«Παρά την κρίσιμη οικονομική κατάσταση της χώρας μας, θα είμαστε η πρώτη ελληνική κυβέρνηση που θα επενδύσουμε στην προστασία της βιοποικιλότητας», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, κατά την έναρξη της 12ης συνάντησης των Εθνικών Εστιακών Σημείων του πρωτοκόλλου για τη βιοποικιλότητα και τις ειδικώς προστατευόμενες περιοχές των Ηνωμένων Εθνών.
Επισήμανε δε, ότι «για τη χώρα μας, η αειφόρος ανάπτυξη στο θαλάσσιο περιβάλλον, η πράσινη οικονομία, ο αειφόρος τουρισμός στις ακτές και τα νησιά, η ύφεση της ανεργίας, είναι έννοιες που πάνε χέρι-χέρι με τη διατήρηση της θαλάσσιας και παράκτιας βιοποικιλότητας».
«Η θαλάσσια και παράκτια βιοποικιλότητα αποτελεί μέρος του φυσικού μας κεφαλαίου, που αποτελεί τη βάση της οικονομίας μας» τόνισε ο κ. Τσιρώνης, συμπληρώνοντας ότι «η φθορά και η απώλειά της αποτελούν τροχοπέδη για τις δυνατότητες βιώσιμης ανάπτυξης».
Σε σχέση με την αντιμετώπιση των απειλών απαιτείται «ανταπόκριση φορέων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, εφαρμογή εθνικών και περιφερειακών δράσεων, συμμετοχή και δέσμευση όλων των χωρών και όλων των φορέων και των χρηστών του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός, συμπληρώνοντας ότι το κόστος της απώλειας της θαλάσσιας βιοποικιλότητας υπερβαίνει κατά πολύ το κόστος που απαιτείται για τη διατήρηση της.
Σημειώνεται, τέλος, ότι αυτή τη στιγμή στη χώρα υπάρχουν δέκα Εθνικά Πάρκα και Καταφύγια με παράκτια και θαλάσσια τμήματα και δύο Εθνικά Θαλάσσια Πάρκα που καλύπτουν 225.000 εκτάρια θαλάσσιου περιβάλλοντος. Το θαλάσσιο τμήμα του δικτύου Natura 2000 στη χώρα μας καλύπτει 690.000 εκτάρια θάλασσας και ο συνολικός αριθμός των παράκτιων και θαλάσσιων περιοχών του Δικτύου ΝATURA ανέρχεται σε 225.