Αυτοψία σε Υμηττό και Ιπποκράτειο Πολιτεία πραγματοποίησε σήμερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς προκειμένου να διαπιστώσει την πορεία των έργων και να εποπτεύσει τις εργασίες που γίνονται στις περιοχές αυτές με σκοπό την αντιπυρική τους θωράκιση.
Πρόκειται για την Επιχείρηση «Δρυάδες» που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη υπό την ευθύνη της Πολιτικής Προστασίας, και περιλαμβάνει εκτεταμένες παρεμβάσεις αντιπυρικής θωράκισης σε 18 περιοχές που παρουσιάζουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά επικινδυνότητας στην Αττική.
Ο κ. Χαρδαλιάς αρχικά μετέβη στον Υμηττό όπου συνομίλησε με τους δημάρχους Ελληνικού-Αργυρούπολης, Παπάγου-Χολαργού και Παιανίας, ενώ στη συνέχεια βρέθηκε στην Ιπποκράτειο Πολιτεία όπου επόπτευσε τις εργασίες διάνοιξης διόδου απομάκρυνσης και διαφυγής πολιτών στην οδό Απόλλωνος. Ο κ. Χαρδαλιάς έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό το έργο καθώς όπως τόνισε για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια έγινε δρόμος διαφυγής σε δασική περιοχή με οικισμούς.
«Είναι μία από τις πολλές παρεμβάσεις που έχουμε κάνει και στην Αττική και σε όλη τη χώρα σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και στη συγκεκριμένη περίπτωση σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού. Μιλάμε για πράγματα που θα έπρεπε να έχουν γίνει αρκετά χρόνια. Δυστυχώς το καθεστώς των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων έχει φέρει πίσω όλα αυτά τα έργα προετοιμασίας και προστασίας του βουνού», επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς από τον Υμηττό. Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε την ανάγκη που υπάρχει να «διαφυλάξουμε και να σεβαστούμε» όπως πρέπει τον Υμηττό, ο οποίος παραμένει ίσως ο μοναδικός πνεύμονας πρασίνου αυτή τη στιγμή στην Αττική, ενώ χαρακτήρισε «εξαιρετική» τη δουλειά που γίνεται από τον ΣΠΑΥ και από τους δημάρχους.
«Στο πλαίσιο αυτό, πριν από κάποιες εβδομάδες τέθηκε επί τάπητος το ζήτημα των συντηρήσεων των δασικών δρόμων 17 χιλιομέτρων μέσα στο βουνό, έτσι ώστε να είναι έτοιμη και η πυροσβεστική να μπορεί να κάνει εγκαταστάσεις, σε περίπτωση που υπάρχει ζήτημα, αλλά και των καθαρισμών που πρέπει να γίνουν σε κλαδιά και σε σκουπίδια στην περιοχή. Έτσι τρέξαμε μαζί με τους συνεργάτες του ΣΠΑΥ. Είναι μία από τις πολλές παρεμβάσεις», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.
Αναφερόμενος στην επιχείρηση Δρυάδες ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι εξελίσσεται αυτή τη στιγμή στην Αττική, στο Τατόι, στην Αρχαία Ολυμπία και στο Σέιχ Σου στη Θεσσαλονίκη.
«Είναι μία επιχείρηση η οποία έρχεται να καλύψει ανάγκες που θα έπρεπε να είχαν δρομολογηθεί κάτω από διαφορετικό πρίσμα όμως με τον 4662 μας δίνεται η δυνατότητα να παρεμβαίνουμε πέρα από γραφειοκρατικές διαδικασίες για να μπορούμε να φέρουμε πολύ συγκεκριμένες λύσεις. Σε κάθε περίπτωση από Σεπτέμβριο, Οκτώβριο όλες αυτές οι παρεμβάσεις θα πρέπει να ενταχθούν σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, προγραμματικό, που κάθε χρόνο θα γίνονται συγκεκριμένες συντηρήσεις, συγκεκριμένα έργα προστασίας, σε συνεργασία με τις δασικές μας υπηρεσίες αλλά και με τους ανθρώπους που γνωρίζουν το δάσος και ξέρουν τη γενικότερη συμπεριφορά καθώς και με τους ανθρώπους που επιχειρούν στο δάσος και που προσπαθούν κάθε μέρα να προστατεύουν την ανθρώπινη ζωή, την ανθρώπινη περιουσία και το φυσικό περιβάλλον», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς. Ο κ. Χαρδαλιάς διεμήνυσε ότι η Πολιτική Προστασία έχει ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή ότι δεν μπορεί να μείνει απλός θεατής των εξελίξεων. «Συνεχίζει, συμμετέχει, παρεμβαίνει έτσι ώστε να μπορούμε να φέρνουμε αποτέλεσμα. Άλλωστε ο καθένας μας θα κριθεί για το αποτέλεσμα και όχι για την τήρηση των όποιων διαδικασιών έχουν φέρει εδώ και πάρα πολλά χρόνια πίσω όλα τα ζητήματα πυροπροστασίας των πνευμόνων πρασίνου», τόνισε.
