Όλες οι εκκρεμότητες στον τομέα της ενέργειας που σχετίζονται με θέματα ανταγωνισμού συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε το βράδυ της Πέμπτης (14/05) ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, με την εκτελεστική αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για μία Ευρώπη έτοιμη για την ψηφιακή εποχή, Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οδεύει προς κλείσιμο την υπόθεση της μονοπωλιακής πρόσβασης της ΔΕΗ στο λιγνίτη (Anti-Trust Case), η οποία εκκρεμεί από το 2007, με βάση το πλαίσιο που είχε ήδη συμφωνηθεί από τον Ιανουάριο για τη διάθεση ποσοστού 40 έως 50% της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ στους ανταγωνιστές της, η οποία όπως έγινε σήμερα γνωστό θα γίνεται μέσω της προθεσμιακής αγοράς του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.
Θετικές ήταν οι εξελίξεις -κατά τις ίδιες πληροφορίες- και σε ό,τι αφορά την συνέχιση των διαγωνισμών για νέες μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, θέμα για το οποίο συμφωνήθηκε να σταλεί επιστολή από την Κομισιόν, που θα δίνει το «πράσινο φως» έως ότου κλείσει και τυπικά η υπόθεση.
Τον επόμενο μήνα, εξάλλου, θα κατατεθούν προς έγκριση στην Ευρωπαΐκή Επιτροπή τα σχήματα ενίσχυσης για τις μονάδες αποθήκευσης ενέργειας καθώς και για τα διμερή πράσινα συμβόλαια μεταξύ καταναλωτών και μονάδων παραγωγής ρεύματος από ανανέωσιμες πηγές στα οποία το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στηρίζει τη στρατηγική του για τη μείωση του ενεργειακού κόστους.
Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση, η κ. Βέστεϊγιερ σημείωσε ότι η επίσκεψη στην Ελλάδα είναι η πρώτη μετά το λοκντάουν και έκανε λόγο για μία πολύ παραγωγική συνάντηση. «Οι πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης στον ενεργειακό τομέα είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται προκειμένου να πετύχουμε τους φιλόδοξους στόχους αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και της ανάκαμψης μετά την πανδημία», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο κ. Σκρέκας δήλωσε: «Μετά την πανδημία ο ενεργειακός κλάδος θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο για την ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, δημιουργώντας υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Θα δώσουμε τη δυνατότητα να γίνει ο μετασχηματισμός που χρειάζεται, ώστε να μπορέσουμε ως χώρα να πετύχουμε τους εθνικούς στόχους που είναι επίσης φιλόδοξοι και μοιράζονται το ίδιο ευρωπαϊκό όραμα.
Συζητήσαμε σήμερα πολλές υποθέσεις, είχαμε μία πολύ παραγωγική συνάντηση για τις υποθέσεις που έχουμε στείλει στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, προκειμένου να πάρουμε τις απαιτούμενες εγκρίσεις και να προχωρήσουν σημαντικά έργα την επόμενη μέρα της πανδημίας στην Ελλάδα».