Παντελώς ακατανόητες χαρακτήρισε τις τουρκικές αντιδράσεις για τις συμφωνίες της χώρας μας με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε δηλώσεις του μετά τις επαφές του στο Ομάν, όπου βρίσκεται. Ειδικότερα, ερωτηθείς για τις αντιδράσεις της Τουρκίας αναφορικά με τις δύο συμφωνίες που υπέγραψε (Γαλλία, ΗΠΑ) η Ελλάδα, τη χθεσινή τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου και την έκθεση της Κομισιόν, ο κ. Δένδιας απάντησε πως «ορισμένα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν κατανοητά μέσα τουλάχιστον στο πλαίσιο των αρχών του Δικαίου, της καλής γειτονίας, της συνεννόησης μεταξύ των εθνών και των χωρών».
Ο κ. Δένδιας διαμήνυσε ότι οι συμφωνίες της Ελλάδας με τη Γαλλία και με τις ΗΠΑ είναι απολύτως ωφέλιμες και για το ΝΑΤΟ και για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή μας. «Οι τουρκικές αντιδράσεις εξηγούνται μόνο, το έχω ξαναπεί, αν η Τουρκία προσλαμβάνει τον εαυτό της ως επιτιθέμενο κράτος. Υπό οποιαδήποτε άλλη έννοια είναι παντελώς ακατανόητες» υπογράμμισε περαιτέρω.
Ο υπουργός Εξωτερικών έστειλε το μήνυμα πως η Ελλάδα πορεύεται πάντα με σημαία και με κανόνα συμπεριφοράς το Διεθνές Δίκαιο, και το ίδιο κάνουν και η Αίγυπτος και η Κυπριακή Δημοκρατία, τόνισε αναφερόμενος στη χθεσινή τριμερή.
«Οι συμφωνίες της Ελλάδας δεν στρέφονται κατά της Τουρκίας»
Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, επανέλαβε πως οι συμφωνίες και οι κατανοήσεις της Ελλάδας δεν στρέφονται κατά κάποιου άλλου κράτους και βεβαίως δεν στρέφονται κατά της Τουρκίας. Ανέφερε πως η Τουρκία είναι καλοδεχούμενη να αποτελέσει μέρος αυτών των κατανοήσεων με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι θα αντιληφθεί ότι ο κανόνας είναι το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, θα παραιτηθεί από το casus belli εναντίον της Ελλάδας και επίσης θα συνυπογράψει τους κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας, δηλαδή της UNCLOS.
«Λαμπρή ευκαιρία για την Ελλάδα να δει πέραν από τον στενό της ορίζοντα»
Αναφερόμενος στη σημερινή του επίσκεψη στο Ομάν, είπε πως «είναι ο δεύτερος Έλληνας υπουργός που έρχεται στο Ομάν ιστορικά» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «ανοίγεται στην Ελλάδα μια λαμπρή ευκαιρία να δει πέραν από τον στενό της ορίζοντα». Με τις χώρες του Κόλπου, και πέραν αυτών, με την Ινδία, την Αυστραλία, την Ινδονησία, τις Φιλιππίνες, υπάρχει τεράστιο έδαφος συνεργασίας πάνω ακριβώς στο πλαίσιο των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και το Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, υπογράμμισε.
Υπενθυμίζεται πως κατά την επίσκεψή του στο Ομάν, πέρα από τον ομόλογό του Sayyid Badr bin Hamad bin Hamood Al Βusaidi, ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε επίσης με τον υπουργό του Βασιλικού Οίκου του Ομάν, στρατηγό Sultan bin Mohammed Al Nuamani, καθώς και με τον πρόεδρο της Γενικής Αρχής Ειδικών Οικονομικών και Ελεύθερων Ζωνών Ali bin Masoud Al Sunaidy. Κατά τη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών του Ομάν υπεγράφησαν η συμφωνία απαλλαγής θεωρήσεων για κατόχους διπλωματικών, υπηρεσιακών και ειδικών διαβατηρίων και το μνημόνιο κατανόησης για Πολιτικές Διαβουλεύσεις.
«Nα αποχωρήσουν οι μισθοφόροι και τα ξένα στρατεύματα από τη Λιβύη»
Σε ό,τι αφορά την αυριανή του επίσκεψη στη Λιβύη, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η Ελλάδα επανήλθε στη χώρα αυτή με έναν σκοπό: Να βοηθήσει, μέσα στο πλαίσιο των δικών της δυνατοτήτων, να επανέλθει στον δρόμο της σταθερότητας και της ασφάλειας. Να επανέλθει στον δρόμο αυτόν που θα εξασφαλίσει καλύτερο μέλλον για την κοινωνία της, για τον λαό της.
