Ανησυχία αποτυπώνουν οι τίτλοι δημοσιευμάτων του γαλλικού Τύπου, που αναφέρονται στη σημερινή πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ελλάδα: «Η Ελλάδα, έτοιμη για ένα νέο ψυχόδραμα», γράφει η οικονομική «Λεζ Εκό», «Η ΕΕ καιροφυλακτεί για την προεδρική εκλογή στην Ελλάδα. Το σενάριο των πρόωρων εκλογών ανησυχεί τις Βρυξέλλες που φοβούνται τη νίκη των αντι-τροϊκανών», είναι ο τίτλος της «Λιμπερασιόν», στις αγορές στρέφει τους προβολείς η «Φιγκαρό» η οποία συγκαταλέγει την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, ως έναν από τους «τρεις λόγους έντασης».
Για τη «Φιγκαρό», ο πρώτος λόγος έντασης στις αγορές, είναι η πτώση της τιμής του πετρελαίου. Αμέσως μετά έρχεται «η ανησυχία που προκαλεί η προεδρική εκλογή στην Ελλάδα», που μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες βουλευτικές και ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και ο τρίτος λόγος που ακολουθεί, είναι η κατάσταση στην ευρωζώνη, η οποία δεν κατορθώνει να ανεβάσει ανάπτυξη και πληθωρισμό από τα χαμηλά επίπεδα στα οποία έχουν καθηλωθεί, ενώ η Γαλλία και η Ιταλία εμφανίζονται όλο και περισσότερο ως «οι αδύναμοι κρίκοι».
Στη «Λεζ Εκό», η Κατρίν Σατινιού υπογραμμίζει ότι η προεδρική εκλογή στην Ελλάδα προκαλεί νέες πολιτικές αναταράξεις. Σημειώνει ότι δεν είναι δυνατή σήμερα η εκλογή Προέδρου, «υπάρχει, όμως, μια ουσιαστική ελπίδα» στον τρίτο γύρο. Τούτο βασίζεται στο σκεπτικό ότι οι βουλευτές που ανήκουν σε μικρά κόμματα και ξέρουν ότι δεν θα μπορέσουν να επανεκλεγούν, ίσως υποστηρίξουν τον υποψήφιο της κυβέρνησης. Σύμφωνα δε με το δημοσίευμα, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών «πόνταραν τις τελευταίες μέρες στον φόβο», μιλώντας ακόμα και για ενδεχόμενο έλλειψης ρευστότητας και εξαναγκασμό εξόδου από το ευρώ, στην περίπτωση ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Η δημοσιογράφος, πάντως, εκτιμά ότι «οι πιστωτές δηλώνουν ψύχραιμοι», οι δε αγορές «δεν πιστεύουν ότι υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης (ντόμινο) στην περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας».
Στο ίδιο άρθρο φιλοξενείται συνέντευξη του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος θεωρεί «ως αναπόφευκτο» το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και επικρίνει τον πρωθυπουργό ότι εστιάζει τα επιχειρήματά του όχι στις δικές του επιτυχίες, αλλά στην κινδυνολογία περί ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Ο κ. Κατρούγκαλος υποστηρίζει ότι «υπάρχει δυνατότητα μιας άλλης πολιτικής, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο σύνολο της ΕΕ, αφού αποδεδειγμένα η λιτότητα δεν αποδίδει. Αν συγκρίνουμε την κατάσταση στην ΕΕ και στις ΗΠΑ διαπιστώνουμε ότι η ανάπτυξη είναι δυνατή υπό την προϋπόθεση να ασκήσουμε μια ρεαλιστική πολιτική». Για τον ευρωβουλευτή, «είναι παράλογο να μειώνουμε τις δημόσιες δαπάνες» σε μια εποχή παρόμοιας κρίσης. Αυτό το υποστηρίζει μόνο η Γερμανία και η ηθικολογική πολιτική της».
