«Η πορεία της πανδημίας στη χώρα είναι εξαιρετικά ανησυχητική, ιδίως μετά τον Αύγουστο, την ίδια ώρα που οι έχοντες την κυβερνητική ευθύνη παύουν να συζητούν για τα ζητήματα αυτά. Βρισκόμαστε στις χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη σε θύματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Κάθε βδομάδα χάνουμε περίπου 300 συνανθρώπους στη χώρα μας, περίπου δηλαδή όσοι κατοικούν σε ένα μικρό χωριό και η κυβέρνηση κινείται λες και έχει τελειώσει η πανδημία. Έχουμε θρηνήσει συνολικά πάνω από 15.000 συμπολίτες μας. Χτυπάμε το ξυπνητήρι στην κυβέρνηση που κρύβεται για να κρύψει την παταγώδη αποτυχία της» τόνισε με δραματικό τόνο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της Ώρας του Πρωθυπουργού στη Βουλή, που είχε ως αντικείμενο την επίκαιρη ερώτηση που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, για την αντιμετώπιση της πανδημίας από την πλευρά της κυβέρνησης.  

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε πως τα νοσοκομεία παραμένουν υποστελεχωμένα χωρίς καμία σοβαρή προσπάθεια ενίσχυσης και προσλήψεων νοσηλευτών. Περίπου ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας άνω των 50 δεν έχει κάνει ούτε μια δόση εμβολίου, ενώ ένας στους τέσσερις άνω των 80 ετών παραμένουν ανεμβολίαστοι. Κάτι φταίει λοιπόν εδώ. Μήπως ήταν λάθος η στρατηγική της καμπάνιας που κάνατε;» αναρωτήθηκε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

Και πρόσθεσε: «Τα σχολεία ξανάνοιξαν όπως έκλεισαν, με 25 – 30 μαθητές ανά τάξη. Έχει διπλασιαστεί το ποσοστό των ανηλίκων που νοσούν από κορονοϊό. Πάνω σε αυτά τα δεδομένα συζητάμε σήμερα και το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί πάλι, μετά από τόσους μήνες lock down με τόση διεθνή εμπειρία που έχουμε συλλέξει, είμαστε ξανά στον γκρεμό; Η απάντηση είναι γιατί από την πρώτη στιγμή κύριε Μητσοτάκη κινηθήκατε με όρους επικοινωνίας και πολιτικής σκοπιμότητας. Και όταν είδατε ότι η διαχείριση θέλει σχέδιο, απλώς παραιτηθήκατε. Δεν ασχοληθήκατε με το πρόβλημα εντατικά. Αφήσατε τη χώρα να πορεύεται στα τυφλά».

Εν συνεχεία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε μνεία στον ανασχηματισμό και με αφορμή την αλλαγή του πολιτικού σχήματος στο υπουργείο Υγείας υπογράμμισε ότι «μία ομάδα δεν την αλλάζεις όταν κερδίζει, την αλλάζεις όταν αποτυγχάνει», ασκώντας κριτική στον πρωθυπουργό για την τοποθέτηση του Θάνου Πλεύρη στην θέση του υπουργού Υγείας. «Μου είναι συμπαθής, αλλά είναι γνωστό ότι προέρχεται από τον χώρο της ακροδεξιάς. Η Ελλάδα έχει την πρωτοτυπία να έχει ένας δικηγόρο υπουργό Υγείας και έναν γιατρό υπουργό Δικαιοσύνης» ήταν τα λόγια του.

Κατά τον ίδιο, «τα δεδομένα και οι αριθμοί αποδεικνύουν ότι η χώρα βρίσκεται σε εξαιρετικά αρνητικό σημείο σε σχέση με τη διαχείριση της πανδημίας. Απευθύνω τις εξής στον πρωθυπουργό: Συναισθάνεται την κυβερνητική ευθύνη για τη κατάταξη της χώρας μας στις χειρότερες θέσεις της Ευρώπης σε θύματα αναλογικά με τον πληθυσμό και ποιες αξιολογεί ως αιτίες αυτής της αρνητικής εξέλιξης; Έχει σχέδιο αντιμετώπισης της οδυνηρής κατάστασης, με ενδυνάμωση του ΕΣΥ και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αποτελεσματική επιδημιολογική επιτήρηση, ενίσχυση του εμβολιασμού και του φαρμακευτικού προγράμματος ή η χώρα θα συνεχίζει να θρηνεί θύματα και η κυβέρνηση θα ομιλεί για κανονικότητα; Πρέπει να σταματήσετε να κρύβεται την τραγωδία των ανθρώπινων ζωών από την πανδημία. Η διεθνής πρακτική είναι πλούσια και έστω και τώρα πρέπει να αλλάξουμε πορεία για να μην χάσουμε άλλες ζωές. Επιβάλλεται μια νέα υγειονομική στρατηγική με επιδημιολογική επιτήρηση και εκτεταμένο testing. Απαιτείται γενναία ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας σε όλα τα επίπεδα και στοχευμένη ενημέρωση των πολιτών, πλήρη αξιοποίηση της αγωγής υγείας στα σχολεία και τα πανεπιστήμια. Πρέπει να προστατευτεί το σύστημα υγείας από την… covidοποίηση. Τέλος, πρέπει να αξιοποιηθούν τα φαρμακευτικά σκευάσματα που μπορούν να σώσουν ζωές».