Από κει και πέρα, διαμήνυσε, η Ελλάδα θεωρεί ότι υπάρχουν γι’ αυτό αυτονόητες προϋποθέσεις. «Και η πρώτη είναι η αποχώρηση των μισθοφόρων και η αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων, όπως, επίσης, η ελεύθερη έκφραση της θέλησης του λιβυκού λαού μέσα από εκλογές. Στις 24 Δεκεμβρίου, όπως έχουν προσδιοριστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Με αυτή την ατζέντα, και χωρίς την παραμικρή ιδιοτέλεια, διότι δεν έχουμε, προσέρχεται η Ελλάδα στη Λιβύη» κατέστησε σαφές ο κ. Δένδιας.
«Ελλάδα και Ομάν μοιράζονται τη δέσμευση για ειρηνική επίλυση των διαφορών μέσω διαλόγου»
Την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Ομάν με την υπογραφή της απαλλαγής θεωρήσεων για κατόχους διπλωματικών, υπηρεσιακών και ειδικών διαβατηρίων και του μνημονίου Κατανόησης για Πολιτικές Διαβουλεύσεις, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του από το Ομάν Sayyid Badr bin Hamad bin Hamood Al Βusaidi, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Αυτές οι δύο συμφωνίες είναι απόδειξη της κοινής μας δέσμευσης, αλλά και ένα πρώτο βήμα προς τις μελλοντικές προσπάθειες» επισήμανε ο Νίκος Δένδιας.
Αναφερόμενος στα κοινά θέματα που μοιράζονται οι δύο χώρες, υπογράμμισε τη δέσμευση τους για το Διεθνές Δίκαιο, την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ευημερία. Επισήμανε πως η Ελλάδα, ως θαλάσσιο κράτος, ενδιαφέρεται πάρα πολύ για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, συμπεριλαμβανομένου του θεμελιώδους δικαιώματος της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας. Στο σημείο αυτό, ανακοίνωσε πως η Ελλάδα θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα του πρέσβη Αλ Αζρί για την επανεκλογή του στην Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα Όρια της Ηπειρωτικής Υφαλοκρηπίδας. «Και το κάνουμε αυτό, επειδή παραμένουμε πεπεισμένοι ότι πρέπει να υποστηρίζουμε χώρες που υποστηρίζουν τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, μια Σύμβαση που το Ομάν έχει υπογράψει πριν από περισσότερα από 30 χρόνια και το οποίο αποτελεί μέρος του εθιμικού διεθνούς δικαίου», επεξήγησε. Επιπροσθέτως, ο Νίκος Δένδιας τόνισε πως η Ελλάδα μοιράζεται επίσης μαζί με το Ομάν τη δέσμευση για ειρηνική επίλυση των διαφορών μέσω διαλόγου βάσει του Διεθνούς Δικαίου.
Διαμήνυσε πως η Ελλάδα δίνει ιδιαίτερη σημασία σε αυτήν την περιοχή όπου βρίσκεται το Ομάν. Ταυτόχρονα, τόνισε την ανάγκη να δώσει ιδιαίτερη σημασία σε αυτήν την περιοχή και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Έκανε ειδική μνεία στις σχέσεις της χώρας μας με το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου ενόψει της επίσκεψης του γενικού γραμματέα του την Παρασκευή στην Αθήνα. Ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε πως η Ελλάδα, εκτός από τις διμερείς της σχέσεις με τις χώρες του Κόλπου, επεκτείνει τη συνεργασία της με το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου. Υπενθύμισε πως τον περασμένο Απρίλιο, υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης με τον γενικό γραμματέα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, σημειώνοντας πως συναντηθήκαν εκ νέου στη Νέα Υόρκη.
Περαιτέρω, υπογράμμισε τον εποικοδομητικό ρόλο του Ομάν στην Υεμένη και τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλει για να αντιμετωπίσει ιδιαίτερα την ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη.
Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών καταδίκασε τις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον οποιασδήποτε χώρας στην περιοχή, πρόσφατα εναντίον της Σαουδικής Αραβίας, και κυρίως καταδίκασε τις τρομοκρατικές επιθέσεις με στόχους πολίτες.
Απευθυνόμενος στον ομόλογό του, τον συνεχάρη για τον διορισμό του ως υπουργό Εξωτερικών, ενώ εξέφρασε ειλικρινή συλλυπητήρια για τις απώλειες που υπέστη το Ομάν ως αποτέλεσμα του κυκλώνα Σαχίν (Shaheen).