Οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας διασταύρωσαν τα ξίφη τους στην Βουλή, το πρωί της Δευτέρας 18/10 για την πανδημία.
Τσίπρας: Η κυβέρνηση δυστυχώς κινείται εξαρχής στην αντιμετώπιση της πανδημίας αμιγώς, με όρους πολιτικής σκοπιμότητας
«Η πορεία της πανδημίας στη χώρα είναι εξαιρετικά ανησυχητική, ιδίως μετά τον Αύγουστο, την ίδια ώρα που οι έχοντες την κυβερνητική ευθύνη παύουν να συζητούν για τα ζητήματα αυτά. Βρισκόμαστε στις χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη σε θύματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Κάθε βδομάδα χάνουμε περίπου 300 συνανθρώπους στη χώρα μας, περίπου δηλαδή όσοι κατοικούν σε ένα μικρό χωριό και η κυβέρνηση κινείται λες και έχει τελειώσει η πανδημία. Έχουμε θρηνήσει συνολικά πάνω από 15.000 συμπολίτες μας. Χτυπάμε το ξυπνητήρι στην κυβέρνηση που κρύβεται για να κρύψει την παταγώδη αποτυχία της» τόνισε με δραματικό τόνο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της Ώρας του Πρωθυπουργού στη Βουλή, που είχε ως αντικείμενο την επίκαιρη ερώτηση που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, για την αντιμετώπιση της πανδημίας από την πλευρά της κυβέρνησης.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε πως τα νοσοκομεία παραμένουν υποστελεχωμένα χωρίς καμία σοβαρή προσπάθεια ενίσχυσης και προσλήψεων νοσηλευτών. Περίπου ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας άνω των 50 δεν έχει κάνει ούτε μια δόση εμβολίου, ενώ ένας στους τέσσερις άνω των 80 ετών παραμένουν ανεμβολίαστοι. Κάτι φταίει λοιπόν εδώ. Μήπως ήταν λάθος η στρατηγική της καμπάνιας που κάνατε;» αναρωτήθηκε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.
Και πρόσθεσε: «Τα σχολεία ξανάνοιξαν όπως έκλεισαν, με 25 – 30 μαθητές ανά τάξη. Έχει διπλασιαστεί το ποσοστό των ανηλίκων που νοσούν από κορονοϊό. Πάνω σε αυτά τα δεδομένα συζητάμε σήμερα και το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί πάλι, μετά από τόσους μήνες lockdown με τόση διεθνή εμπειρία που έχουμε συλλέξει, είμαστε ξανά στον γκρεμό; Η απάντηση είναι γιατί από την πρώτη στιγμή κύριε Μητσοτάκη κινηθήκατε με όρους επικοινωνίας και πολιτικής σκοπιμότητας. Και όταν είδατε ότι η διαχείριση θέλει σχέδιο, απλώς παραιτηθήκατε. Δεν ασχοληθήκατε με το πρόβλημα εντατικά. Αφήσατε τη χώρα να πορεύεται στα τυφλά».
Εν συνεχεία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε μνεία στον ανασχηματισμό και με αφορμή την αλλαγή του πολιτικού σχήματος στο υπουργείο Υγείας υπογράμμισε ότι «μία ομάδα δεν την αλλάζεις όταν κερδίζει, την αλλάζεις όταν αποτυγχάνει», ασκώντας κριτική στον πρωθυπουργό για την τοποθέτηση του Θάνου Πλεύρη στην θέση του υπουργού Υγείας. «Μου είναι συμπαθής, αλλά είναι γνωστό ότι προέρχεται από τον χώρο της ακροδεξιάς. Η Ελλάδα έχει την πρωτοτυπία να έχει ένας δικηγόρο υπουργό Υγείας και έναν γιατρό υπουργό Δικαιοσύνης» ήταν τα λόγια του.
Κατά τον ίδιο, «τα δεδομένα και οι αριθμοί αποδεικνύουν ότι η χώρα βρίσκεται σε εξαιρετικά αρνητικό σημείο σε σχέση με τη διαχείριση της πανδημίας. Απευθύνω τις εξής στον πρωθυπουργό: Συναισθάνεται την κυβερνητική ευθύνη για τη κατάταξη της χώρας μας στις χειρότερες θέσεις της Ευρώπης σε θύματα αναλογικά με τον πληθυσμό και ποιες αξιολογεί ως αιτίες αυτής της αρνητικής εξέλιξης; Έχει σχέδιο αντιμετώπισης της οδυνηρής κατάστασης, με ενδυνάμωση του ΕΣΥ και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αποτελεσματική επιδημιολογική επιτήρηση, ενίσχυση του εμβολιασμού και του φαρμακευτικού προγράμματος ή η χώρα θα συνεχίζει να θρηνεί θύματα και η κυβέρνηση θα ομιλεί για κανονικότητα; Πρέπει να σταματήσετε να κρύβεται την τραγωδία των ανθρώπινων ζωών από την πανδημία. Η διεθνής πρακτική είναι πλούσια και έστω και τώρα πρέπει να αλλάξουμε πορεία για να μην χάσουμε άλλες ζωές. Επιβάλλεται μια νέα υγειονομική στρατηγική με επιδημιολογική επιτήρηση και εκτεταμένο testing. Απαιτείται γενναία ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας σε όλα τα επίπεδα και στοχευμένη ενημέρωση των πολιτών, πλήρη αξιοποίηση της αγωγής υγείας στα σχολεία και τα πανεπιστήμια. Πρέπει να προστατευτεί το σύστημα υγείας από την… covidοποίηση. Τέλος, πρέπει να αξιοποιηθούν τα φαρμακευτικά σκευάσματα που μπορούν να σώσουν ζωές».
