Τρία σημαντικά έργα υποδομών που συνδέονται με την ποιότητα ζωής, την οικονομική δραστηριότητα και το επενδυτικό προφίλ της Θεσσαλονίκης και βρίσκονται πλέον σε φάση υλοποίησης επισκέφθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «η Θεσσαλονίκη δεν αλλάζει στα λόγια, αλλάζει στην πράξη και με μεγάλα έργα».
Ο κ. Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του σε ένα από τα τρία έργα, την οδική σύνδεση του της 6ης Προβλήτας του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με τον ΠΑΘΕ και την Εγνατία Οδό, έργο που εκκρεμούσε από το 2000, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με εργαζόμενους, ενώ ενημερώθηκε ότι ο χώρος προηγουμένως χρησιμοποιούνταν ως σκουπιδότοπος και πλέον προσελκύει αναζωπυρωμένο ενδιαφέρον για αναπτυξιακή αξιοποίηση.
Η οδική διασύνδεση αφενός θα βελτιώσει την κατάσταση στους δρόμους της πρωτεύουσας της Μακεδονίας, λειτουργώντας αποσυμφορητικά, και αφετέρου θα δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για τις τοπικές επιχειρήσεις που μετακινούν τα εμπορεύματά τους και τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξης κέντρων logistics, ενισχύοντας τη θέση της πόλης ως διαμετακομιστικού κόμβου.
Την ευεργετική επίδραση του οδικού άξονα θα συμπληρώσει η σχεδιαζόμενη σιδηροδρομική σύνδεση της 6ης Προβλήτας με την υφιστάμενη γραμμή, η οποία συνδέει τον Σταθμό Διαλογής Θεσσαλονίκης με τον Εμπορικό Σταθμό και τον Λιμένα.
«Περάσαμε από τις εξαγγελίες τού τι θα κάνουμε, στα έργα που ήδη γίνονται»
Νωρίτερα, πρώτος σταθμός του Πρωθυπουργού η έκταση του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, το οποίο μετατρέπεται σε μεγάλο Μητροπολιτικό Πάρκο. «Πια περνάμε από τις εξαγγελίες του τι θα κάνουμε, σε έργα τα οποία γίνονται, σε πραγματικές εργολαβίες, οι οποίες υλοποιούνται βάσει συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Ποτέ πιστεύω ότι δεν είχαν γίνει τόσα πολλά έργα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, αλλά ειδικά εδώ στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Και να επαναλάβω ότι αυτά είναι έργα τα οποία υλοποιούνται, δεν είναι έργα τα οποία απλά σχεδιάζονται, και τα οποία πολύ σύντομα θα μπορούν να αποδοθούν στους πολίτες», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.
Το Μητροπολιτικό Πάρκο θα αποτελέσει έναν μεγάλο πνεύμονα πρασίνου για ολόκληρη την πόλη της Θεσσαλονίκης, ενώ παράλληλα θα συμβάλλει στη διατήρηση και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας, καθώς θα φιλοξενήσει ένα μουσείο όπου θα εκτίθενται αρχαιολογικά ευρήματα που ήρθαν στο φως κατά τις εργασίες για την κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης και ένα μουσείο αφιερωμένο στον Προσφυγικό Ελληνισμό.
Η μετατροπή του πρώην στρατοπέδου και τον ιστορικών κτιρίων του σε χώρο πρασίνου και πολιτισμού εκκρεμούσε επί τουλάχιστον 20 χρόνια. Το έργο συμβασιοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2021 και, βάσει χρονοδιαγράμματος, θα ολοκληρωθεί εντός διετίας, προσφέροντας ταυτόχρονα στη Θεσσαλονίκη έναν ακόμα πόλο προσέλκυσης επισκεπτών.
«Θα γίνει κάτι πολύ όμορφο σε αυτόν το χώρο», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η Θεσσαλονίκη αλλάζει όψη και πιστεύω ότι αυτός είναι και ένας λόγος που αποκτά και τη δική της ξεχωριστή αναπτυξιακή δυναμική, αυτός είναι ένας λόγος που μπορεί να προσελκύει τόσο σημαντικές επενδύσεις από μεγάλες επιχειρήσεις, ελληνικές αλλά και του εξωτερικού, διότι όλα αυτά συνθέτουν πια μία Θεσσαλονίκη η οποία έχει το μέλλον μπροστά της και μπορεί να το ατενίζει με αισιοδοξία».
Τον Πρωθυπουργό υποδέχτηκαν στον χώρο ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτριος Δεμουρτζίδης και ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας.
Πρωτοβουλίες για τις υποδομές και τη διασυνδεσιμότητα
Μετά το Μητροπολιτικό Πάρκο ο Πρωθυπουργός μετέβη στη γέφυρα 222AR, γνωστή ως γέφυρα του Αλιάκμονα, στα περίχωρα της Θεσσαλονίκης, όπου εκτελούνται έργα ενίσχυσης και συντήρησης που θα διασφαλίσουν την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής της.
Κατά την παρουσία του στο εργοτάξιο ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών και βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ Κώστα Καραμανλή, τον Υφυπουργό Γιώργο Καραγιάννη και τους υπεύθυνους του έργου. Κατά τη συζήτηση του ανέφεραν ότι το έργο θα ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους.
