Τέσσερις τροπολογίες με κοινωνικό πρόσημο κατέθεσε σήμερα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον γγ του κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα. Οι τροπολογίες κατατέθηκαν στο σχέδιο νόμου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και προβλέπουν:
– Τη διαγραφή οφειλών των οικογενειών που ζουν σε συνθήκες φτώχειας προς τις επιχειρήσεις ηλεκτρικής ενέργειας και αύξηση της μηνιαίας δωρεάν παροχής ρεύματος.
– Την παροχή δωρεάν και πλήρους ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης προς όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
– Την παροχή ενός γεύματος ημερησίως στους μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με δαπάνη του κρατικού προϋπολογισμού.
– Τη διαγραφή χρεών των σχολικών επιτροπών και των ΑΕΙ και ΑΤΕΙ της χώρας για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (ρεύμα, τηλέφωνο, νερό, θέρμανση).
Ως προς την πρόταση διαγραφής οφειλών των οικογενειών που ζουν σε συνθήκες φτώχειας προς τις επιχειρήσεις ηλεκτρικής ενέργειας και αύξηση της μηνιαίας δωρεάν παροχής ρεύματος, το ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι για τα νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες απόλυτης εξαθλίωσης η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να ανέρχεται τουλάχιστον στο 50% της μέσης ετήσιας ενεργειακής κατανάλωσης. Επίσης, επισημαίνει ότι την τελευταία περίοδο, τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας για τους λαϊκούς καταναλωτές γνώρισαν απανωτές σημαντικές αυξήσεις, που έχουν καταστήσει την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας σε πανάκριβη πολυτέλεια.
Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας για την παροχή δωρεάν και πλήρους ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης προς όλους και χωρίς προϋποθέσεις, το ΚΚΕ χαρακτηρίζει μία τέτοια ρύθμιση επιτακτική στις παρούσες συνθήκες, δηλαδή με 1,5 εκατομμύρια άνεργους, με χιλιάδες ασφαλισμένους να αδυνατούν να συμπληρώσουν τα απαιτούμενα ένσημα για δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αλλά και χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους να αδυνατούν να πληρώσουν ή να ρυθμίσουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους.
Για την πρόταση παροχής ενός γεύματος ημερησίως στους μαθητές, το ΚΚΕ επισημαίνει όλες τις έρευνες που δείχνουν ότι μεγεθύνεται διαρκώς ο αριθμός των παιδιών που βρίσκονται σε συνθήκες φτώχιας και κοινωνικού αποκλεισμού.