«Τιμούμε τους πρωταγωνιστές μιας κορυφαίας πράξης αντίστασης στη δικτατορία των συνταγματαρχών, τους νέους που με γενναιότητα και αυταπάρνηση ανέλαβαν ένα παράτολμο εγχείρημα«, είπε ο Φίλιππος Πετσάλνικος, στην ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για την 37η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

«Τιμούμε πάνω απ’ όλα όσους θυσιάστηκαν και αναδείχτηκαν σε διαχρονικά σύμβολα των αγώνων για ελευθερία και δημοκρατία», συνέχισε ο κ. Πετσάλνικος και υπογράμμισε την εθνική διάσταση και την ιστορική σημασία της επετείου του Πολυτεχνείου που «αντίθετα με άλλες εθνικές επετείους, δεν ανήκει απλώς στη συλλογική ιστορική μνήμη, αλλά αποτελεί μέρος των βιωμάτων πολλών από εμάς και βεβαίως ενός μεγάλου μέρους του ελληνικού λαού. Το Πολυτεχνείο είναι μέχρι και σήμερα μια ζωντανή μνήμη, μια κομβική στιγμή της πρόσφατης ιστορίας μας που μας έδωσε τη δυνατότητα να μετρούμε ήδη σήμερα τέσσερις δεκαετίες πολιτικής σταθερότητας και ευημερίας».

Ο κ. Πετσάλνικος επεσήμανε ότι μπορεί οι ιστορικοί κύκλοι κάποτε να κλείνουν, ή να εξαντλούν τη δυναμική τους αλλά «έχουμε όλοι μας την υποχρέωση, ιδιαίτερα απέναντι στις νεότερες γενιές, να προστατεύουμε τις μνήμες, να αναδεικνύουμε τους συμβολισμούς και να αποδίδουμε την αναγνώριση που οφείλεται, σε όσους με γενναιότητα και αυτοθυσία έθεσαν τα στέρεα θεμέλια του σημερινού δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Οφείλουμε πρωτίστως με το δικό μας παράδειγμα, να υπενθυμίζουμε στους νέους ότι ούτε η ελευθερία, ούτε η δημοκρατία υπήρξαν κατακτήσεις αυτονόητες και ότι οι αγωνιστές του Πολυτεχνείου αψήφησαν το φόβο για την ίδια τους τη ζωή και ανέλαβαν να υπερασπιστούν, εν ονόματι όλων μας, το δικαίωμα να ζούμε σε μια ελεύθερη, σύγχρονη, δημοκρατική χώρα».

«Τριάντα-επτά χρόνια πριν, σε μια κρίσιμη ιστορική στιγμή, ο ελληνικός λαός με πρωτοπόρο τη νεολαία διατράνωσε την απόφασή του να υπερβεί το παρελθόν και να δημιουργήσει για το μέλλον τη δημοκρατική χώρα στην οποία έχουμε την τύχη να ζούμε σήμερα. Ας εμπνευστούμε και εμείς από αυτό το παράδειγμα που μας υποδεικνύει ότι ο δρόμος που κάθε φορά οδηγεί τη χώρα μακριά από κρίσεις και αδιέξοδα είναι μία και μοναδική “εθνική” οδός, στην οποία πρέπει να βαδίζουμε όλοι μαζί, με σύμπνοια και ενότητα», κατέληξε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών οι βουλευτές τήρησαν ενός λεπτού σιγή.