Την πορεία της διάσωση της Ελλάδας από το 2010 περιέγραψε ο Γιάννης Βαρουφάκης, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, επισημαίνοντας τα ολέθρια σφάλματα που έγιναν.
«Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ήταν καταδικασμένο να αποτύχει όποιος και εάν το εφάρμοζε», τόνισε ο υπ. Οικονομικών, καθώς όπως είπε δόθηκε «το μεγαλύτερο δάνειο στην ιστορία στο πιο πτωχευμένο κράτος της Ευρωζώνης».
«Τα πανηγύρια του Μαΐου του ’10 βασίζονταν σε τοξική φαντασίωση», σημείωσε χαρακτηριστικά, περιγράφοντας πώς η κρίση δεν σταμάτησε αλλά «έκανε μετάσταση σαν καρκίνος» και χτύπησε τις άλλες χώρες της Ευρώπης.
«Το τέλος της κρίσης δεν θα έρθει αν πούμε άλλο “ναι”», εξήγησε ο κ. Βαρουφάκης, αναφορικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης.
Ο κ. Βαρουφάκης υπογράμμισε πως όλο το πρόγραμμα που επιβλήθηκε στην Ελλάδα ήταν λάθος: «τι ωραία που θα ήταν αν το φάρμακο ήταν πικρό μεν, σωστό δε», δήλωσε, εξηγώντας πως αυτό απέχει πολύ από την πραγματικότητα.
«Το τέλος της κρίσης δεν θα έρθει αν πούμε ένα ακόμα “ναι” στο ήδη υπάρχον πρόγραμμα. Το ήδη υπάρχον φάρμακο είναι τοξικό, το γνωρίζει ο θεράπων ιατρός και το παραδέχεται κατ΄ιδίαν- αλλά το συνεχίζει διότι έχει δεσμεύσεις», ανέφερε στην ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών.
Μάλιστα, η αποτυχία του προγράμματος είναι κάτι που σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη παραδέχονται και τα μέλη της τρόικας «όσο τα μικρόφωνα είναι κλειστά». «Οι πολιτικές που απαιτούν να καταπιούμε είναι μέρος του προβλήματος», τόνισε.
«Το πρώτο μνημόνιο ήταν πράξη αλληλεγγύης προς τις τράπεζες της Βόρειας Ευρώπης. Επέστρεψε σε τράπεζες γερμανικές και γαλλικές να ξεφορτωθούν ομόλογα δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό εννοούμε με τη φράση “σοσιαλισμός αποκλειστικά για τραπεζίτες”», σημείωσε ο υπουργός και συνέχισε: «Όταν αυτή η κυνική μεταβίβαση ολοκληρώθηκε, τότε ξαφνικά είχαμε αναδιάρθρωση το PSI που έπληξε τους φορολογούμενους. Σήμερα, η κρίση έχει κάνει μετάσταση, έχει διεισδύσει στις αρνητικές προσδοκίες των πολιτών».
Αναφορικά με τον τρόπο που η κυβέρνηση προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, «έχει ένα και μοναδικό αίτημα», όπως είπε ο κ. Βαρουφάκης: «Να μας δοθεί η ευκαιρία να καταθέσουμε τις προτάσεις μας». Όσο για τη στάση των εταίρων, σύμφωνα με τον υπουργό ήταν: «Μας έβαλαν το μαχαίρι στο λαιμό λέγοντας είτε υπογράφετε, είτε…».
«Ζητάμε μια συμφωνία γέφυρα μεταξύ του μνημονικού προγράμματος και ενός νέου συμβολαίου που θα βάλει τη χώρα σε πορεία ανασυγκρότησης. Δεν θα κάνουμε καμία κίνηση που θα εκτροχιάσει τον προϋπολογισμό, θα καταθέσουμε και θα βάλουμε μπροστά βαθιές μεταρρυθμίσεις σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ. Ο Άνχελ Γκουρία έρχεται αύριο στην Αθήνα για να μας βοηθήσει. Τρόικα τέλος, όπως έχουν ήδη αποδειχθεί και οι δανειστές. Δεν εννοώ τους τρεις θεσμούς στους οποίους ανήκει η Ελλάδα, αλλά το κλιμάκιο τεχνοκρατών, που δεν είναι εξουσιοδοτημένοι να συζητήσουν μαζί μας τη φιλοσοφία του προγράμματος. Αυτό τελείωσε», τόνισε..
«Απαιτούμε μια νέα συζήτηση για την ουσία του προβλήματος, επειδή οι πολιτικές που απαιτούν να καταπιούμε, είναι μέρος του προβλήματος και όχι το πραγματικό φάρμακο», συνέχισε ο κ. Βαρουφάκης, ζητώντας εκ νέου μια μεταβατική συμφωνία που θα επιτρέψει στην ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει σε εύλογο χρόνο τις προτάσεις της για τη διαπραγμάτευση του χρέους. «Στη διαπραγμάτευση θα προσέλθω με τη σκέψη ότι εκπροσωπώ το 40% που μας ψήφισε, αλλά και το 60% που δεν μας ψήφισε. Θα κρατώ κατά νου τις συγκινητικές προτροπές “να μην κάνουμε πίσω”, αλλά και τις προτροπές να βρούμε μια λύση. Εύχομαι ότι δεν θα υπάρξει ελληνική ψυχή, που όπως οι μαυραγορίτες της Κατοχής προσεύχονταν, “βάστα Ρόμελ”».
Ο κ. Βαρουφάκης έκλεισε την ομιλία του με μια αναφορά στον Ανδρέα Παπανδρέου, μεταφέροντας μια φράση του: «Τον yes man δεν τον σέβεται κανένας ούτε αυτός στον οποίον λέει ναι ναι ναι. Ούτε man, ούτε no man. Δεσμεύομαι ως υπουργός οικονομικών μιας ρημαγμένης οικονομίας, δεν θα υπάρχει ποτέ διάθεση αντιπαράθεσης ή αντιδικίας με κανέναν βουλευτή, ιδίως της αντιπολίτευσης».