Όσον αφορά την Ιπποκράτειο Πολιτεία ο κ. Χαρδαλιάς κατέστησε σαφές ότι αποτελεί από την πρώτη στιγμή μια εξαιρετικά σημαντική προτεραιότητά του λόγω του γεγονότος ότι υπάρχει ένας μεγάλος οικισμός μέσα σε δάσος, ενώ προσέθεσε ότι η δουλειά που έχει γίνει είναι πρότυπη καθώς χιλιάδες στρέμματα έχουν καθαριστεί. Το βασικότερο όμως, όπως επισήμανε ο υφυπουργός, είναι η διάνοιξη της Απόλλωνος «που η Πυροσβεστική Υπηρεσία την χαρακτήρισε ως μείζον ζήτημα για την ευρύτερη περιοχή διότι σε όλες τις προσομοιώσεις που έγιναν σε σχέση με τη φορά του ανέμου προέκυψε ότι θα υπήρχαν περιοχές που θα εγκλωβίζονταν κάτω από δύσκολες συνθήκες».
Ο κ. Χαρδαλιάς ευχαρίστησε τις τεχνικές υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας, καθώς, όπως είπε, μέσα σε χρόνο ρεκόρ, (η πρώτη αυτοψία έγινε στις 12 Μαΐου), ολοκληρώθηκαν οι τεχνικές εκθέσεις, οι μελέτες, οι εγκρίσεις που χρειάζονταν για να μπορέσει να προχωρήσει αυτό το έργο.
«Τις επόμενες μέρες παραδίδουμε κι αυτό το έργο, το οποίο έρχεται να αναδείξει την ανάγκη να υπάρχουν αντιπυρικά σχέδια σε κάθε περιοχή. Είναι μία σύνθετη συζήτηση μία μεγάλη συζήτηση η οποία έχει μείνει στις καλένδες για πάρα πολλές δεκαετίες και έχει κοστίσει ανθρώπινες ζωές. Νομίζω από τον Σεπτέμβριο, ξεκινά η συζήτηση πέρα από το πρόγραμμα πρόληψης και καθαρισμών για τα αντιπυρικά σχέδια όλων των περιοχών που έχουν τα χαρακτηριστικά που μπορεί να έχει και η Ιπποκράτειος Πολιτεία», υπογράμμισε ενώ διεμήνυσε ότι η Πολιτική Προστασία πέρα από αρμοδιότητες, πέρα από δικαιώματα, αναλαμβάνει μία υποχρέωση που απαντά στο μεγάλο ζήτημα του σκοπού της, του καθημερινού της στοιχήματος, που αφορά στην ανθρώπινη ζωή στην ανθρώπινη περιουσία και στον φυσικό πλούτο της πατρίδας μας.
«Συνεχίζουμε, παραμένουμε σε επαγρύπνηση και να ξέρετε ότι νυχθημερόν όλα τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας σε όλη την Ελλάδα δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό για να μπορέσουμε να φέρουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα στα ζητήματα που αφορούν την αντιπυρική και γενικότερα τη θωράκιση της χώρας μας απέναντι σε κάθε κίνδυνο», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.
Στην συνεργασία τους με την Πολιτική Προστασία και τους δήμους που απαρτίζουν τον ΣΠΑΥ αναφέρθηκε ο δήμαρχος Ελληνικού- Αργυρούπολης και πρόεδρος του ΣΠΑΥ, Γιάννης Κωνσταντάτος, τονίζοντας ότι είναι «μία σφιχτή γροθιά όλοι σε αυτό τον δύσκολο αγώνα», έχοντας κοντά τους όμως πλέον και τους φορείς και το κράτος.
