Για τοποθέτηση στις θέσεις των γενικών γραμματέων πολιτευτών που απέτυχαν να εκλεγούν στις πρόσφατες εκλογές κατηγορεί την κυβέρνηση το Ποτάμι.

Οι βουλευτές του κόμματος Παναγιώτης Καρκατσούλης και Χάρης Θεοχάρης κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκο Βούτση σχετικά με τα κριτήρια επιλογής των γενικών γραμματέων των υπουργείων. Όπως σημειώνουν, «την ίδια στιγμή που ο κ. Βούτσης απευθυνόμενος σε υπαλλήλους του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης δήλωνε ότι “δεν θα τοποθετηθούν πολιτικά πρόσωπα στη θέση γενικών γραμματέων”, το υπουργείο του ανακοίνωνε την τοποθέτηση ενός ακόμα στελέχους του κομματικού σωλήνα στη θέση του γενικού γραμματέα».

Το Ποτάμι «έχει δηλώσει ότι οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων καλύπτουν την πλέον νευραλγική θέση σε ένα υπουργείο: Αποτελούν την διεπαφή μεταξύ πολιτικής και διοικητικής ιεραρχίας και πρέπει να έχουν υψηλά προσόντα διοίκησης μιας και είναι στην ουσία οι managers των υπουργείων. Τέτοια ικανά στελέχη εντοπίζονται τόσο εντός όσο και εκτός του δημοσίου. Εκεί που κατά κανόνα σπανίζουν είναι στους διαδρόμους των κομμάτων. Κι όμως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, παρόλη την ρητορεία της περί αξιοποίησης των ικανών, συνεχίζει την πολιτική των προκατόχων της, τοποθετώντας στις θέσεις των γενικών γραμματέων πολιτευτές που απέτυχαν να εκλεγούν στις πρόσφατες εκλογές».

Τα πρώτα σημάδια για την “διοικητική ανασυγκρότηση” που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση δεν είναι καλά, τονίζει το Ποτάμι, σημειώνοντας: «Πώς θα ξεκινήσει και πώς θα προωθηθεί ένα τέτοιο μεγάλο έργο όπως αυτό της διοικητικής ανασυγκρότησης, αν δεν διοικείται από στελέχη ικανά, με γνώσεις, δεξιότητες και προσόντα που ταιριάζουν στις απαιτήσεις του ρόλου του γενικού γραμματέα;

Οι πολιτικοί καιροσκόποι που διαχειρίσθηκαν τα προηγούμενα πέντε χρόνια την υπόθεση της διοικητικής μεταρρύθμισης έχουν αφήσει, δυστυχώς, ευκρινέστατα ίχνη και αποδείξεις των έργων τους. Το Ποτάμι ρωτάει κατά πόσο και η παρούσα κυβέρνηση θα συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση ή θα επιλέξει με συγκεκριμένα κριτήρια και διαδικασίες (όπως πχ η ανοιχτή πρόκληση μέσω του opengov.gr) εκείνα τα στελέχη που θα οδηγήσουν τη χώρα σε μια ουσιαστική διοικητική ανασυγκρότηση».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης

«Ερώτηση

Προς: Τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

ΘΕΜΑ: Κριτήρια επιλογής Γενικών Γραμματέων Υπουργείων

Σε πρόσφατη συνάντηση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Βούτση με τους εργαζόμενους του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στην οποία τον συνόδευε και ο αναπληρωτής Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, ο Υπουργός δήλωσε ότι «δεν θα τοποθετηθούν πολιτικά πρόσωπα στη θέση Γενικών Γραμματέων, δεν πρόκειται να πλημμυρίσουμε από ειδικούς, από μετακλητούς και από συμβούλους. Εμείς θα στηριχθούμε απολύτως στο άξιο δυναμικό της Δημόσιας Διοίκησης. Η δικιά σας εμπειρία μας είναι πολύτιμη».

