Επεισοδιακή είναι η πρώτη ουσιαστική συνεδρίαση της Βουλής, μετά τις διαδικαστικού χαρακτήρα συνεδριάσεις που έχουν προηγηθεί.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θέμα την ημερησίας διάταξης είναι η συζήτηση για το αίτημα της άρσης ασυλίας του Άδωνιδος Γεωργιάδη, που αφορά την καταγγελία για μη έκδοση αποδείξεων κατά την τηλεπώληση βιβλίων
Ωστόσο, η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, επικαλούμενη ομόφωνη γνώμη του Προεδρείου, εισηγήθηκε την αναβολή της συνεδρίασης, επικαλούμενη την « μη επαρκώς αιτιολογημένη» από την εισαγγελία για χορήγηση άδειας στους προφυλακισμένους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, ώστε να μπορούν να παρευρεθούν στην ψηφοφορία.
Η αναφορά αυτή της κ. Κωνσταντοπούλου προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις τόσο του κ. Γεωργιάδη, όσο και των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Γεωργιάδης ζήτησε να μην υπάρξει αναβολή, καθώς ταλαιπωρείται με την καθυστέρηση της λήψης απόφασης.
Το θέμα συζητήθηκε στη διάσκεψη των προέδρων, όπου σύμφωνα με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου υπήρξε ομοφωνία στο ζήτημα που τέθηκε για τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι δημιουργείται με την απόφαση αυτή ένα κακό προηγούμενο, «ανοίγει η κερκόπορτα» είπε χαρακτηριστικά, και πρόσθεσε ότι αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής και ότι η ΝΔ δεν θα το κάνει δεκτό.
«Μολονότι έχει διαβιβαστεί η πρόσκληση για τους βουλευτές κρατούμενους για να συμμετάσχουν στην σημερινή διαδικασία, από την εισαγγελική αρχή δεν δόθηκε χωρίς όμως κάποια αιτιολογία που μπορεί να γίνει δεκτή από τη Βουλή», ανέφερε η κ. Κωνσταντοπούλου.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος υποστήριξε ότι δεν μπορεί η Βουλή να είναι δέσμια των αποφάσεων των δικαστικών λειτουργών και της δικαιοσύνης.
Κατά την έναρξη της ολομέλειας, η κα Κωνσταντοπούλου υποστήριξε ότι: «Η σύνθεση της βουλής δεν μπορεί να επηρεάζεται από άλλα όργανα του δημοκρατικού πολιτεύματος».
Το λόγο ζήτησε κατόπιν ο κ. Βενιζέλος, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση εναντίον της προέδρου της Βουλής, κατηγορώντας την ότι παραβιάζει τη «διάκριση των εξουσιών» και πως επιχειρεί να «επηρεάσει την κρίση της δικαιοσύνης στο θέμα της Χρυσής Αυγής.
«Η Βουλή βάσει του συντάγματος λειτουργεί με τους 300 και όχι με τους 294. Δεν μπορεί ένας χαμηλόβαθμος δικαστικός λειτουργός να μας καταταλαιπωρεί», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Παναγιώταρος.
Στο θέμα παρενέβη και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης που τόνισε ότι ο κανονισμός της Βουλής δεν εξετάζει αν κάποιος απουσιάζει, αλλά αποφασίσει κατά πλειοψηφία.