«Το μνημόνιο ήταν το αλεξίπτωτο που μας έσωσε και δεν πεθάναμε», υποστηρίζει μιλώντας στο newsbeast.gr, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε ετών από την ημέρα που ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωνε από το Καστελόριζο την ένταξη της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης.
Συνέντευξη στο Γιώργο Λαμπίρη
Όπως χαρακτηριστικά λέει ο Γεωργιάδης, απαντώντας στο ερώτημα εάν θα βρούμε κάποια στιγμή το βηματισμό μας για την έξοδο από την κρίση, «Με αυτή την κυβέρνηση ούτε στη Δευτέρα Παρουσία δεν πρόκειται να γίνει. Έχουμε μία κυβέρνηση παλαβών», αποκλείοντας κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.
Σχολιάζοντας τα επιτεύγματα ή τις αποτυχίες των μνημονίων στην Ελλάδα, παραδέχεται ότι πέτυχαν εν μέρει την αποστολή τους, βγάζοντας τη χώρα στις αγορές και δημιουργώντας ανάπτυξη, έστω και ισχνή, απέτυχαν όμως καθώς έθεσαν την Ελλάδα σε τροχιά ύφεσης και εκτόξευσαν την ανεργία.
– Κύριε Γεωργιάδη σε παλιότερη συνέντευξή σας είχατε πει ότι λέγατε στον κόσμο σχετικά με το μνημόνιο: «Θα τα καταφέρουμε, μην ανησυχείτε δεν είναι τίποτε, ενώ ξέραμε όλοι ότι ήταν καταστροφή… αλλά δεν μπορούσες να πας να πεις στο κόσμο, ξέρεις καταστράφηκες». Τελικά μας κατέστρεψε το μνημόνιο, το οποίο και εσείς ψηφίσατε και υπέρ του οποίου ταχθήκατε επανειλημμένα;
«Ως προς αυτό έγινε παρεξήγηση. Αυτό που είχα πει την εποχή που ψηφίσαμε το πρώτο μνημόνιο, μιλώντας στον κόσμο είναι ότι “δεν είναι τίποτα θα τα καταφέρουμε”, ενώ είχαμε ήδη καταστραφεί. Ποτέ μου δεν ανέφερα ότι καταστραφήκαμε από το μνημόνιο, αλλά κάποιοι δημιούργησαν ένα βίντεο στο διαδίκτυο, αλλάζοντας τη σημασία αυτών που είχα πει. Πρέπει να δείτε ολοκληρωμένο το απόσπασμα για να καταλάβετε το νόημα των δηλώσεών μου.
Ερχόμενος τώρα στη σημασία του, το μνημόνιο είναι, ως ιστορικό γεγονός, ο αναγκαστικός μας δανεισμός. Ο αναγκαστικός δανεισμός ήρθε, διότι δεν μπορούσαμε να δανειστούμε από τις αγορές. Επομένως, πρώτα ήρθε η έξοδος από τις αγορές, πρώτα καταστραφήκαμε, και μετά πήγαμε στο μνημόνιο και όχι το αντίστροφο.
Το μνημόνιο ήρθε αφού είχαμε καταστραφεί για να μας βάλει ένα αλεξίπτωτο, ώστε αντί να πέσουμε με το αεροπλάνο και να σκοτωθούμε, να πέσουμε από το αεροπλάνο και να ανοίξει το αλεξίπτωτο, να σκάσουμε στα βράχια και να σπάσουμε ένα πόδι ή ένα χέρι, αλλά να μην πεθάνουμε. Αυτό ήταν το μνημόνιο».
– Παλαιότερα, συγκεκριμένα τον περασμένο Ιούλιο, δηλώνατε ότι το μνημόνιο αποτελεί παρελθόν για την Ελλάδα, όπως και η σχέση εξάρτησης με την τρόικα. Μόνο αυτό δεν έγινε όμως, καθώς ήδη έχουμε παράταση του τρέχοντος προγράμματος έως τον Ιούνιο. Παράλληλα, φωνές όπως αυτή του Ευάγγελου Βενιζέλου, δηλώνουν ότι θα έχουμε και τρίτο μνημόνιο. Συμμερίζεστε αυτές τις φωνές;
«Ο μόνος τρόπος για να παραμείνουμε στο ευρώ έτσι όπως τα κατάφερε ο Τσίπρας, είναι να υπογράψουμε και τρίτο μνημόνιο. Σε περίπτωση που βρισκόταν η Νέα Δημοκρατία στην εξουσία τώρα, θα είχε λήξει η αξιολόγηση έως το τέλος Φεβρουαρίου, θα είχαμε ενταχθεί σε πιστοληπτική γραμμή στήριξης από την 1η Μαρτίου και θα είχαμε μπει στις αγορές με βοηθητικές ρόδες, ενώ θα βρισκόμαστε ήδη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης Ντράγκι και η χρονιά αυτή θα εξελισσόταν με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για τη χώρα».