Εν τω μεταξύ, στις αποκεντρωμένες διοικήσεις παραιτούνται οι Γενικοί Γραμματείς και τίθενται επικεφαλείς οι αρχαιότεροι Γενικοί Διευθυντές.

Το Ποτάμι πιστεύει ότι ο επαγγελματισμός, η γνώση του πεδίου πολιτικής, η ικανότητα και η εμπειρία διοίκησης, είναι απαραίτητα προσόντα που πρέπει να διαθέτει ένας Γενικός Γραμματέας. Καθένα δεν αρκεί από μόνο του και τίποτα δεν διασφαλίζει ότι υποψήφιοι με αυτά τα προσόντα βρίσκονται αποκλειστικά εντός του δημόσιου ή αποκλειστικά εντός του ιδιωτικού τομέα.


Γι’ αυτό, και δεδομένου ότι:

Α) Δεν έχουν δημοσιευτεί περιγράμματα θέσεων για τους Γενικούς Γραμματείς κάθε Υπουργείου στα οποία να αναφέρεται πόσοι θα είναι αυτοί, τι προσόντα, ικανότητες και δεξιότητες πρέπει να διαθέτουν για να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους και ποια είναι αυτή η αποστολή.

Β) Η δυνατότητα πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος μέσω του συστήματος Διαύγεια παραμένει εν ισχύ, δίχως να έχει ενεργοποιηθεί κάποια πρόσκληση από την κυβέρνηση.

Γ)
Η αρχαιότητα είναι ένα κριτήριο που δεν διασφαλίζει από μόνο του την ικανότητα και καταλληλόλητα των στελεχών της διοίκησης να ανταποκριθούν στο δύσκολο έργο του Γενικού Γραμματέα.

Δ)
Έχουν τοποθετηθεί ή έχουν παρουσιαστεί στα Υπουργεία και έχουν αναλάβει καθήκοντα ως Γενικοί Γραμματείς, δηλώνοντας ότι η επίσημη τοποθέτησή τους αναμένεται να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης τις αμέσως επόμενες μέρες, μεταξύ άλλων και οι ακόλουθοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι στελέχη των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης:

i. Στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης ο κ. Κώστας Πουλάκης, υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Αθήνας, μέλος της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ

ii. Στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ο κ. Δημήτρης Τσουκαλάς, υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Αθήνας

iii. Στη Γενική Γραμματεία Συντονισμού του κυβερνητικού έργου ο. Κ Χριστόφορος Βερναρδάκης, μέλος της επιστημονικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για το κράτος

iv. Στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων ο κ. Γιώργος Ρωμανιάς, υποψήφιος ευρωβουλευτής με τους Ανεξάρτητους Έλληνες

v. Στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας ο κ. Γιάννης Μπασκόζος, υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Αθήνας

vi. Στην Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων η κ. Φωτεινή Κούβελα υποψήφια βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Αθήνας

vii. Στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη ο κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης, πρώην βουλευτής της ΔΗΜΑΡ


Ερωτάσθε:

Α) Μέσω ποιας διαδικασίας επελέγησαν για τις θέσεις των Γενικών Γραμματέων τα προαναφερόμενα στελέχη;

Β) Με ποια κριτήρια θα γίνει η επιλογή των υπόλοιπων Γενικών Γραμματέων των Υπουργείων;

Γ) Πως θα διασφαλιστεί ότι θα αξιοποιηθούν τα καταλληλότερα στελέχη τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα για τις θέσεις των Γενικών Γραμματέων;

Δ) Σκοπεύετε να κάνετε χρήση της Διαύγειας, η οποία έχει αναδειχθεί διεθνώς σε καλή πρακτική, για την επιλογή των στελεχών σας;

Οι ερωτώντες βουλευτές


Παναγιώτης Καρκατσούλης

Επικρατείας


Χάρης Θεοχάρης

Β’ Αθηνών

24 Φεβρουαρίου 2015»