Έμμεση «επιβεβαίωση» του Κοινοβουλευτικού Εκπρόσωπου της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη πως «το ΠΑΣΟΚ φταίει σε μεγάλο βαθμό» που δεν έχουν προχωρήσει οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα αποτελεί η συνάντηση που θα έχουν σήμερα στις 10 το πρωί στο υπουργείο Εξωτερικών ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών κ. Ευαγ. Βενιζέλος και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης για τα ανοικτά ζητήματα στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές.
Αν και το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να κλείσει ανοικτά ζητήματα και να επιταχύνει την επιστροφή των κλιμακίων του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ στην Αθήνα, ωστόσο οι προτάσεις που διατυπώνει προσκρούουν διαρκώς στην αντίθεση του ΠΑΣΟΚ.
Η τρόικα ζητά ικανοποιητικές απαντήσεις σε μία σειρά από πολιτικές και δράσεις και φαίνεται διατεθειμένη να υπαναχωρήσει στο θέμα του δημοσιονομικού κενού εάν προχωρήσουν οι αλλαγές στο μέτωπο των διαρθρωτικών αλλαγών. Άλλωστε αυτό διαφάνηκε και χθες το βράδυ σε τηλεδιάσκεψη στελεχών της τρόικας με το οικονομικό επιτελείο (αναμένεται να επαναληφθεί και σήμερα).
Το ΠΑΣΟΚ όμως για λόγους «πολιτικής επιβίωσης» -όπως υποστηρίζουν βουλευτές της συγκυβέρνησης – δεν αποδέχεται τις παρεμβάσεις που προτείνει το υπουργείο Οικονομικών για να αποσπάσει την έγκριση της τρόικας και ως εκ τούτου έχει οδηγήσει τη διαπραγμάτευση σε τέλμα. Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε εντάσσεται και η χθεσινή αντίδραση του Άδωνι Γεωργιάδη.
Μετά από παρέμβαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ο κ. Χαρδούβελης θα επεξεργασθεί σήμερα (που εκπνέει το τελεσίγραφο της τρόικα) με τον κ. Βενιζέλο μια σειρά μέτρων που θα μπορούσαν να θεσμοθετηθούν άμεσα και να καταδείξουν την κυβερνητική βούληση για ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Η Κυβέρνηση επιθυμεί να αποφύγει περικοπές κυρίων συντάξεων, αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και τις ομαδικές απολύσεις και στη βάση αυτή είναι διατεθειμένη να υπαναχωρήσει σε ζητήματα που αφορούν στα εξής:
Στη θέσπιση ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο και νέου πάγιου συστήματος αξιολόγησης που θα εφαρμοσθούν από την 1η Ιανουαρίου 2016.
Σε μέτρα περιστολής δαπανών σε ΔΕΚΟ και ΟΤΑ , περιλαμβανομένων αποχωρήσεων προσωπικού.
Στην αλλαγή στον τρόπο λήψης των αποφάσεων για τις απεργιακές κινητοποιήσεις ( η προκήρυξη απεργίας θα πρέπει να υπερψηφιστεί από το 50%+1 των μελών του συνδικάτου).
Στη επαναφορά της ανταπεργίας (λοκάουτ), ήτοι το κλείσιμο της επιχείρησης από τον εργοδότη σε περιπτώσεις απεργιών διαρκείας.
Στην επανεξέταση του τρόπου και των πηγών χρηματοδότησης των συνδικαλιστικών οργανώσεων.
Στην αλλαγή στο καθεστώς των συνδικαλιστικών αδειών.