«Άραγε θα αισθανθείτε κάποτε την ανάγκη να εξηγήσετε στον ελληνικό λαό τι πήγε στραβά και το χρέος αντί να μειωθεί, εκτινάχθηκε», επεσήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας στην τοποθέτησή του κατά τη διαδικασία ψήφισης του προϋπολογισμού του 2015.
«Δεχθήκατε οικονομικά προγράμματα βαρβαρότητας που δε θα γινόταν δεκτά σε καμία πολιτισμένη δημοκρατία, σε καμία χώρα της Ευρώπης. Προσέξτε τα προγράμματα αυτά δεν έγιναν δεκτά από τον ελληνικό λαό. Ο ελληνικός λαός εξεγέρθηκε στην προοπτική αυτή», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Από ποιους έγιναν αποδεκτά; Δε χρειάζεται να προσθέσω ούτε μισή λέξη για να μη μου πείτε ότι θα σας κακοχαρακτηρίσω, θα παραθέσω αυτούσια τη φράση, που ο προσφιλής σας κύριος Σόιμπλε το 2013 σε μια συνέντευξή του είπε: “Από μια ανεύθυνη πολιτική ελίτ που θυσίασε την ελληνική οικονομία για τα δικά της βραχυπρόθεσμα συμφέροντα και για τα συμφέροντα συγκεκριμένων ομάδων”», ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Βέβαια, ο κύριος Σόιμπλε και οι δανειστές μας μαζί με αυτή ακριβώς την πολιτική ελίτ επέλεξαν να συμμαχήσουν προκειμένου να προωθήσουν τους δικούς τους στόχους, τις δικές τους επιδιώξεις», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ψήφος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή ισοδυναμεί με ψήφο για την παράταση του βίου της σημερινής κυβέρνησης και ψήφος για τη συνέχιση της πολιτικής των μνημονίων. Αυτή είναι η θέση που πρόβαλε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας μιλώντας απόψε στη Βουλή.
Ο κ. Τσίπρας αναρωτήθηκε με ποια λογική ένας βουλευτής που δεν θα ψηφίσει απόψε τον προϋπολογισμό, θα πει αύριο «ναι» στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας αν η στάση του δεν είναι προϊόν μεθοδεύσεων. Με το σκεπτικό αυτό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε πως αν απόψε, στην ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό, η κυβέρνηση δεν συγκεντρώσει τις ψήφους που απαιτεί η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, τότε αύριο πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε εκλογές.
Όποιος ψηφίσει Πρόεδρο, ψηφίζει και νέα μέτρα
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο σενάριο που θέλει την κυβέρνηση να επιδιώκει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας μέσα στον Ιανουάριο, μέσα σε κλίμα πιέσεων από την τρόικα προκειμένου να «διευκολύνει» τους βουλευτές που θέλουν να ψηφίσουν Πρόεδρο και δεν έχουν ακόμη «εκδηλωθεί»: «Διακινούν κάποιοι ότι η κυβέρνηση είναι πιθανόν να επιχειρήσει ένα τέχνασμα. Μια εξαπάτηση. Θα ζητήσει, λένε, μια μικρή παράταση από την τρόικα και θα επιδιώξει να ψηφιστεί το Γενάρη Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μέσα σε ένα κλίμα πρωτοφανών πιέσεων και εκβιασμών. Εκβιασμών και πιέσεων, σε συνεννόηση, λένε, με θεσμικά και εξωθεσμικά κέντρα, μέσα και έξω από τη χώρα, κατά τη διάρκεια που μεσολαβεί από την πρώτη στη δεύτερη και από τη δεύτερη έως την Τρίτη ψηφοφορία, με στόχο να δοθεί το άλλοθι σε κάποιους που έχουν πειστεί αλλά είναι ντροπαλοί να το εκδηλώσουν, να δικαιολογήσουν την αλλαγή της στάσης τους. Ακούστε, όποια παιχνίδια και να παίξετε σε συνεργασία με την τρόικα και τους δανειστές, προκειμένου να αποφύγετε τη λαϊκή ετυμηγορία ένα να ξέρετε: ούτε θα ξεγελάσετε κανέναν, ούτε τη λαϊκή κατακραυγή θα αποφύγετε. Ο πρόεδρος από αυτή τη Βουλή και τα μέτρα, ο πρόεδρος από αυτή τη Βουλή και το Μνημόνιο είναι το ίδιο πράγμα. Το ίδιο και το αυτό στη συνείδηση του λαού μας». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε πως όποιος ψηφίσει Πρόεδρο σε αυτή τη Βουλή, «ψηφίζει συνειδητά παράταση του βίου της κυβέρνησης και τα σκληρά προαπαιτούμενα που μπορεί να έρθουν μετά την ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας».
