Η διοικητική μεταρρύθμιση του ελληνικού δημοσίου είναι ένας από τους πιο απαιτητικούς τομείς, αναφέρεται στο εισαγωγικό σημείωμα της συνέντευξης του Γιώργου Κατρούγκαλου στη γαλλική εφημερίδα, Le Monde.
Ο πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και συνταγματολόγος, Γιώργος Κατρούγκαλος, ανέλαβε ως αναπληρωτής υπουργός, λέει η εφημερίδα, το στρατηγικής σημασίας για τη νεοσύστατη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα τομέα της διοικητικής μεταρρύθμισης.
Η εφημερίδα κάνει αναφορά στις πρώτε εξαγγελίες της νέας Ελληνικής κυβέρνησης, όπως το πάγωμα των ιδιωτικοποιήσεων και μεταφέρει την απάντηση του κ. Κατρούγκαλου, ο οποίος τονίζει ότι «εμείς δεν αναγνωρίζουμε ούτε το μνημόνιο ούτε την τρόικα».
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε επίσης ότι αποφάσισε να επαναπροσληφθούν περίπου 2.000 δημόσιοι υπάλληλοι, «που είχαν τεθεί άδικα σε διαθεσιμότητα, εξαιρούμενοι από κάθε διαδικασία αξιολόγησης. Όπως οι 500 καθαρίστριες του υπουργείου οικονομίας ή οι σχολικοί φύλακες που απομακρύνθηκαν απλώς για να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης 15.000 θέσεων έως τα τέλη του 2014».
Όπως εξήγησε όμως το κόστος και το νομικό πλαίσιο της επανένταξης δεν έχουν καθοριστεί ακόμη, αλλά χαρακτήρισε αυτές τις αποφάσεις ως «το πρώτο συμβολικό μέτρο».
Παράλληλα, επανέλαβε τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ να εξαλειφθούν οι πελατειακές σχέσεις στο δημόσιο, παρότι δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ασκηθούν πιέσεις ώστε να μην αλλάξει τίποτα.
Όταν ερωτήθηκε για την προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ να θέσει τέλος στην αξιολόγηση και να αλλάξει το καθεστώς κινητικότητας των υπαλλήλων, ο Γιώργος Κατρούγκαλος απάντησε ότι «παρότι δε θέλουμε να αποδεχθούμε τις εντολές της τρόικας, η τεχνική βοήθεια της task force είναι καλοδεχούμενη γιατί υπάρχουν υπηρεσίες υπεράριθμες και άλλες που είναι υποστελεχωμένες».
Μάλιστα, είπε ότι δεν είναι κατά της αξιολόγησης, αλλά αντιτίθεται στην αξιολόγηση που προβλέπονταν έως τώρα με ποσοστώσεις.
Και διευκρίνισε ότι θα εργαστεί ακολουθώντας τρεις αρχές, την αξιολόγηση των αναγκών, τον καθορισμό των προφίλ στα διάφορα πόστα και την αξιολόγηση των υπαλλήλων και την κινητικότητα.
Τέλος, ερωτήθηκε για τα συνδικάτα και είπε ότι θα διαπραγματευτεί μαζί τους. Όπως τόνισε «η αξιολόγηση δεν θα γίνει με στόχο τις απολύσεις», αλλά με στόχο να γίνει μία αναδιοργάνωση, αλλά και να παταχθεί το πελατειακό κράτος και η διαφθορά.
Τέλος, τόνισε ότι «η δημόσια διοίκηση πάντα ήταν ο μεγάλος άρρωστος στην Ελλάδα αλλά τα δύο κόμματα που ήταν στην εξουσία δεν είχαν δεν είχαν κανένα συμφέρον να τη διορθώσουν γιατί αντλούσαν όφελος. Αυτό σήμερα τελειώνει».