«Με την ίδια αποφασιστικότητα που κλείνουμε την πόρτα σε κάθε απειλή, κρατάμε ανοιχτά τα παράθυρα διαλόγου». Αυτή η φράση του πρωθυπουργού κατά την επίσημη τελετή υποδοχής-παραλαβής των πρώτων 6 μαχητικών αεροσκαφών Rafale στην Τανάγρα συμπυκνώνει το νόημα της στρατηγικής που ακολουθεί η κυβέρνηση σε καίρια ζητήματα που σχετίζονται αφενός με τη γεωστρατηγική εξέλιξη της χώρας μας και αφετέρου με την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισής της.
Το γεγονός ότι ελήφθη η πολιτική απόφαση να ξεπαγώσουν τα εξοπλιστικά μετά από 15 χρόνια ( 2005 προμήθεια αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 52+) αναγνωρίζεται από εγνωσμένου κύρους στρατηγικούς αναλυτές ως κίνηση ρουά ματ και αυτό γιατί η ισχυροποίηση της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων ισοδυναμεί με την αναβάθμιση της διαπραγματευτικής ισχύος της Ελλάδας, διασφαλίζοντας την ειρήνη και τη σταθερότητα.
Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Πρόκειται για μια γεωστρατηγική εξέλιξη πρώτης γραμμής, που καθιστά την αεροπορία μας μια από τις ισχυρότερες στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Σφραγίζει την αμυντική συμπαράταξη Ελλάδας και Γαλλίας, δίνοντας νέα πνοή στην προοπτική της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας».
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται τα εξής: Η αγορά 18+6 μαχητικών Rafale, των γαλλικών φρεγατών Belh@rra και ενδεχομένως των κορβετών, προκειμένου να αναβαθμιστεί το Πολεμικό μας Ναυτικό, αλλά και η αναβάθμιση των F-16 που στόχο έχουν να ενισχύσουν τη στρατιωτική μας ισχύ.
Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου στον τομέα της Εθνικής Άμυνας και των εξοπλιστικών προγραμμάτων, γεγονός που αποτυπώθηκε στην νέα δομή δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων 2020-2034.
Εκνευρισμός και νέοι λεονταρισμοί
Πέραν των δημοσιευμάτων του τουρκικού τύπου, όπου η ενόχληση για την απόκτηση των Rafale ήταν ξεκάθαρη, καθώς έκαναν λόγο για επίδειξη ισχύος της Ελλάδας προς την Τουρκία, δεν έλειψαν και οι νέες προκλήσεις , καθώς οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου μας – λίγες ώρες μετά – ανήλθαν στις 41. Είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω από το Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο πέταξαν 13 αεροσκάφη της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, τα οποία σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.
Παράλληλα, η Τουρκία, με αφορμή ελληνική άσκηση, θέτει εκ νέου θέμα αποστρατιωτικοποίησης των Ψαρών και της Χίου. Από την πλευρά μας, κυβερνητικοί αξιωματούχοι επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους ότι δίνουμε μεγάλη σημασία στον σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων, καθώς και στην προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο. «Αν σταματήσουν οι παραβατικές συμπεριφορές από την τουρκική πλευρά, θα μπορούσε τότε η συζήτηση για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης να αποκτήσει ουσιαστικό νόημα και να μην είναι μια ατελέσφορη διαδικασία» σημειώνουν χαρακτηριστικά.
Ανοιχτοί δίαυλοι σε χαμηλές «πτήσεις»
Εν τω μεταξύ σε θέματα χαμηλής πολιτικής οι δίαυλοι μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας επιχειρείται να μείνουν ανοιχτοί. Έτσι αύριο 24 Ιανουαρίου θα συνεδριάσει στην Αθήνα η Μικτή Οικονομική Επιτροπή των δύο χωρών, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών οι εργασίες της Επιτροπής θα ολοκληρωθούν με την υπογραφή Πρωτοκόλλου από τον υφυπουργό Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστα Φραγκογιάννη και τον Υφυπουργό Εμπορίου της Τουρκίας Mustafa Tuzcu. Είναι δε χαρακτηριστικό, ότι πρόκειται για την 5η Σύνοδο της Επιτροπής, η οποία συστάθηκε το 2000, στο πλαίσιο της Συμφωνίας Οικονομικής Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας και επανενεργοποιείται 11 χρόνια μετά από την τελευταία συνεδρίασή της, τον Οκτώβριο του 2010.
Ο ρόλος των συμμαχιών
Πρόθεση της κυβέρνησης είναι η εξωτερική μας πολιτική να βασίζεται σε πολλές αλλά κυρίως σε στέρεες βάσεις. Είναι ξεκάθαρος ο ευρωπαϊκός πυρήνας της, ωστόσο επιχειρείται σε διπλωματικό επίπεδο η ανάπτυξη καλών σχέσεων με κάθε διεθνή εταίρο με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το αμοιβαίο συμφέρον. Και για το λόγο αυτό επεκτείνεται στα Βαλκάνια, στη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τον Αραβικό κόσμο, ενδυναμώνοντας παράλληλα την υπερατλαντική συμμαχία αλλά και συνομιλώντας ταυτόχρονα με πρωτεύουσες όπως η Μόσχα και το Πεκίνο. Άλλωστε τον τόνο έδωσε πρόσφατα ο ίδιος ο πρωθυπουργός μιλώντας στους πρέσβεις της χώρας μας στο εξωτερικό λέγοντας: «Η Ελλάδα του 2022 δεν είναι η Ελλάδα του 2012. Και είναι σε θέση και πρέπει να διεκδικεί τον ρόλο που της αναλογεί στο διεθνές στερέωμα».