Την πρόθεση της κυβέρνησης να συμβάλλει έτσι ώστε η Ευρώπη να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην νέα πραγματικότητα που ξημερώνει εξέφρασε από τον εμβληματικό χώρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Η Σύνοδος Κορυφής του Νότου MED9 έδωσε το βήμα στον Έλληνα πρωθυπουργό να ξεδιπλώσει το όραμα για έναν κόσμο και μια Μεσόγειο όπου θεμελιώδης προτεραιότητα είναι η ασφάλεια και η σταθερότητα.
Στην γεωπολιτική συγκυρία που υπάρχει όπως το νέο σύμφωνο ασφάλειας ΗΠΑ – Αυστραλίας – Μεγάλης Βρετανίας (AUKUS), και ενώ δεν έχει περάσει πολύς χρόνος από την οριστική αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, ο πρωθυπουργός έθεσε ενώπιον ηγετών και Βρυξελλών το διακύβευμα και έδειξε διατεθειμένος για πρωτοβουλίες σε διπλωματικό επίπεδο.
Το περιβάλλον άλλωστε γύρω από την Μεσόγειο είναι ένα περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις με ζητήματα ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, με την αγωνία για νέες μεταναστευτικές ροές και προσφυγικούς πληθυσμούς με αστάθεια σε χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.
[…] Γιατί στην πόλη όπου γεννήθηκε, η Δημοκρατία καλείται τώρα να αναβαθμιστεί για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του αυταρχισμού και του λαϊκισμού. Ενώ η Μεσόγειος του πολιτισμού, των ανοιχτών οριζόντων και της ευημερίας, μάς ζητά να προστατεύσουμε την ειρήνη και την ασφάλεια γύρω της, αλλά και την ίδια την ισορροπία στο οικοσύστημα που ζει στα νερά της», είπε ο πρωθυπουργός από την αρχή της τοποθέτησής του θέλοντας να δώσει το στίγμα των προθέσεών του.
Επίσης σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του υπογράμμισε ο πρωθυπουργός «Είναι προβλήματα που θέτουν, πια, επιτακτικά στο τραπέζι τα ίδια τα γεγονότα αλλά και οι πρόσφατες αναδιατάξεις στην παγκόσμια σκακιέρα. Είναι μία επιλογή που, προφανώς, προϋποθέτει νέους συνδυασμούς στο πλέγμα των συμμαχιών μας. Αλλά προβάλει, πλέον, ως αδήριτος στόχος και για την επίτευξή του η Ελλάδα θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή».
Ανάγκη για νέο Σύμφωνο
Σε οικονομικό επίπεδο ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε για ακόμα μια φορά ότι δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς κοινωνική συνοχή, ότι η οικονομία δεν μπορεί να ξανακλείσει και περιγράφοντας την επόμενη μέρα από την πανδημία ζήτησε σταθερό βηματισμό, τόσο στο μέτωπο της δημόσιας υγείας όσο και σε εκείνο της οικονομίας.
Και εδώ, έθεσε τους όρους υπό τους οποίους θα επιτευχθεί οικονομική πρόοδος. «Το επόμενο που θα μας απασχολήσει σε λίγο καιρό θα είναι το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας. Θα πρέπει να αξιοποιεί θετικά τις εμπειρίες του προηγούμενου, αποφεύγοντας όμως τις αστοχίες του. ‘Αλλωστε, ειδικά ο ευρωπαϊκός Νότος απέδειξε ότι δεν έχει ανάγκη από λιτότητα αλλά προοπτική και αυτήν είμαστε έτοιμοι να υπηρετήσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.
Μήνυμα στην Τουρκία
Το μήνυμα στην Άγκυρα ήταν ξεκάθαρο: Υπάρχει το διεθνές δίκαιο και η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και η Τουρκία δεν μπορεί να συμπεριφέρεται ως πειρατής στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο πρωθυπουργός, κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει την επιθετική της συμπεριφορά όχι μόνο απέναντι στην Κύπρο και στην Ελλάδα, αλλά και συνολικά στην περιοχή.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικαλέστηκε όλα τα πρόσφατα συμπεράσματα των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων για τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας και πρόσθεσε σε αυτά και το μήνυμα των μεσογειακών κρατών το οποίο «απεστάλλη» από την Αθήνα…
Μίλησε για την «αναγκαιότητα της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης, τη χάραξη του δικού της δρόμου στην άμυνα, στην ασφάλεια, στην ενέργεια, στην οικονομία, στην υγεία».
Εμφανής η αγωνία για νέο μεταναστευτικό
Από την τοποθέτηση του Έλληνα πρωθυπουργού διαφάνηκε η αγωνία των μεσογειακών κρατών μετά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν να μην ζήσει η περιοχή μας αλλά και η ΕΕ στο σύνολό της μέρες του 2015.
Ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή καθώς είναι και ο φύλακας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.
«Τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης πρέπει να προστατευτούν και ναι, πρέπει να εντατικοποιηθεί και η συνεργασία μας με χώρες που βρίσκονται πιο κοντά στο Αφγανιστάν, όπως η Τουρκία, προκειμένου οι πρόσφυγες να μπορούν να μείνουν πιο κοντά στις εστίες τους», τόνισε σε σημείο της ομιλίας του.
Τέλος, έδωσε το στίγμα των προθέσεων τόσο του ίδιου όσο και των άλλων ηγετών λέγοντας: «Ένα, όμως, είναι βέβαιο. Δεν θα επιτρέψουμε την επανάληψη του φαινομένου των ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών ροών που βιώσαμε το 2015».