– Θα το ψηφίσετε και το τρίτο μνημόνιο δεδομένου ότι έχετε τοποθετήσει τον εαυτό σας ως έναν εκ των «μνημονιακότερων» βουλευτών, ακόμα και αν αυτό προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ;
«Εξαρτάται από το τι μνημόνιο θα είναι αυτό. Εάν δεν το δω πριν, δεν μπορώ να σας απαντήσω. Η πραγματικότητα είναι η εξής: Αν έφερνε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου θα την ψήφιζα. Κι αυτό γιατί η συγκεκριμένη συμφωνία ήταν η παράταση του δικού μας μνημονίου.
Τώρα, με βάση αυτό που έχει καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, εάν καταφέρει και έρθει ποτέ, θα είναι πολύ χειρότερο από τα δικά μας δεδομένα. Κι αυτό γιατί τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή τα οικονομικά μεγέθη βρίσκονται σε πολύ χειρότερη κατάσταση σε σχέση με πριν. Δε γνωρίζω πάντως εάν εγώ και το κόμμα μου, θα θελήσουμε να αποδώσουμε τα εύσημα στην πολιτική αποτυχία του Τσίπρα. Αυτό θα το δούμε όταν θα έρθει εκείνη η ώρα».
– Τελικά σε τι έδωσε λύσεις το μνημόνιο, βλέποντας την Ελλάδα να έχει την υψηλότερη ανεργία όχι μόνο στην Ευρωζώνη, αλλά στο σύνολο της Ευρώπης με το ποσοστό για τον περασμένο Δεκέμβριο -οπότε και έχουμε στοιχεία- να βρίσκεται στο 26% σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat;
«Και βέβαια έδωσε λύσεις. Πάρα πολλές. Άλλωστε 26% ποσοστό ανεργίας έχει και η Ισπανία, η οποία δεν δεσμεύεται από μνημόνιο. Σας θυμίζω πάντως Ελλάδα στις 6 Μαΐου του 2010 χρεοκόπησε. Τι θα πει “πτωχεύω” στην ελληνική γλώσσα; Σημαίνει ότι γίνομαι φτωχός. Δεν γίνεται λοιπόν, να είμαστε φτωχοί και να μην εκτοξευτεί η ανεργία.
Αναπόφευκτη συνέπεια της χρεοκοπίας ήταν και η άνοδος της ανεργίας. Με τη διαφορά ότι με το μνημόνιο η ανεργία σταμάτησε στο 26%, ενώ χωρίς αυτό θα είχε φτάσει στο 70%. Δε θα μπορούσαμε σε καμία περίπτωση να μείνουμε στο 9% ή στο 10% που είχαμε πριν τα μνημόνια, γιατί εν τω μεταξύ πτωχεύσαμε».
– Ο Πολ Μπλούσταϊν, βραβευμένος οικονομικός δημοσιογράφος της Wall Street Journal και της Washington Post, ανέφερε ότι το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για τη θεαματική αποτυχία του ελληνικού προγράμματος, όπως τονίζει, ανήκει στη δημόσια διοίκηση και το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας, «η δυσλειτουργικότητα των οποίων ξεπερνά αυτή των άλλων χωρών». Τι απαντάτε με δεδομένο ότι κι εσείς μέρος του πολιτικού συστήματος είστε;
«Συμφωνώ απολύτως. Έχει απόλυτο δίκιο. Ο κύριος λόγος που δεν πέτυχε το πρόγραμμα απολύτως τους στόχους του, αλλά τους πέτυχε εν μέρει, καθότι υπήρξε ανάπτυξη και η χώρα είχε βγει στις αγορές -όχι όπως θα θέλαμε αλλά σε ένα βαθμό- είναι επειδή το ελληνικό πολιτικό σύστημα και η ελληνική δημόσια διοίκηση αλλά και η ελληνική κοινωνία στο σύνολό της, δεν υποστήριξαν το πρόγραμμα».
– Επομένως μερίδιο ευθύνης έχετε και εσείς, αλλά και το κόμμα σας…
«Φυσικά. Και εγώ προσωπικά και η Νέα Δημοκρατία και όλοι οι Έλληνες. Να σας φέρω όμως ένα παράδειγμα: Δε μπορεί να θέλουμε να υλοποιήσουμε μία μεταρρύθμιση, την πιο απλή, και να έχουμε μονίμως απέναντί μας την κοινωνία. Κάτι ανάλογο έγινε και στην προσπάθεια συγχώνευσης των μικρών νοσοκομείων. Δεν γίνεται ταυτόχρονα να μου λένε κάποιοι ότι «υπουργέ έχεις δίκιο» και να βγαίνουν στη συνέχεια στα παράθυρα, υποστηρίζοντας το ακριβώς αντίθετο για να μην χάσουν ψήφους. Αυτή είναι η ευθύνη του πολιτικού συστήματος, των δημοσίων υπαλλήλων και της κοινωνίας. Ότι δεν υποστήριξαν τις μεταρρυθμίσεις. Και όσο δεν τις υποστηρίζουμε ως κοινωνία, θα πηγαίνουμε χειρότερα. Πρέπει να το καταλάβουμε. Αυτά που ακούτε περί εναλλακτικών δρόμων είναι ανοησίες. Γιατί δεν υπάρχει κανένας εναλλακτικός δρόμος. Ένας δρόμος υπάρχει: Το μνημόνιο. Ο άλλος δρόμος είναι η δραχμή. Δεν υπάρχει ενδιάμεσος δρόμος. Ο ενδιάμεσος είναι στο μυαλό του ΣΥΡΙΖΑ και είδαμε που μας οδηγεί».
