάτευση τόσο καιρό ακόμη και τις τελευταίες μέρες. Και μάλιστα υπάρχει μια επικοινωνιακή διαχείριση εκ μέρους των δανειστών. Εμείς δεν έχουμε να πούμε, κάτι εμείς λέμε τις θέσεις μας, λέμε τι επιδιώκουμε για να κριθούμε από τον ελληνικό λαό δεν λέμε κάτι ότι το έχουμε πετύχει ή το έχουμε επιβάλει», είπε στα «Παραπολιτικά 90,1».
Ο κ. Φίλης τόνισε ότι «τα εργασιακά έχουν ανοίξει και έχουν κλείσει για εμάς, θα νομοθετηθούν. Είναι δικό μας θέμα αυτό, δεν επηρεάζει το δημοσιονομικό κόστος και το εφεύρημα ότι επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα είναι λανθασμένο εφεύρημα και εκ του πονηρού. Επίσης δεν πρόκειται να υπάρξουν ομαδικές απολύσεις».
«Μετά την συμφωνία θα υπάρξει ένα χρονοδιάγραμμα» για την υλοποίηση των δεσμεύσεων ανέφερε ο κ. Φίλης και υπογράμμισε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αρχίσει η αύξηση του κατώτατου μισθού από το τέλος του χρόνου.
«Δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε στα εργασιακά», σημείωσε, μεταξύ άλλων, και συμπλήρωσε: «Η προσπάθειά μας είναι να υπάρξει και στο ΦΠΑ μια κοινωνική αναδιανομή. Δηλαδή τρόφιμα να πάνε στους χαμηλούς συντελεστές, τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ να μην εκτιναχθούν και τα υπόλοιπα να πάνε σε μια κλίμακα υψηλή αυτή που υπάρχει. Μιλάμε για τρεις κλίμακες στο ΦΠΑ μπορούν να γίνουν και τέσσερις, δύο δεν θα γίνουν, δεν βγαίνουν».
Για την δόση προς το ΔΝΤ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι «αν δεν έχουμε τα χρήματα για να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις και νοσοκομεία κατά προτεραιότητα δεν θα δώσουμε τα χρήματα αυτά. Αν τα έχουμε θα τα δώσουμε. Όλα αυτά πέρα από την ουσία είναι και θέματα διαπραγμάτευσης εάν δηλαδή ήμαστε μπροστά σε μια ρήξη δηλαδή οι δανειστές δεν θέλουν να πάμε σε έναν επώδυνο μεν αλλά αμοιβαία αποδεκτό συμβιβασμό είναι προφανές ότι θα υπάρξει μια δυσκολία καταβολής των χρημάτων αυτών διότι θέλουμε να προβλέπουμε για το άμεσο μέλλον δεν μπορούμε να αδειάσουμε τα ταμεία μας».