«Και επειδή έχουμε απόλυτη επίγνωση ότι οι δανειστές ένα στόχο έχουν. Να ψηφιστεί πρόεδρος από αυτή τη Βουλή ώστε να δοθεί παράταση ενός έτους στον κ. Σαμαρά να συνεχίσει το καταστροφικό έργο αυτής της κυβέρνησης. Εμείς το ξεκαθαρίζουμε», είπε ακόμη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «η χώρα είναι μπροστά σε ιστορικές επιλογές και κανείς δεν δικαιούται να σχεδιάσει να γίνουν ερήμην του ελληνικού λαού. Δεν έχετε το δικαίωμα να δεσμεύσετε το λαό και τη χώρα, δεν έχετε δικαίωμα να δεσμεύσετε την επόμενη κυβέρνηση με αποφάσεις που θα μας δένουν τα χέρια».
«Δεν βγαίνουν τα κουκιά»
Ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στις πιθανότητες εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας είπε πως «ακόμα και αν όλοι οι ανεξάρτητοι βουλευτές, άλλαζαν γνώμη, και αποφάσιζαν όλοι στο σύνολο τους, να ψηφίσουν το νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας που η κυβέρνηση θα προτείνει, και πάλι δεν βγαίνουν τα κουκιά». «Όλα τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, και πολλά από αυτά με αποφάσεις συνεδριακές, έχουν καταλήξει συλλογικά, ότι αυτή η Βουλή είναι απονομιμοποιημένη. Συνεπώς τι ακριβώς ισχυρίζεστε όταν λέτε, “έχουμε τους 180”; Όταν λέτε “έχουμε μαξιλαράκι”; Ισχυρίζεστε ότι έχετε κάποιους βουλευτές άλλων κομμάτων με τους οποίους έχετε συνεννοηθεί να εκδηλωθούν την κατάλληλη στιγμή ενάντια στη γραμμή των κομμάτων τους; αυτό λέτε; Σας πειράζει μόνο να ακούτε τη λέξη αποστασία, ίσως γιατί σας ξυπνάει μνήμες άλλων εποχών στις οποίες είχατε πρωταγωνιστήσει», είπε ο κ. Τσίπρας. Επέμεινε δε στο σκεπτικό αυτό λέγοντας: «σας ρωτάω με ποια λογική ένας βουλευτής που θα ψηφίσει απόψε να μην εφαρμοστεί αυτός ο προϋπολογισμός, θα δώσει τη δυνατότητα σε αυτή την κυβέρνηση να τον εφαρμόσει σε λίγες εβδομάδες από σήμερα υπερψηφίζοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η ψήφος για τον προϋπολογισμό είναι κορυφαία πράξη, όταν καταψηφίζεις έναν προϋπολογισμό ουσιαστικά ζητάς παραίτηση της κυβέρνησης. Μπορείς να καταψηφίσεις την Κυβέρνηση το Δεκέμβριο και να ψηφίσεις παράταση της θητείας της το Γενάρη; Ποια επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος μπορεί να εξηγήσει μια τέτοια μεταστροφή; Το όχι στον προϋπολογισμό σήμερα, ισοδυναμεί με όχι στον προϋπολογισμό αύριο. Ένα όχι σήμερα που θα γίνει ναι αύριο, καθαρές κουβέντες δεν δικαιολογείται, παρά μόνο ως αποτέλεσμα μεθοδεύσεων και ας πάρει ο καθένας και η καθεμιά την ευθύνη του απέναντι στον ελληνικό λαό», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι αυτός ο προϋπολογισμός είναι η θλιβερή εικόνα μιας κυβέρνησης παραδομένης και μάλιστα που είναι δεδομένο ότι σύντομα θα αναθεωρηθεί. Επανέλαβε ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και δεν μπορεί να γίνει βιώσιμο μέσα από μια πολιτική λιτότητας και εσωτερικής υποτίμησης. Είπε ακόμη πως έρχονται νέα προαπαιτούμενα που «είναι κλειδωμένα όποια και αν είναι η πορεία των διαπραγματεύσεων». Ανέφερε ταυτόχρονα πως η έξοδος από το Μνημόνιο απαιτεί ξήλωμα των μέτρων και όχι εξάμηνη παράτασή του. Στο σημείο αυτό αναρωτήθηκε ποια συναίνεση ζητάει από τον ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση αφού κυβερνάει τη χώρα με ηλεκτρονική αλληλογραφία. «Εμείς δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε νέα μέτρα ούτε μπορούμε να βάλουμε την υπογραφή μας σε σχέδια εξαθλίωσης του λαού», είπε ο κ. Τσίπρας.