Τα νοθευμένα ποτά δυστυχώς κυκλοφορούν ευρέως στα νυχτερινά καταστήματα και θέτουν σε σοβαρούς κινδύνους όσους τα καταναλώνουν. Τα νοθευμένα ποτά παράγονται σε μη αδειοδοτημένους χώρους και συχνά είναι συσκευασμένα με τρόπο ώστε να θυμίζουν καλά γνωστές, νόμιμες μάρκες.
Τι είναι τα ποτά-μπόμπες
Στις λεγόμενες «μπόμπες», όμως, χρησιμοποιούνται χημικά που προορίζονται για υγρά καθαρισμού, αφαιρετικά βερνικιών για τα νύχια και καθαριστικά τζαμιών παρμπρίζ.
Μπορεί επίσης να περιέχουν τις ουσίες μεθανόλη και ισοπροπανόλη, που κανονικά προστίθενται στα αντιψυκτικά και σε ορισμένα καύσιμα.
Η κατανάλωση ποτών με τέτοιου είδους χημικά και αλκοόλες μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα, όπως:
- Ναυτία και εμετούς
- Κοιλόπονο, υπνηλία και ίλιγγο
- Νεφρική ή ηπατική ανεπάρκεια
- Κώμα
- Μόνιμη τύφλωση
Τα ποτά που νοθεύονται πιο εύκολα
Μεταξύ των ποτών που νοθεύονται πιο εύκολα συγκαταλέγονται τα «λευκά ποτά υψηλών αλκοολικών βαθμών, όπως η βότκα, το τζιν, το τσίπουρο και το λευκό ρούμι.
Ακόμα, μεγάλη διαφορά συνιστά ο τρόπος διάθεσης και κατανάλωσης των ποτών. Αν ένα ποτό σερβίρεται τυπικά από ανοιγμένη φιάλη, ως μέρος κοκτέιλ ή σκέτο, και μας το παρέχει κάποιος τρίτος, έχει περισσότερες πιθανότητες να είναι νοθευμένο, λόγω του πόσο εκτεθειμένο είναι.
Τα ποτά που είναι δύσκολο να νοθευτούν
Από την άλλη, τα πιο αραιά σε αλκοόλ, «σκούρα» ποτά, είναι πιο σπάνιο να περιέχουν ξένα χημικά. Σε αυτά συγκαταλέγονται το κρασί, οι μπίρες, αλλά ακόμη και πιο έντονα οινοπνευματώδη, όπως το ουίσκι και το μαύρο ρούμι.
Αναλόγως, είναι πολύ πιο δύσκολο έως αδύνατο να έχει νοθευτεί ένα ποτό που διατίθεται σε επίπεδο λιανικής με σφραγισμένη φιάλη, κάτι που καθιστά την μπίρα και τα εμφιαλωμένα κοκτέιλ και mocktails τις πιο ασφαλείς επιλογές.