«Είναι πολύ σημαντικό και για τους 11 δήμους που αποτελούν την οικογένεια του ΣΠΑΥ μετά από πάρα πολλά χρόνια να αισθανόμαστε ότι επιτέλους έχουμε κοντά μας το κράτος, την Πολιτική Προστασία κι αυτό διότι το σχέδιο που καταθέσαμε όχι απλά βρήκε ευήκοα ώτα αλλά αγκαλιάστηκε από την Πολιτική Προστασία, από τον υπουργό τον κ. Χαρδαλιά και τους συναρμόδιους φορείς και σήμερα βρισκόμαστε σε ένα σημείο στα όρια των δήμων Παπάγου και Παιανίας όπου μετά από 20 χρόνια ανοίγει ξανά ο δρόμος για να μπουν τα πυροσβεστικά οχήματα να παρέμβουν και να περάσουν εύκολα αν χρειαστεί», υπογράμμισε ο κ. Κωνσταντάτος. Αφού ευχαρίστησε την Πολιτική Προστασία, είπε ότι πρόκειται για την αρχή ενός μεγάλου σχεδίου γιατί ο Υμηττός δεν είναι απλά το βουνό της Αθήνας, δεν είναι το βουνό της καρδιάς τους, αλλά είναι το βουνό εκείνο γύρω από το οποίο ζούνε περίπου 1 εκατομμύριο Αθηναίοι «και πρέπει να προστατευτεί διότι είναι ίσως από τους τελευταίους πράσινους πνεύμονες της Αττικής».
«Συνεχίζουμε τη δουλειά μας, το σχέδιό μας και θέλω να ευχαριστήσω ξανά και την Πολιτική Προστασία αλλά και τους συναδέλφους δημάρχους, γιατί είμαστε μία σφιχτή γροθιά όλοι σε αυτό τον αγώνα σε έναν δύσκολο αγώνα, που ευτυχώς επιτέλους έχουμε κοντά μας και τους φορείς και το κράτος κι αυτό είναι το πιο σημαντικό», επισήμανε.
Για τη συνεργασία τοπικής αυτοδιοίκησης και κεντρικής κυβέρνησης μίλησε και ο δήμαρχος Παπάγου- Χολαργού, Ηλίας Αποστολόπουλος, τονίζοντας ότι σήμερα αποδεικνύεται ότι η συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης με την κεντρική κυβέρνηση μπορεί να κάνει εξαιρετικά πράγματα. «Βλέπουμε ότι ένας δρόμος που εδώ και πάρα πολλά χρόνια ήταν εγκαταλελειμμένος ανοίχτηκε με σκοπό να προστατεύσει και να είναι ένας δρόμος ο οποίος θα μπορούν να περάσουν τα πυροσβεστικά οχήματα, τα μηχανήματα έργου, αλλά θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί κι από τους περιπατητές μας. Ως δήμος κάνουμε όλα αυτά τα οποία πρέπει στον τομέα ευθύνης μας, στην περιοχή μας με μία άριστη συνεργασία την οποία έχουμε με τον ΣΠΑΥ, με τους γειτονικούς δήμους και με τον πρόεδρο του ΣΠΑΥ, τον κ. Κωνσταντάτο. Στηρίζουμε τις εθελοντικές ομάδες που έχουμε. Έχουμε μία εξαιρετική εθελοντική ομάδα, την δασοπροστασία Παπάγου- Χολαργού και ζητάμε σε όλους τους κατοίκους ή τους φίλους του δάσους να έρθουν να γραφτούν μέλη αυτής της ομάδας έτσι ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα στο βουνό που να προσέχουν το βουνό που όλοι αγαπάμε», υπογράμμισε ο κ. Αποστολόπουλος.
«Σήμερα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση με την αρωγή της πολιτείας να κλειδώνουμε επί της ουσίας την ασφάλεια σε σχέση με τον Υμηττό, κάτι το οποίο αφορά όλους μας, αφορά την Αττική. Η Πολιτεία είναι ο μεγάλος αρωγός, την ευχαριστούμε γι αυτό και βέβαια προσπαθούμε από εδώ και εμπρός όλα τα προηγούμενα που μας απασχόλησαν να τα αφήσουμε πίσω μας ως ένα κακό παρελθόν και με μία υπόσχεση ότι από δω και μπρος δεν θα επαναπροκύψει τίποτα που θα είναι δυσμενές για το βουνό και τους πολίτες», ανέφερε από την πλευρά του ο δήμαρχος Παιανίας, Ισίδωρος Μάδης.
Ο κ. Χαρδαλιάς κατά την επίσκεψή του σε Υμηττό και Ιπποκράτειο Πολιτεία συνοδευόταν από τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Β. Παπαγεωργίου καθώς και από στελέχη των τεχνικών υπηρεσιών της ΓΓΠΠ.