Την ανάγκη παροχής ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, ώστε να μην πάνε χαμένες οι προσπάθειες των πέντε τελευταίων ετών, επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος, στην ομιλία του στη Βουλή κατά τη σχετική συζήτηση.
«Το τετράμηνο που μεσολαβεί μέχρι την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, συμπυκνώνει τις προσπάθειες των τελευταίων πέντε ετών και θα κρίνει και το αποτέλεσμά τους. Αυτή η προσπάθεια συμπυκνωμένα αποτυπώνεται στην τελική έκθεση των εταίρων μας -το review- και στα stress test των τραπεζών. Έχει να κάνει με την ανοιχτή διαπραγμάτευση για τη βελτίωση των όρων αποπληρωμής και τη βιωσιμότητα του χρέους» σημείωσε ο κ. Κουτσούκος.
Στο παραπάνω πλαίσιο, «αυτή την περίοδο χρειαζόμαστε πολιτική σταθερότητα και συνεννόηση (…) Ας έρθει λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, να πάμε μαζί για το δημόσιο χρέος, για να πάμε στα κοινοβούλια των κρατών που μας έχουν δανείσει -πολλοί λαοί από αυτούς είναι σε πολύ χειρότερη μοίρα από την Ελλάδα- για να δούμε πόσα είναι διατεθειμένοι να μας χαρίσουν. Να πάμε λοιπόν μαζί και να βάλουμε τους όρους της βελτίωσης της εξυπηρέτησης του χρέους» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στην πραγματικότητα, «μια πολιτική που θα μας ξαναγυρίσει πίσω στο 2009, θα ανακυκλώσει τα προβλήματα και θα ξαναβάλει τη συζήτηση από την αρχή» σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ. «Ό,τι με θυσίες και κόπους κατάφερε ο ελληνικός λαός, θα το μηδενίσει. Και ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει- κι έχει υπομονή παρά τα προβλήματα».
Aκριβώς επειδή η Ελλάδα έχει πλέον πρωτογενή πλεονάσματα, και επειδή η κυβέρνηση κινείται για να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή, «μπορούμε να λύσουμε επείγοντα ζητήματα, όπως εκείνα των “κόκκινων” δανείων και της υπερχρέωσης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, που δεν έγιναν στο μεγαλύτερό τους μέρος την περίοδο μετά το Μνημόνιο, αλλά προϋπήρχαν» σημείωσε ο κ. Κουτσούκος. «Μπορούμε να συζητήσουμε για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των ληξιπρόθεσμων χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία, να λύσουμε το πρόβλημα των αυξανόμενων ληξιπρόθεσμων χρεών στις ΔΟΥ και να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που θα επιτρέψει ξανά τη λειτουργία της πραγματικής οικονομίας».
Τέλος, απαντώντας στην τοποθέτηση του Π. Λαφαζάνη, ο οποίος είχε αναφερθεί σε συγκεκριμένη χαριστική ρύθμιση μέσω κυβερνητικής τροπολογίας, ο κ. Κουτσούκος αντείπε πως οι βουλευτές της αντιπολίτευσης δεν βρέθηκαν μαζικά στη Βουλή κατά την πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει. «Μην ανοίγετε τέτοια ζητήματα, γιατί το νόμισμα έχει δύο όψεις!» κατέληξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.