Δεδομένης της μεγάλης σημασίας των γεφυρών για την απρόσκοπτη μετακίνηση και την καταπολέμηση του αποκλεισμού απομακρυσμένων περιοχών, ειδικά στην περιφέρεια, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχωρά στη σύσταση της Διοικητικής Αρχής Γεφυρών και εκδίδει νέο κανονισμό που θα περιγράφει τις διαδικασίες για την επιθεώρηση και τη συντήρηση των γεφυρών της χώρας με άνοιγμα μήκους άνω των 6 μέτρων.
Παράλληλα, ήδη έχει ενταχθεί για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης πρόγραμμα παρακολούθησης της συμπεριφοράς των γεφυρών μέσω της εγκατάστασης δικτύου οπτικών ινών, σε συνεργασία με το ΤΕΕ.
Η ανεξαρτησία των λειτουργών της Δικαιοσύνης προϋπόθεση για τη δημοκρατική ζωή
Πριν επισκεφθεί τα τρία σημαντικά έργα, ο Πρωθυπουργός μίλησε στην τελετή ορκωμοσίας αποφοίτων της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών.
«Η οργανική και λειτουργική ανεξαρτησία σας αποτελεί προϋπόθεση για την εμβάθυνση του κράτους δικαίου στην εποχή μας, αλλά και συστατικό στοιχείο της δημοκρατικής ζωής στον τόπο μας. Πολύ περισσότερο όταν, δυστυχώς, στο πρόσφατο παρελθόν υπήρξαν ωμές παρεμβάσεις της πολιτικής εξουσίας στο έργο σας και συμπεριφορές που πλήγωσαν το κύρος της Δικαιοσύνης», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στους νέους δικαστικούς.
«Οπλισμένοι, λοιπόν, με αυτήν την εμπειρία, θα σας καλούσα και σήμερα να κλείσετε τα αυτιά σας σε οποιαδήποτε απειλή μπορεί να εκτοξεύεται εναντίον σας από κάποιους. Και με τις αποφάσεις σας να πιστοποιείτε καθημερινά την ανεξαρτησία σας», συμπλήρωσε.
Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε σε ουσιαστικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει την τελευταία διετία για τη βελτίωση και την επιτάχυνση της απόδοσης της δικαιοσύνης, προς όφελος των πολιτών αλλά και της οικονομίας. Στάθηκε, μεταξύ άλλων, στο νέο πλαίσιο για τη διαμεσολάβηση στις αστικές και εμπορικές υποθέσεις, στη θέσπιση της πιλοτικής δίκης και στην πολιτική δικαιοσύνη, στις ρυθμίσεις για ταχύτερη εκδίκαση των υποθέσεων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, στην ίδρυση ειδικών τμημάτων για υποθέσεις επενδυτικού ενδιαφέροντος στα μεγάλα Πρωτοδικεία αλλά και στον σχεδιασμό για την αξιοποίηση 250 εκατομμυρίων ευρώ από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης για τις ανάγκες της Δικαιοσύνης, στις οποίες περιλαμβάνεται η κατασκευή και η αναβάθμιση δικαστικών μεγάρων.
Η Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών έχει μεταρρυθμιστεί πλήρως χάρη στον πρόσφατο νόμο 4871/2021, μέσω του οποίου κωδικοποιήθηκε μία σειρά οργανωτικών και λειτουργικών παρεμβάσεων, με σκοπό την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου της.
Το πρόγραμμα σπουδών έχει αποκτήσει σαφώς πιο πρακτικό προσανατολισμό χάρη στην θεσμοθέτηση των βασικών διδασκόντων, δικαστικών λειτουργών οι οποίοι συγκεντρώνουν τις περισσότερες ημέρες διδασκαλίας και βοηθούν τους εκπαιδευόμενους να αποκτήσουν μεγαλύτερη τριβή με τις ευθύνες της έδρας. Αυξήθηκε παράλληλα η διάρκεια της πρακτικής άσκησης των σπουδαστών στα δικαστήρια, ενώ εκπαιδεύονται από όλους τους δικαστές που έχουν αναλάβει την προετοιμασία τους.
Για τους εν ενεργεία δικαστικούς λειτουργούς προβλέπονται τακτικά υποχρεωτικά και προαιρετικά προγράμματα επιμόρφωσης σε ειδικές σύγχρονες θεματικές, ενώ επεκτείνονται οι διεθνείς εκπαιδευτικές ανταλλαγές και τα διεθνή εκπαιδευτικά προγράμματα με τη συμμετοχή της Σχολής στις δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού Δικτύου για τη Δικαστική εκπαίδευση, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δικαίου.
Άλλες παρεμβάσεις αφορούν την ενεργοποίηση της Κατεύθυνσης του Ειρηνοδίκη αλλά και η πολύπλευρη βελτίωση των συνθηκών φοίτησης, αφενός μέσω της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων της Σχολής μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και αφετέρου μέσω της αύξησης των αποδοχών των σπουδαστών κατά περίπου 30%.
Στην τελετή μίλησαν επίσης ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας και ο Γενικός Διευθυντής της Σχολής, Δημήτρης Εμμανουηλίδης. Παραβρέθηκαν ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας, ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για Θέματα Μακεδονίας-Θράκης και βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης και η επικεφαλής του γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου.
Στις επισκέψεις του Πρωθυπουργού ήταν παρόντες οι βουλευτές Α’ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Γκιουλέκας, Ελένη Ράπτη, Στράτος Σιμόπουλος, Άννα Ευθυμίου, και Δημήτρης Κούβελας και οι βουλευτές Β’ Θεσσαλονίκης Θόδωρος Καράογλου, Σάββας Αναστασιάδης και Δημήτρης Βαρτζόπουλος.