«Η κυβέρνηση αποκλείει περικοπή μισθών, συντάξεων και άλλους φόρους», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, θέλοντας να βάλει «φρένο» στη «μετρολογία», με αφορμή την κατάθεση του Προϋπολογισμού, ο οποίος θα τεθεί στην αυριανή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
«Όπου υπάρχει θέμα αναδιάρθρωσης σε δημόσιους οργανισμούς ή γενικότερα στο δημόσιο, θα το κάνουμε, γιατί είμαστε υποχρεωμένοι και δεσμευμένοι στους έλληνες πολίτες να κάνουμε αυτές τις μεγάλες αλλαγές», τόνισε.
Για το εάν θα υπάρξει αύξηση του ΦΠΑ στον υψηλό συντελεστή 23% για περισσότερα προϊόντα και εξίσωση του φόρου πετρελαίου θέρμανσης με εκείνον του πετρελαίου κίνησης, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι έως σήμερα δεν υπάρχει απόφαση, «αλλά ψάχνουμε να βρούμε όλες τις εναλλακτικές ισοδύναμες λύσεις ώστε ακόμη και αυτά που περιέχονται στο μνημόνιο να ελαφρύνουν, προκειμένου να υπάρχει ελάφρυνση των βαρών του Έλληνα πολίτη και αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός του».
Σημείωσε δε ότι η αύξηση του ΦΠΑ που προβλέπεται για το 2011 είναι αντικείμενο διερεύνησης για να βρεθούν ισοδύναμες εναλλακτικές λύσεις και να είναι πιο επιεικείς για τους πολίτες.
Ερωτηθείς εάν ισχύουν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης ότι δεν θα υπάρξει περικοπή μισθών, συντάξεων, νέοι φόροι και απολύσεις, ο κ. Πεταλωτής παρέπεμψε στη δήλωση του Eurogroup, επισημαίνοντας ότι πουθενά σε αυτή δεν αναφέρεται, αλλά και ότι αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης προς του πολίτες ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να μειωθούν μισθοί, συντάξεις και να έχουμε άλλες ανατροπές».
Είπε ακόμη ότι στη δήλωση τονίζονται και αναγνωρίζονται αυτά που λέει η ελληνική κυβέρνηση. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε πως το Eurogroup αναγνωρίζει ότι με την ουσιαστική εκτέλεση του προγράμματος η απαιτούμενη προσαρμογή είναι στο δρόμο της και ότι τονίζει πόσο σημαντική είναι η στοιχειοθέτηση των οικονομικών μας μεγεθών μέσα από μια ανεξάρτητη στατιστική υπηρεσία.
Ακόμη, ανέφερε ότι το Eurogroup επισημαίνει ειδικότερα την ανάγκη για επιπλέον μείωση δαπανών και για επιτάχυνση και εμβάθυνση δομικών μεταρρυθμίσεων, ιδιαίτερα στο χώρο της φορολόγησης, της αγοράς εργασίας, των επιχειρήσεων, της υγείας και της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης.
«Δεν υπάρχει, εννοείται, διαπραγμάτευση των «επαχθών» όρων του μνημονίου, αλλά όπου μπορούμε να έχουμε διαφορετική προσέγγιση σαφώς και θα την έχουμε», τόνισε, ερωτηθείς σχετικά.
Είπε ακόμη ότι η διαβούλευση συνεχίζεται τόσο μεταξύ της κυβέρνησης και των κοινωνικών εταίρων όσο και της κυβέρνησης με την τρόικα.
Επιπλέον, ανέφερε ότι η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη έχει ξεκαθαρίσει τη χρησιμότητα και των συλλογικών συμβάσεων και πρόσθεσε ότι, ωστόσο, «ούτως ή άλλως η δυνατότητα της απόκλισης των επιχειρησιακών συμβάσεων από τις αντίστοιχες κλαδικές αποτελεί νόμο του κράτους».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι ισχύουν στη χώρα μας οι συλλογικές συμβάσεις και ότι προβλέπεται πλέον νομοθετικά να υπάρχει απόκλιση με συγκεκριμένους όρους, ενώ σημείωσε ότι αποκλείεται να υπάρξει κάθετη εφαρμογή του μέτρου.
Αντίθετα, ανέφερε ότι έχουν τεθεί προϋποθέσεις και ότι θα πρέπει να υπάρχουν αποκλίσεις με πολύ προσεκτικό και ελεγχόμενο τρόπο μόνο σε επιχειρήσεις που κινδυνεύουν να κλείσουν.