Το ενδεχόμενο να έρθει κάποια συμφωνία, η οποία θα αναιρεί βασικές πλευρές του προγράμματος της κυβέρνησης απέκλεισε με σημερινές του δηλώσεις ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης.
«Η πεποίθησή μου είναι ότι, επειδή ξέρω πολύ καλά τον ΣΥΡΙΖΑ και είμαι από τα ιστορικά του στελέχη, δεν πρόκειται να έρθει κάποια συμφωνία, η οποία θα αναιρεί βασικές πλευρές του προγράμματός μας. Θεωρώ ότι η ίδια η κυβέρνηση, από την ίδια της τη φυσιογνωμία, δεν θα φέρει για έγκριση και στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ και την Κοινοβουλευτική Ομάδα μία συμφωνία, η οποία θα αναιρεί βασικές πλευρές των προγραμματικών μας δηλώσεων», δήλωσε ο κ. Στρατούλης, στον Real FM.
«Ελιγμοί πάντα γίνονται, επιμέρους υποχωρήσεις πάντα γίνονται, είναι θεμιτό, αλλά το να ακυρώσεις τον βασικό κορμό των προγραμματικών σου δηλώσεων δεν γίνεται και τέτοια συμφωνία δεν θα έρθει» πρόσθεσε.
Ερωτηθείς εάν ο ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ και η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ ακυρώνουν τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων ανέφερε: «Η εκτίμησή μου είναι ότι η συμφωνία δεν έχει τελειώσει ακόμα. Εκτίμησή μου είναι, επίσης, ότι οι βασικές προγραμματικές μας δεσμεύσεις και για τον ΦΠΑ και τον ΕΝΦΙΑ πρέπει να τηρηθούν. Από εκεί και πέρα μένουν, οι μέρες που μένουν, για να διαπραγματευτούμε και να εξασφαλίσουμε μία συμφωνία που δεν θα μας οδηγήσει σε ταπεινωτική υποταγή, αλλά θα ανοίγει δρόμους ελπιδοφόρους, τουλάχιστον θα δίνει κάποιες θετικές διεξόδους για τον λαό και την πατρίδα».
Με αφορμή τη δήλωση Βαρουφάκη ότι τα χρήματα φτάνουν για δύο εβδομάδες, στην ερώτηση τι θα γίνει εάν δεν υποχωρήσει η άλλη πλευρά και δεν υπάρξει συμφωνία, απάντησε: «Η χώρα μας έχει εναλλακτικές δυνατότητες πάρα πολλές, και ρευστότητας και χρηματοδότησης και αποδείχθηκε αυτή την εβδομάδα… εκεί που έλεγαν ότι δεν υπάρχει τίποτα».
Όταν ρωτήθηκε εάν εναλλακτική αποτελεί η BRICS, ο κ. Στρατούλης σημείωσε: «Ακόμα και εκεί. Αν χρειαστεί να ζητήσουμε χρηματοδότηση και μας τη δώσουν με ευνοϊκούς όρους και χωρίς μνημόνια και χωρίς όρους υποταγής της πατρίδας μας και μας δανείσουν όπως δανείζεται μία κανονική χώρα, γιατί πρέπει να το αποκλείσουμε; Είναι μία δυνατότητα που είναι και αυτή στο τραπέζι».