– Ακούγοντας τη Δήμητρα Παπανδρέου, ανέφερε σε συνέντευξή της ότι εάν ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε προβλέψει τι θα επακολουθήσει στην Ελλάδα όπως και το ότι ο γιος του θα έβαζε τη χώρα στο Μνημόνιο, θα είχε κάνει χαρακίρι. Εσείς θα κάνατε χαρακίρι εάν ένας από τους δύο γιους σας, ερχόταν στην εξουσία και καταργούσε το μνημόνιο;
«Το μνημόνιο θέλω να το καταργήσω εγώ και όχι οι γιοί μου. Να το καταργήσω με ποιον τρόπο όμως; Βγαίνοντας στις αγορές. Δύο δρόμους έχει η ζωή: Ή αναγκαστικό δανεισμό από τα κράτη ή από τις αγορές. Ο μόνος δρόμος για να καταργηθεί επί της ουσίας το μνημόνιο είναι ο δανεισμός από τις αγορές. Ο μόνος δρόμος για να βγούμε στις αγορές είναι να πέσουν τα επιτόκια. Και για να πέσουν τα επιτόκια πρέπει να προβούμε σε μεταρρυθμίσεις, τηρώντας τους όρους του μνημονίου.
Στην Ελλάδα αυτά τα πολύ απλά ζητήματα δεν τα έχουμε καταλάβει ακόμα, και πελαγοδρομούμε ακόμα στα περί διαγραφής χρέους και στην αντίσταση απέναντι στην τρόικα και άλλες τέτοιες μπούρδες! Η Ελλάδα θα καταστραφεί από χαζομάρες!».
-Tι απαντάτε σε τοποθετήσεις όπως αυτή του πρώην συμβούλου του Ζοζέ Μπαρόζο, Φιλίπ Λεγκρέν ή του Ντέσμοντ Λάκμαν του συντηρητικού American Enterprise Institute, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα θυσιάστηκε στο βωμό της διάσωσης του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος;
«Όταν η Ελλάδα χρεοκόπησε το 2010, οι ευρωπαϊκές τράπεζες ήταν εκτεθειμένες στα ελληνικά ομόλογα, πολύ περισσότερο απ’ ότι σήμερα. Άρα, εάν η αναδιάρθρωση χρέους γινόταν το 2010, αυτό θα έβλαπτε πάρα πολύ τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Κι επειδή ήμασταν πολύ κοντά στην τραπεζική κρίση του 2008 με τη Leehman Brothers, ένα τέτοιο γεγονός θα δημιουργούσε εύλογα μεγάλη ανησυχία. Προσέξτε όμως: Λόγω αυτής της ανησυχίας μας έδωσαν όλα αυτά τα χρήματα.
Αν δεν υπήρχε αυτή η ανησυχία, σιγά μην μας έδιναν 250.000 εκατομμύρια ευρώ. Καλό είναι λοιπόν να βλέπουμε και τις δύο όψεις του νομίσματος και όχι μόνο τη μία. Η Ελλάδα έχει πάρει το μεγαλύτερο δάνειο στην ιστορία του δυτικού πολιτισμού με το χαμηλότερο επιτόκιο και τους καλύτερους όρους αποπληρωμής, ενώ ταυτόχρονα της έχουν διαγράψει το μεγαλύτερο ποσό χρέους από ποτέ σε καθαρή παρούσα αξία. Όλα αυτά γιατί νομίζετε ότι έγιναν; Από συμπάθεια προς την Ελλάδα; Όχι βέβαια. Έγιναν από φόβο προς το δικό τους τραπεζικό σύστημα».
– Τελικά πέτυχε ή απέτυχε το μνημόνιο κατά την προσωπική σας εκτίμηση;
«Πέτυχε εν μέρει. Πέτυχε στο ότι μας έβγαλε στις αγορές, μείωσε τα ελλείμματα μας, και μας οδήγησε σε πρωτογενές πλεόνασμα, μας έβγαλε στην ανάπτυξη, έστω και ισχνή. Αυτές είναι οι επιτυχίες του μνημονίου. Απέτυχε όμως γιατί επέβαλε παρατεταμένη ύφεση, εκτόξευσε τα ποσοστά της ανεργίας και ακόμα η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να σταθεί στα πόδια της».
– Θα καταφέρουμε να βρούμε κάποια στιγμή το βηματισμό μας;
«Με αυτή την κυβέρνηση ούτε στη Δευτέρα Παρουσία. Και μην ξεχνάτε ότι δεν είναι όλες οι κυβερνήσεις το ίδιο. Δεν είναι το ίδιο οι παλαβοί με τους λογικούς. Με συγχωρείτε. Κι εδώ έχουμε μία κυβέρνηση παλαβών. Και με τους παλαβούς δεν πρόκειται να βρούμε άκρη ποτέ».