Μια ακόμα συμφωνία η οποία θα θωρακίσει την άμυνα της χώρας αλλά και θα ενδυναμώσει ακόμα περισσότερο το status μας στην περιοχή, είναι αυτή την οποία θα υπογράψει την Πέμπτη στις ΗΠΑ ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος βρίσκεται ήδη στην Ουάσιγκτον.
της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Και όλα αυτά την ώρα που η τουρκική προκλητικότητα είναι αδιάκοπη και ανησυχεί Ελλάδα και συμμάχους. Και αυτό γιατί η Άγκυρα κλιμακώνει την παρεμβατικότητά της, ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, με μόνιμη παρουσία πολεμικών πλοίων μέσα στην Κυπριακή ΑΟΖ και συνεχείς εκδόσεις ΝΟΤΑΜ και NAVTEX με δεσμεύσεις μεγάλων περιοχών σε θάλασσα και αέρα (για ασκήσεις).
Τι προβλέπει η νέα Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ
Η νέα Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ που θα υπογραφεί αύριο έρχεται λίγες ημέρες μετά την κύρωση της ιστορικής συμφωνίας της Ελλάδας με τη Γαλλία, από την Βουλή, η οποία περιλαμβάνει τη σημαντική παράμετρο της ρήτρας αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η νέα συμφωνία προβλέπει την επέκταση της αμερικανικής παρουσίας σε τέσσερις νέες τοποθεσίες κάθε μια με την δική της σημασία.
Η μία τοποθεσία βρίσκεται κοντά στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία, ενώ μια ακόμα τοποθεσία βρίσκεται στη νησιωτική Ελλάδα. Οι τοποθεσίες θα τελούν υπό ελληνικό έλεγχο και θα χρησιμοποιούνται από αμερικανικές από ελληνικές δυνάμεις. Η διάρκειά της θα είναι πέντε χρόνια και δεν αποκλείεται να ανανεωθεί επ’ αόριστον.
Αυτό που επίσης περιμένει η Αθήνα είναι μια δήλωση στήριξης του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν προς την Ελλάδα. Κοιτάζοντας την χρονική συγκυρία, βλέπει μια υπερδύναμη όπως οι ΗΠΑ να έχουν μεν στρέψει προς το παρόν αλλού το ενδιαφέρον τους όμως, η κυβέρνηση δίνει μάχες ακόμα και στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας και αναμένει μέσα από τη διπλωματική δραστηριότητα να έρθουν θετικά αποτελέσματα.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχει ικανοποίηση για τις εξελίξεις, καθώς η συμφωνία υπογράφεται σε μια εποχή που το διεθνές σκηνικό είναι ρευστό. Οι ΗΠΑ στρέφουν το ενδιαφέρον τους στον Ειρηνικό ωκεανό, όπως φάνηκε και από την πρόσφατη συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία. Ωστόσο το αμερικανικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών δείχνει τη στρατηγική θέση της χώρας μας, καθώς και τον σταθεροποιητικό ρόλο που μπορεί να παίξει στην ευρύτερη περιοχή.
Πάντως ο διπλωματικός «μαραθώνιος» της ελληνικής πλευράς θα συνεχιστεί και μετά το ταξίδι του Νίκου Δένδια στις ΗΠΑ. Ο Έλληνας υπουργός στις 21 Οκτωβρίου θα συμμετάσχει στη διεθνή διάσκεψη στην Τρίπολη για την σταθεροποίηση της Λιβύης. Υπενθυμίζεται πως η κατάσταση στη χώρα παραμένει ρευστή, ενώ έντονο είναι το ενδιαφέρον της Άγκυρας -που εμμένει στο περιβόητο Τούρκο-λιβυκό μνημόνιο – για τις εξελίξεις. Όπως και να έχει, το φθινόπωρο είναι «καυτό».
Με τόση δραστηριότητα στο διπλωματικό πεδίο και με την Ελλάδα να χτίζει συμμαχίες, κυβέρνηση και αντιπολίτευση αναμένεται να συγκρουστούν πολιτικά χωρίς έλεος την Πέμπτη που θα μπαίνουν και οι υπογραφές για την συμφωνία με τις ΗΠΑ.