Να πετύχουν την εκλογή πέντε μειονοτικών βουλευτών στους Νομούς Ξάνθης και Ροδόπης, εκμεταλλευόμενοι την πολυδιάσπαση της χριστιανικής ψήφου επιχειρούν στο τουρκικό προξενείο.

Μετά την επίδειξη δύναμης που έκανε το προξενείο στις ευρωεκλογές, όπου το μειονοτικό κόμμα ΚΙΕΦ αναδείχθηκε πρώτο και στους δύο νομούς, τώρα στις εθνικές εκλογές επιχειρείται κάτι ανάλογο ώστε η μειονοτική ψήφος να κατευθυνθεί στη στήριξη συγκεκριμένων υποψηφίων.

Στόχος είναι για πρώτη φορά να επιδιωχθεί να εκπροσωπηθεί στη Βουλή η μειονότητα με πέντε ή τουλάχιστον με τέσσερις βουλευτές.

Οι χριστιανοί ψηφοφόροι ψηφίζουν  πολιτικά και κομματικά με αποτέλεσμα η ψήφος να σπάει σε πολλά κόμματα, ενώ με τη χειραγώγηση της μειονοτικής ψήφου αυτή παίρνει εθνοτικά χαρακτηριστικά.

Το σκηνικό το οποίο διαμορφώνεται στους δύο νομούς είναι αρκετά περίπλοκο και για να επιτευχθεί ο στόχος των πέντε βουλευτών θα πρέπει να συνυπάρξουν πολλοί απρόβλεπτοι σήμερα παράγοντες.

Στη Ροδόπη στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ εκτός του Α. Καραγιουσούφ επανεμφανίζεται το δυνατό στέλεχος της Αριστεράς στη μειονότητα, Μουσταφά Μουσταφά.

Το ΚΙΕΦ ανακοίνωσε ότι δεν κατεβαίνει στις εκλογές λόγω του πλαφόν του 3% και έτσι μπορεί να ανταποδώσει την κίνηση «καλής θέλησης» συγκεκριμένων κομμάτων, που απέφυγαν να παρουσιάσουν ισχυρές μειονοτικές υποψηφιότητες στα ευρωψηφοδέλτιά τους.

Σημαντική ήταν και η κίνηση αιφνιδιασμού του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Α. Χατζηοσμάν, ο οποίος την τελευταία στιγμή ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος.

Ο Ιλχάν Αχμέτ, πρώην βουλευτής της ΝΔ , μετά τις αναζητήσεις του στη ΔΗΣΥ της κ. Μπακογιάννη και στη ΔΗΜΑΡ έσπευσε να εξασφαλίσει την υποψηφιότητά του με το Ποτάμι.

Στην Ξάνθη ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ είναι ο ισχυρός υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο άλλος ισχυρός είναι ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Τσετίν Μάτατζι. Ο κ. Μάτατζι θα είναι υποψήφιος με το Κίνημα. Εάν το Κίνημα μπορέσει να μπει στη Βουλή, η εκλογή του κ. Μάτατζι είναι πολύ πιθανή.

Απρόβλεπτος παράγοντας είναι το πόσο θα διατηρήσει τις δυνάμεις της η ΝΔ και στους δύο νομούς, ώστε να επανεκλεγούν ο Αλ. Κοντός στην Ξάνθη και ο Ευρ. Στυλιανίδης στη Ροδόπη.