«Το παιχνίδι του δειλού ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους πιστωτές της βοήθησαν το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα της αντιπολίτευσης να προηγηθεί στις δημοσκοπήσεις», τονίζει σε μακροσκελές της δημοσίευμα η εφημερίδα «Wall Street Journal» για το πώς «Ελλάδα και Γερμανία έφεραν το καζάνι της Ευρώπης που σιγόβραζε μέσα στην κρίση, σε σημείο βρασμού».

Το ρεπορτάζ των Marcus Walker και Μαριάνας Κακαουνάκη ξετυλίγει το κουβάρι των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα μας, ξεκινώντας από την περασμένη άνοιξη όταν η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επισκέφτηκε την Ελλάδα και πρωτοακούστηκε ο Αντώνης Σαμαράς να μιλά περί «ανακούφισης του χρέους». Τότε η κ. Μέρκελ είχε ζητήσει την ακριβή μετάφραση της λέξης «ανακούφιση», λέγοντας στον κ. Σαμαρά: «Κάτι τέτοιο δεν ακούγεται και τόσο καλά στα γερμανικά».

«Η Ελλάδα, η πιο προβληματική οικονομία της ευρωζώνης, παραμένει δεμένη σε ένα αμείλικτο πρόγραμμα διάσωσης, δημιούργημα του Βερολίνου, που δίνει οικονομική βοήθεια σε αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις και τακτικές αξιολογήσεις», σχολιάζουν οι αρθρογράφοι της αμερικανικής εφημερίδας.

Όπως επισημαίνεται, οι ατσάλινοι κανόνες του προγράμματος έσπρωξαν την Ελλάδα στις πρόωρες εκλογές, με ένα αποτέλεσμα που θα μπορούσε να ξαναβάλει τη χώρα στο χείλος της εξόδου από το ευρώ. Επικαλούμενη τις δημοσκοπήσεις στις οποίες προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ, η WSJ αναφέρει ότι είναι ένα κόμμα το οποίο υπόσχεται να δώσει οριστικό τέλος στη λιτότητα που επέβαλαν οι Ευρωπαίοι στην Ελλάδα.

«Ακόμα κι αν ο Σαμαράς νικήσει την Κυριακή, οι θεμελιώδεις διαφωνίες της Αθήνας με τους πιστωτές της δείχνουν πόσο δύσκολο είναι για οποιοδήποτε έλληνα ηγέτη να ικανοποιήσει την Ευρώπη και το ΔΝΤ, χωρίς να μην προκαλέσει πολιτικές αναταραχές», τονίζεται στο δημοσίευμα.

Η WSJ αναφέρει επίσης: «Η αυστηρή συνταγή της Γερμανίας να κάνει την Ευρώπη πιο ολιγαρκή και ανταγωνιστική ασκεί μεγάλες πιέσεις προς τις πιο αδύναμες χώρες-μέλη του ευρώ και το 2015 να απειλείται να γίνει η χρονιά των πολιτικών ανακατατάξεων. Μεταξύ των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, ανερχόμενοι αστέρες στην πολιτική, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το αριστερό πάρτι Ποδέμος στην Ισπανία αμφισβητούν τις αντιλαϊκές αποφάσεις Ευρώπης και ΔΝΤ».

«Το νέο ελληνικό δράμα δείχνει καθαρά πόσο η μακροχρόνια οικονομική δυσπραγία της Ευρώπης μετατρέπεται ολοένα και περισσότερο σε μια πολιτική και κοινωνική κρίση, διαβρώνοντας την εμπιστοσύνη στα κόμματα και σε θεσμούς όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ την ίδια ώρα τροφοδοτεί την άνοδο των λαϊκιστών και από την αριστερά και από τη δεξιά», επισημαίνει η Wall Street Journal.