Στο Προεδρικό Μέγαρο υποδέχτηκε σήμερα τον πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών της Κύπρου, Γιώργο Λιλλήκα, ο Προκόπης Παυλόπουλος. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε αδιανόητη και απαράδεκτη την τουρκική κατοχή στην Κύπρο, καθώς, όπως είπε, δεν μπορεί ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τελεί υπό κατοχή.

«Αυτό για μένα είναι ένα θέμα χρέους απέναντι στον Ελληνισμό», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος και επισήμανε την αμέριστη, δεδομένη και διαρκή συμπαράστασή του προς τον κυπριακό Ελληνισμό. Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε στον κ. Λιλλήκα πως αυτές τις επισημάνσεις τις συμπεριέλαβε στο μήνυμά του για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών συνεχάρη τον κ. Παυλόπουλο για την ανάληψη των καθηκόντων του και τον ευχαρίστησε για τη συμπαράστασή του στον κυπριακό Ελληνισμό. «Αυτές τις δύσκολες ώρες που περνάμε, πιστεύω ότι η Κύπρος χρειάζεται μια ισχυρή Ελλάδα, αλλά και η Ελλάδα μια ελεύθερη Κύπρο» σημείωσε ο κ. Λιλλήκας, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι πρέπει να διαμορφωθεί πανεθνική στρατηγική.

«Αλληλεγγύη στον αγώνα ενάντια στα μέτρα της κρίσης»

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών είχε σήμερα και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος έκανε λόγο για μια γόνιμη και ουσιαστική συζήτηση.

«Εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα του κυπριακού λαού για μια δίκαιη, βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος στο πλαίσιο των εκφρασθέντων, πάρα πολλές φορές και σταθερά, θέσεων του ΚΚΕ στο Κυπριακό πρόβλημα και την προοπτική λύσης του. Ταυτόχρονα, ανταλλάξαμε σκέψεις και εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα που δίνει και ο ελληνικός λαός και ο κυπριακός λαός, ενάντια στα μέτρα της οικονομικής κρίσης, ενάντια στα μνημόνια, τους νόμους που πλήττουν το λαϊκό εισόδημα και δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στις λαϊκές οικογένειες των δύο χωρών», δήλωσε ο κ. Κουτσούμπας.

Ο κ. Λιλλήκας, σημείωσε: «Είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση, θέλω να ευχαριστήσω για τη σταθερή στήριξη του ΚΚΕ στον αντικατοχικό αγώνα του κυπριακού λαού και είναι κοινή η θέση ότι τα μνημόνια της λιτότητας και στην Κύπρο και στην Ελλάδα έχουν αποτύχει, δεν έχουν φέρει την ανάπτυξη και την ευημερία, αντίθετα έχουν φέρει την οικονομική καταστροφή με πολύ μεγάλο ανθρώπινο και δυναμικό κόστος».

«Η Κύπρος, για πρώτη φορά γνωρίζει ανεργία ύψους 18%, για πρώτη φορά ένας στους δύο νέους κάτω των 25 ετών είναι άνεργος και για πρώτη φορά μεταναστεύουν οι νέοι επιστήμονες από την Κύπρο», συμπλήρωσε.