Εξάλλου, στο ερώτημα ποια θα είναι τα πρώτα μέτρα και η πολιτική γραμμή που θα ακολουθήσει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιώργος Κατρούγκαλος ανέφερε:
«Αποκατάσταση του ηλεκτρικού στα νοικοκυριά που δεν μπορούν να το πληρώσουν, αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και αύξηση του ορίου κάτω από το οποίο τα νοικοκυριά δεν θα πληρώνουν φόρους. Το ζήτημα είναι να αποκαταστήσουμε τις κοινωνικές αξίες και να τονώσουμε την οικονομία».
Σε ο,τι αφορά στο χρέος, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι «δεν θα γίνουν μονομερείς ενέργειες, αλλά θα ζητήσουμε μια διεθνή διάσκεψη, όπως εκείνη που έγινε το 1953 για τη Γερμανία και η οποία είχε σαν αποτέλεσμα τη μείωση του γερμανικού χρέους. Το ζήτημα του ελληνικού χρέους και το από πού εκπορεύεται, ξεπερνά κατά πολύ τα σύνορα της χώρας μας και αφορά ολόκληρη την ΕΕ».
Στην εφημερίδα «Λιμπερασιόν» η Μαρία Μαλαγαρδή υπογραμμίζει ότι «όλα τα βλέμματα της Ευρώπης είναι σήμερα στραμμένα στην ελληνική Βουλή». Χαρακτηρίζει ως στοίχημα «στο πόκερ» την απόφαση του πρωθυπουργού να επισπεύσει την εκλογή Προέδρου, καθ’ ότι είναι παρακινδυνευμένη, αφού η κυβέρνηση συνεργασίας συγκεντρώνει μόνο 155 βουλευτές. Δίνει στη συνέχεια μια ζοφερή εικόνα της κατάστασης στη χώρα: «Ένα χρέος που έφθασε τα 321 δισ. το 2013, κοντά 2,5 εκατ. Έλληνες που ζουν πλέον κάτω από το όριο της φτώχειας, η ανεργία που αγγίζει το 27% και κάτω από έναν καταιγισμό φόρων που προβλέπεται να αυξηθούν το 2015 (…) η ανασφάλεια μοιάζει να έχει ριζώσει» λέει η δημοσιογράφος.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο ΣΥΡΙΖΑ που διαθέτει 71 βουλευτές, σερφάρει στο κύμα της λαϊκής απογοήτευσης και μπορεί να ελπίζει να κερδίσει την εξουσία και να θέσει σε αμφισβήτηση τις επιβεβλημένες από την τρόικα μεταρρυθμίσεις. «Ένα τέτοιο σενάριο φαίνεται να αντιμετωπίζεται σοβαρά από τις Βρυξέλλες που δεν καθυστέρησαν να ασκήσουν πιέσεις για να το αποτρέψουν» σημειώνει.
Και στη συνέχεια αναφέρεται «στον εκβιασμό γύρω από το χάος ή την έξοδο από το ευρώ που κραδαίνει ο πρωθυπουργός, που θα μπορούσε τελικά να αποδειχθεί αποτελεσματικός».
Η εφημερίδα παραθέτει σχόλιο του πολιτικού αναλυτή Γιώργου Σεφερζή, όπου αναπτύσσεται ως επιχείρημα ότι «οι περισσότεροι Έλληνες παρότι είναι πεπεισμένοι για την αναποτελεσματικότητα των μέτρων λιτότητας, εντούτοις, σε μια περίοδο που η χώρα διαπραγματεύεται το τελευταίο της δάνειο, προβληματίζονται για τις συνέπειες που θα μπορούσε να προκαλέσει μια αδυναμία εκλογής Προέδρου, το ενδεχόμενο μιας νέας φάσης αβεβαιότητας, καθώς και το μένος των Βρυξελλών και κυρίως της Γερμανίας».
«Σε μια χώρα, λοιπόν, τραυματισμένη από αλλεπάλληλα σοκ, η έστω και ασθενής ελπίδα βελτίωσης της κατάστασης, μπορεί να σταθεί περισσότερο καθοριστική, από την προοπτική πρόκλησης περαιτέρω αναταράξεων», καταλήγει η «Λιμπερασιόν».