Η Ολλανδή δημοσιογράφος, Ίνγκεμποργκ Μπέουχελ απασχόλησε το τελευταίο διάστημα μετά το επεισόδιο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Μάλιστα, γνωστοποίησε την πρόθεσή της να φύγει από την Ελλάδα, δηλώνοντας: «Δεν μπορώ πια να περπατήσω μόνη μου, δεν μπορώ να φορέσω το κόκκινο καπέλο μου».

Η υπόθεση έφτασε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω ερώτησης που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου. Την ερώτηση συνυπογράφουν ευρωβουλευτές από όλες τις πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πλην της ακροδεξιάς. Συγκεκριμένα οι: Ντέιβιντ Κάζα (EPP), Μασιμιλιάνο Σμερίλιο (S&D), Σοφί Ιν’τ Βέλτ (Renew), Ιρένα Γιοβέβα (Renew), Τίνεκε Στρικ (Greens), Κώστας Αρβανίτης (Left).

Στην ερώτηση προς την Κομισιόν υπογραμμίζεται ότι «η Ολλανδή δημοσιογράφος στοχοποιήθηκε από τον φιλοκυβερνητικό Τύπο και από ένα ολόκληρο σύστημα στα social media – κάτι που οδήγησε σε επιθέσεις εναντίον της στο δρόμο». Επίσης επισημαίνεται ότι «η μήνυση εις βάρος της από τον Δήμαρχο Ύδρας αποτελεί μια SLAPP, δηλαδή μια καταχρηστική μήνυση με σκοπό να εξαντλήσει οικονομικά τη δημοσιογράφο, ώστε αυτή να πάψει να κάνει τη δουλειά της».

Ολόκληρη η ερώτηση για την Ολλανδή δημοσιογράφο

Η Ολλανδή δημοσιογράφος, με έδρα την Ελλάδα, Ingeborg Beugel, βρίσκεται στο στόχαστρο μιας συστηματικής συκοφαντικής εκστρατείας στα social media και στον φιλοκυβερνητικό Τύπο, αφότου έθεσε μια αιχμηρή ερώτηση στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αναφορικά με τις επαναπροωθήσεις, που καταγγέλλεται ότι πραγματοποιεί η Ελληνική Ακτοφυλακή. Η συκοφαντική αυτή εκστρατεία οδήγησε σε επιθέσεις εναντίον της στο δρόμο.

Την επομένη, ο δήμαρχος του Ελληνικού Νησιού της Ύδρας, φιλικά προσκείμενος στο κυβερνόν κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, κατέθεσε μήνυση εις βάρος της Ingeborg Beugel για σχόλιο που έκανε σχετικά με τα εκλογικά αποτελέσματα στο νησί – όπου και διαμένει.

Έχοντας υπόψη ότι οι SLAPPs αποτελούν πρακτική που εφαρμόζεται όλο και πιο συχνά εις βάρος δημοσιογράφων στην ΕΕ, και δεδομένου ότι πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ ενός αυστηρότερου νομικού πλαισίου για την προστασία των δημοσιογράφων και της ελευθερίας του λόγου,

Ερωτάται η Επιτροπή:
– Τί προτίθεται να πράξει για να προστατεύσει τους δημοσιογράφους και την ελευθερία του λόγου έως ότου ενσωματωθεί από τα Κράτη-Μέλη η αναμενόμενη κοινοτική οδηγία εναντίον των SLAPP;