Η εταιρεία Abacus που πραγματοποίησε τη δημοσκόπηση του Alpha και η οποία προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε στην Κουμουνδούρου σημειώνοντας πως «οι ατεκμηρίωτες αντιδράσεις δεν προωθούν την ποιότητα της δημοκρατίας».
Σημειώνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αναφέρει -μεταξύ άλλων- στην ανακοίνωσή του ότι: «Τη μέρα που η Αττική και αρκετές περιοχές της πατρίδας μας μετρούν ακόμη τις πληγές τους και η χώρα καταγράφει ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ με 118 θανάτους, έκριναν σκόπιμο να επιστρατεύσουν πρωτοεμφανιζόμενη δημοσκοπική εταιρεία και έναν πρώην πολιτευτή στο Ποτάμι, για να συνεχίσουν το γνωστό έργο της δημοσκοπικής περίθαλψης των κυβερνητικών τραυμάτων»
Αναλυτικά η ανακοίνωση της εταιρείας: «Σχετικά με τις 2 έρευνες κοινής γνώμης της εταιρίας Abacus Research τις οποίες παρουσίασε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Μακεδονίας και πολιτικός αναλυτής, Γιάννης Κωνσταντινίδης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, εχτές 26-01-2022, η εταιρία διευκρινίζει τα εξής:
Όπως αποδεικνύει η ταυτότητα των ερευνών την οποία ως όφειλε το κανάλι έδειξε και η οποία επισυνάπτεται, πρόκειται για δύο έρευνες σε διαφορετικές ημερομηνίες μία στην Αττική σε δείγμα 303 νοικοκυριών με αποκλειστικό αντικείμενο την κακοκαιρία και μία σε πανελλαδικό δείγμα 1012 ατόμων με αντικείμενο την πανδημία, την οικονομία και την πολιτική.
Ως προς την εταιρία να σημειωθεί ότι λειτουργεί και ελέγχεται απο το κλαδικό όργανο του ΣΕΔΕΑ/ΠΕΣΣ (Σύλλογος εταιριών Δημοσκοπήσεων και Ερευνας Αγοράς/Ποιοτικός Έλεγχος Συλλογής Στοιχείων) από το 2004.
Οι πολιτικές έρευνες, όπως και κάθε είδους έρευνα, δεν είναι τίποτε άλλο παρά μία καταγραφή κοινωνικών τάσεων και στάσεων, σε απολύτως συγκεκριμένο χρόνο. Οι βιαστικές και οι ατεκμηρίωτες αντιδράσεις για αποτελέσματα που αφορούν συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους, πιστεύουμε ότι δεν προωθούν ούτε τη σκέψη, ούτε τον γόνιμο διάλογο, αλλά ούτε και την ποιότητα της δημοκρατίας. Συνεχίζουμε να δουλεύουμε με τον τρόπο που μέχρι σήμερα έχουμε κάνει: με επιστημονική αρτιότητα, σοβαρότητα, αξιοπιστία και την πεποίθηση ότι η καταγραφή των απόψεων της κοινής γνώμης πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ευκαιρία κατανόησης αυτού που πραγματικά συμβαίνει στην κοινωνία. Και πάντα στον παρόντα χρόνο».