Μια ημέρα με ιδιαίτερους συμβολισμούς, πόνο, αίμα, ζωές και περιουσίες χαμένες, επέλεξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να ρίξει λάδι στην φωτιά και να ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων τόσο στον ελληνισμό όσο και στην παγκόσμια κοινότητα. Ο Τούρκος Πρόεδρος δεν προκάλεσε μόνο με την παρουσία του στα Κατεχόμενα αλλά έριξε αλάτι στην πληγή των ξεριζωμένων της Κύπρου ανακοινώνοντας το άνοιγμα μέρους της περίκλειστης Αμμοχώστου. Προσπάθησε δηλαδή να δημιουργήσει ένα τετελεσμένο, γεγονός που σήμανε άμεσα διπλωματικό συναγερμό σε Αθήνα και Λευκωσία.
της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Ο Νίκος Αναστασιάδης συγκάλεσε για σήμερα Εθνικό Συμβούλιο και ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Σε αυτή την επικοινωνία αποφασίστηκε Ελλάδα και Κύπρος από κοινού να ενημερώσουν τη διεθνή κοινότητα μέσω διπλωματικών διαύλων για την τουρκική προκλητικότητα. Και όπως φάνηκε από όσα ακολούθησαν ένα τσουνάμι καταδίκης των εξαγγελιών Ερντογάν «έπνιξε» τόσο την τουρκική όσο και την τουρκοκυπριακή πλευρά.
Ο ίδιος ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ με γραπτή ανακοίνωσή του, εξέφρασε την «βαθιά ανησυχία» για τις ανακοινώσεις που έγιναν από τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Ερσίν Τατάρ. Μίλησε για «απαράδεκτη μονομερή απόφαση για αλλαγή του καθεστώτος των Βαρωσίων». Αναλυτικότερα, ο ύπατος εκπρόσωπος αναφέρει: «Η ΕΕ εξακολουθεί να καθοδηγείται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τα Βαρώσια, τα οποία πρέπει να τηρούνται πλήρως – συμπεριλαμβανομένων των ψηφισμάτων 550 (1984) και 789 (1992). Δεν πρέπει να πραγματοποιηθούν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με αυτά τα ψηφίσματα. Η ΕΕ εξακολουθεί να θεωρεί την κυβέρνηση της Τουρκίας υπεύθυνη για την κατάσταση στα Βαρώσια. Η ΕΕ θα παρακολουθήσει στενά την αυριανή κλειστή διαβούλευση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο και θα αποφασίσει σχετικά με τα επόμενα βήματα»
Οξείς τόνοι από το Υπ. Εξωτερικών
Στο μπαράζ των διπλωματικών κινήσεων περιλαμβάνεται και η τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια στην υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ με αιχμή τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στα Βαρώσια. Ακολούθησε σκληρή ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στην οποία τονίζεται ότι:
Η εξαγγελία Ερντογάν, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τα οποία καλούν την Τουρκία να απέχει από μονομερείς και προκλητικές ενέργειες που αποσταθεροποιούν την περιοχή.
Στην ανακοίνωση φάνηκε με έντονο τρόπο ότι η Ελλάδα, σε απόλυτο συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, παραμένει προσηλωμένη στην επίλυση του Κυπριακού στη βάση μιας Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, όπως ορίζουν οι σχετικές αποφάσεις του ΣΑ ΟΗΕ και είναι συμβατή με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Αρχές που καλούμε την υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ χώρα, Τουρκία να σεβαστεί» διαμηνύει καταληκτικά το υπουργείο Εξωτερικών. Παράλληλα, η νέα αμερικανίδα αναπληρώτρια ΥΠΕΞ για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Κάρεν Ντόνφριντ περιέγραψε τις κινήσεις ανοίγματος των Βαρωσίων ως προκλητικές.
Αποδοκιμασία από τη διεθνή κοινότητα
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ δήλωσε ότι το Λονδίνο είναι «βαθιά ανήσυχο» για την ανακοίνωση του Τούρκου προέδρου για τον αποχαρακτηρισμό μέρους της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, λέγοντας ότι αυτό έρχεται σε αντίθεση με ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και εγείρει κινδύνους για την υπονόμευση της διαδικασίας διευθέτησης του Κυπριακού. Το συζητάμε αυτό κατεπειγόντως με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας», ανέφερε ο Βρετανός ΥΠΕΞ με ανάρτηση στο twitter.
Συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Τα βλέμματα είναι στραμμένα και στη σημερινή κλειστή διαβούλευση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με μοναδικό θέμα την Κύπρο, καθώς αναμένεται να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.
Η κατάσταση στην περίκλειστη Αμμόχωστο
47 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, η περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου (Βαρώσια) παρέμενε περιφραγμένη από το 1974 έως σήμερα. Στην συγκεκριμένη περιοχή απαγορεύεται η είσοδος σε όλους πλην του προσωπικού του τουρκικού στρατού και των Ηνωμένων Εθνών. Αποτέλεσε για χρόνια πεδίο διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές, ενώ σε όλα τα σχέδια που τέθηκαν μέχρι σήμερα στο τραπέζι προβλέπεται η επιστροφή της υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση. Τα τελευταία χρόνια η Τουρκία προωθεί σχέδια ανοίγματος και εποικισμού της πόλης.