Μητσοτάκης: Κονωνία και οικονομία δεν ξανακλείνουν
Έξι αλήθειες για την πανδημία και τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της βουλής απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα παρουσιάζοντας επίσημα στατιστικά στοιχεία.
Αναφερόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε: «Λέτε ότι δήθεν η κυβέρνηση έχει σφυρίξει τη λήξη του πολέμου κατά της πανδημίας. Από πού προκύπτει αυτό το συμπέρασμα; Όταν η κυβέρνηση προτάσσει την πανδημία ως τη μεγαλύτερη πρόκληση, όταν λέμε ότι πρέπει να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμού μας, όταν κάνω 3 συσκέψεις την εβδομάδα για αυτό το θέμα με τους ειδικούς».
Επιχείρησε να δώσει απαντήσεις στο κατηγορώ που δέχθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα σε σχέση με τη διαχείριση της πανδημίας λέγοντας: «Ο επίλογος του κορονοϊου μπορεί να γράφεται με δυσκολίες στη χώρα μας. Είμαι εδώ για να απαντήσουμε παραθέτοντας τα πραγματικά δεδομένα που δεν αφορούν τη φωτογραφία της στιγμής αλλά τη συνολική αντιμετώπιση της πανδημίας. Επαναλαμβάνω επειδή επιμένετε να παρουσιάζετε μόνο την άσχημη εικόνα. Από την πρώτη στιγμή που χτύπησε η πανδημία την Ε.Ε. η Ελλάδα βρίσκεται στην καλύτερη θέση από την Ευρώπη. Είναι λάθος μεθοδολογικό να απομονώνετε τι συμβαίνει στη χώρα για κάποιες εβδομάδες και όχι τη μεγάλη εικόνα».
«Διαστρεβλώνετε τα πραγματικά στατιστικά δεδομένα»
Αναφερόμενος στην θνητότητα ο πρωθυπουργός τόνισε: «Είπατε ότι η χώρα παρουσιάζει υπερβάλλουσα θνητότητα και λόγω κορονοϊού και όχι. Δεν ισχύει αυτό. Η Ελλάδα είναι απολύτως εναρμονισμένη με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε σχέση με τη θνητότητα. Σας ζητώ να καταθέσετε στα πρακτικά τα δικά σας στοιχεία».
Υπογράμμισε δε ότι: «Όπως δηλώνουν όλα τα νοσοκομεία της χώρας, όσοι νοσούν βαριά, πολλοί από αυτούς καταλήγουν είναι σχεδόν στο σύνολό τους ανεμβολίαστοι από 88-90%. Διαστρεβλώνετε τα πραγματικά στατιστικά δεδομένα» και επανέλαβε ότι: «Η μόνη απάντηση που έχουμε απέναντι στη μάστιγα του κορονοϊού είναι το εμβόλιο. Αυτό αποδεικνύεται από όλα τα ιατρικά δεδομένα που υποστηρίζουν ότι οι ανεμβολίαστοι έχουν από 13 έως 20 φορές πιθανότητες να νοσήσουν βαριά σε σύγκριση με τους εμβολιασμένους. Τα εμβόλια είναι ασφαλή. Εμφανίζουν λιγότερες παρενέργειες ακόμη και από φάρμακα που παίρνουμε για πονοκέφαλο» και συμπλήρωσε: «Η θέση μας είναι δεδομένη: η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν. Και το σύστημα υγείας δεν θα γίνει μονομέτωπο με αναφορά στον κορονοϊό . Είναι και ένα ζήτημα δικαιοσύνης απέναντι στα 6,6 εκατομμύρια αυτών που έσπευσαν να εμβολιαστούν και βέβαια η αποστολή της πολιτείας είναι ασφάλεια, υγεία και ελευθερία για όλους».
Επιτέθηκε δε στην αντιπολίτευση τονίζοντας ότι στις περισσότερες χώρες η πανδημία έγινε σημείο διακομματικής σύγκλισης, ενώ στη χώρα μας η υγειονομική κρίση έχει γίνει σημείο φθηνής αντιπολίτευσης με μία ρητορική που δηλητηριάζει την κοινή γνώμη και σπέρνει σύγχυση.